Ce este un experiment controlat?

Articole asemănătoare

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de experimente este un experiment controlat. Iata o privire asupra a ceea ce este un astfel de experiment si de ce acesta este atat de popular in stiinta.

Un experiment controlat este unul in care totul este mentinut constant, cu exceptia unei variabile. De obicei, se ia un set de date pentru un grup de control, care este in mod obisnuit starea normala si sunt examinate unul sau mai multe grupuri, in care toate conditiile sunt identice cu grupul de control, cu exceptia acestei variabile.

Uneori este necesara schimbarea a mai multor variabile, dar toate conditiile experimentale vor fi controlate astfel incat sa se schimbe doar variabilele examinate.

Cum se efectueaza un experiment controlat?

Sa presupunem ca doriti sa stiti daca tipul de sol afecteaza durata de germinare a unei seminte si doriti sa realizati un experiment controlat pentru a raspunde la aceasta intrebare. Puteti lua cinci vase identice, sa umpleti fiecare vas cu un alt fel de sol si sa plantati semintele. Asezati vasele intr-un loc luminos, udati-le si masurati cat timp este necesar pentru a inmuguri semintele din fiecare oala. Acesta este un experiment controlat deoarece obiectivul dumneavoastra este de a mentine constanta fiecare variabila, cu exceptia tipului de sol pe care il utilizati.

De ce experimentele controlate sunt importante?

Marele avantaj al unui experiment controlat este ca puteti elimina o mare parte din incertitudinea cu privire la rezultate. Daca nu ati putea controla fiecare variabila (de ex. lumina, temperatura, cantitatea de apa) s-ar putea sa ajungeti la un rezultat confuz. De exemplu, daca ati plantat tipuri diferite de seminte in fiecare vas, incercand sa determinati cum afecteaza diferitele tipuri de soluri, puteti ajunge la rezultate eronate, deoarece unele tipuri de seminte germineaza mai repede decat altele. Nu am putea spune, cu certitudine, ca rata de germinatie se datoreaza tipului de sol.

Sau, daca am aseza niste vase intr-o fereastra insorita iar altele in umbra, sau am uda unele ghivece mai mult decat altele, am putea obtine rezultate mixte. Valoarea unui experiment controlat este ca ofera un grad ridicat de incredere in rezultat.

Sunt toate experimentele controlate?

Nu, nu sunt. Insa este posibil sa se obtina date utile din experimente necontrolate, insa este mai greu sa se traga concluzii din acestea. Un exemplu in care experimentele controlate sunt dificile este testul uman. Sa zicem ca doriti sa stiti daca o pastila de dieta ajuta la scaderea in greutate. Puteti aplica un astfel de tratament pe un esantion de persoane si sa masurati greutatea acestora la anumite intervale de timp. Puteti incerca sa controlati cat mai multe variabile posibil, cum ar fi cat exercitiu fizic fac pe zi sau cat de multe calorii consuma. Cu toate acestea, veti avea mult mai multe variabile necontrolate precum varsta, sexul, predispozitia genetica fata de un metabolism ridicat sau scazut, cat de supraponderali au fost inainte de inceperea testului sau daca consuma din greseala ceva care poate interactiona cu medicamentul.

Desi este greu de tras concluzii in urma experimentelor necontrolate, deseori apar modele care nu ar fi putut observate intr-un experiment controlat. De exemplu, este posibil sa observati ca dieta pare sa functioneze pentru subiectii de sex feminin, dar nu si pentru subiectii de sex masculin. Acest lucru poate duce la un nou experiment si la o posibila descoperire. Daca ati fi efectuat un experiment controlat, doar pe sex masculin, ati fi ratat aceasta conexiune.

Articole recente

Articolul precedentUn pas în urma serafimilor (2017)
Articolul următorCe este fermentatia?

Comentarii

  1. Fiecare experiment controlat poate genera multe posibilitati de explorare si decoperire a altor produse, retete, etc. E simpla matematica combinari de n luate cate k. Procentul sub care rezultatul este utilizabil ramane de vazut. Riscurile sunt pe masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări