Teoria evolutiei reprezinta unul din elementele fundamentale ale biologiei. Fiind o teorie a biologiei, teoria evolutiei este o teorie stiintifica.
Desi teoria evolutiei este acceptata de multi oameni, exista si confuzii, multe conceptii gresite.
Evolutia este o teorie despre originea vietii
De fapt, teoria evolutiei se refera la modul cum viata s-a schimbat dupa aparitia ei. Teoria evolutiei este, prin urmare, dedicata studierii acestor procese.
Urmasii sunt intotdeauna mai buni
Desi este o realitate faptul ca selectia naturala impiedica genele nesanatoase sa se transmita, exista situatii in care un organism imperfect supravietuieste. Pe de alta parte, exista organisme – precum ciupercile, muscii, rechinii – care au ramas in esenta nemodificate pentru o perioada foarte mare de timp. Acestea sunt suficient de adaptate la mediul lor pentru a supravietui fara imbunatatiri.
Altele s-au schimbat foarte mult, dar nu neaparat in bine. Unele vietati s-au schimbat datorita mediului inconjurator, iar adaptarea lor nu a fost tocmai potrivita. Evolutia este mai degraba in stransa legatura cu mediul inconjurator, nu cu progresul.
Evolutia este intamplatoare
De fapt, selectia naturala nu este intamplatoare. Multe animale trebuie sa fie agile pentru a putea supravietui si sa se reproduca. Speciile care sunt adaptate la mediul lor inconjurator au o sansa mai mare de a supravietui. Acestea vor transmite mai departe genele, iar ciclul va continua.
Selectia naturala implica organisme ce “incearca” sa se adapteze
Organismele nu “incearca” sa se adapteze – este o selectie naturala ce permite unor membri ai unui grup sa supravietuiasca si sa se reproduca. Adaptarea genetica nu este data de organism, ci de factori externi.
Selectia naturala ofera organismelor ceea ce au “nevoie”
Selectia naturala nu are “inteligenta” – nu poate stii nevoile speciei. Daca un organism este mai bine adaptat la mediul inconjurator, acesta se va reproduce mai mult, iar in urmatoarea generatie vor exista mai multe exemplare bine adaptate.
Evolutia e doar o teorie
Stiintific vorbind, o teorie este o idee bine intemeiata care explica aspecte din lumea naturala. Din pacate alte definitii ale teoriei precum “ghicit” sau “banuiala” creeaza o confuzie in randul oamenilor. De fapt, sunt doua concepte diferite.
Veriga lipsa demonstreaza ca teoria evolutiei este falsa
Exista multe fosile in stare de tranzitie, precum fosile ale unor vietati ce se afla intre pasarile moderne si dinozauri, balene si mamifere terestre etc. Multe dintre fosile nu s-au pastrat, dar asta se datoreaza faptului ca unele organisme nu se fosilizeaza sau nu s-au aflat in conditii ce permiteau ca procesele fosilizarii sa aiba loc. Este cunoscut faptul ca exista unele lipsuri in evolutia speciilor, dar asta nu dezaproba teoria.
Teoria evolutiei este incompleta
Stiinta evolutionista este intr-o permanenta evolutie. In acest domeniu se fac constant noi descoperiri. In acest sens, teoria evolutionista este precum toate celelalte stiinte. Stiinta incearca sa imbunatateasca in permanenta cunostintele noastre, iar in prezent, evolutia este singura explicatie pentru diversitatea vietii pe Pamant.
Multi biologi au respins Darwinismul
Oamenii de stiinta nu au respins teoriile lui Darwin, ci doar le-au modificat de-a lungul timpului odata cu noile descoperiri. Oamenii de stiinta au imbunatatit teoria originala a lui Darwin a selectiei naturale, nu au respins-o.
In scoli ar trebui sa se prezinte ambele teorii
Exista sute de religii diferite, fiecare cu propriile pareri asupra creatiei. E imposibil sa se prezinte toate aceste puncte de vedere. Mai mult, nici una din aceste ipoteze nu se bazeaza pe stiinta, asadar, nu isi au locul intr-o clasa a unei scoli.
Bibliografie:
http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/misconceptions_faq.php
Domnule Marius, nu stiu cine si cu cat sunteti platit dar un lucru e sigur. In tot ce scrieti luptati impotriva crestinismului si bisericii. Cum puteti sa scrieti bazaconia ca daca nu e stiintific demonstrata creatia nu trebuie luata in considerare parerea religiilor? Crestinismul spune clar ca lumea asa cum o stim noi si intreg universul au fost create de Dumnezeu. Pana si dvs. fie ca vreti sau nu ati fost creat de Dumnezeu. V-a dat creier, maini, inima, plamani, rinichi, sange,picioare tot ce aveti nevoie si ramaneti un nereunoscator. Unde erati dvs. acum 45-50 de ani? Chiar sunt curios de raspuns. Uitati-va la frumusetea naturii si a universului si o sa vedeti atata iubire in ea. Daca nu credeti in Dumnezeu nu mai bateti campii si nu mai batjocoriti Numele Lui, si aici ma refer si la articolul despre Iisus Hristos. Fiecare avem o moarte si va trebuie sa raspundem pentru faptele noastre de pe pamant.
Exista o mare diferenta intre o simpla opinie si o opinie informata.
Ghici care e a ta.
evolutia nu este stiinta,nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar tot mai multi oameni de stiinta ,in urma cercetarilor au ajuns sa o respinga si sa accepte creatia.Creatia asa cum este prezentata in Biblie este in acord cu stiinta;ma voi explica.Ptr.inceput vreau sa spun ca creatia nu inseamna creationism!Creationismul sustine in mod fals ca universul,inclusiv Pamantul au fost create in urma cu cca.6000-10000 ani,in 6 zile a cate 24 ore.Biblia nu sustine asa ceva.In primul verset din Geneza se spune ca Dz.a creat la inceput cerul si pamantul.Cand?nu spune,dar in mod sigur cu miliarde de ani in urma,dupa cum a demonstrat stiinta.Apoi Geneza vorbeste despre 6 zile in care Dz.a pregatit Pamantul ca locuinta ptr.om.Oamenii de stiinta au spus ca ordinea „lucrarilor”de pregatire este cat se poate de logica si rationala:in fiecare zi s-a „pregati mediul”necesar ptr.urmatoarea zi.Apoi,zilele din Geneza nu sunt de cate 24 ore,Cititi Geneza 2:4-crearea universului si pregatirea pamantului a durat „o zi”!evident ca este vorba de o perioada lunga de timp.De fapt Biblia foloseste de multe ori termenul „zi” cu referire la o perioada mai lunga.Este regretabil ca religiile in general,care sustin ,pe buna dreptate ca Biblia este Cuv.lui Dz.,nu sunt in stare sa o foloseasca si au adoptat creationismul.
@autor, ai mai multe afirmatii(gresite). In general orice afirmatie ai adus nu a venit si cu argumente.
Te rog, daca ai argumente asupra acestor afirmatii care mie mi se par gresite sau incomplete: ” Daca un organism este mai bine adaptat la mediul inconjurator, acesta se va reproduce mai mult, iar in generatia urmatoare vor exista mai multe exemplare bine adaptate.” de unde „mai multe” ? si cum demonstrezi ca vor fi mai bine adaptate ? „Adaptarea genetica nu este data de organism, ci de factori externi.” Cum de esti asa sigur ?