Descopera Romania: Muntenia

Articole asemănătoare

bucurestiMuntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Denumirea acestei regiuni a aparut pentru prima data in cronicile primilor domnitori moldoveni, iar prin Muntenia se intelegea intregul teritoriu al Tarii Romanesti.
Muntenia a format impreuna cu Oltenia principatul medieval al Tarii Romanesti, incepand cu domnia lui Basarab I, si pana la unirea principatelor din anul 1859. Pana in secolul al XVIII-lea denumirea „Muntenia” se intindea si asupra Olteniei, care abia dupa stapanirea habsburgica a inceput sa fie perceputa ca o regiune istorica distincta.

Istorie

Teritoriul Munteniei era locuit in antichitate de triburile Getilor, popor de neam tracic. Istoricul antic Strabo sustinea ca „dacii si getii vorbesc aceeasi limba”, iar Herodot ii introduce in istorie cu urmatoarea mentiune: „Getii sunt cei mai barbati si mai drepti dintre traci”.
Getii au dus lupte aprige cu bastranii (popor germano-celtic), care intre anii 200 si 100 i.e.n. ocupa poalele nord-estice ale Muntilor Carpati si malurile Nistrului.
Muntenia (cu portocaliu inchis) a facut parte din marele regat dac a lui Burebista, dar nu si de regatul lui Decebal. Dupa ce Decebal a fost invins de catre Traian, au fost trimise trupe auxiliare in Muntenia si sudul Moldovei pentru pacificarea regiunii. Muntenia nu a fost anexata si nu a devenit provincie a Imperiului Roman.

Asezarile gotilor (acestia sunt probabil urmasii getilor ai lui Burebista si Deceneu) cuprindeau numai Podisul Moldovei si jumatatea rasariteana a Campiei Romane, in timp ce in spatiul carpatic continua sa locuiasca populatia daco-romana, ramasa aici dupa retragerea legiunilor si administratiei romane. Dupa asezare, gotii se imparteau in vizigoti (goti apuseni, ramura tervingilor) care locuiau in campia rasariteana a Daciei si pe Nistru, si ostrogoti (goti rasariteni) care locuiau la est de Nistru.

Dupa victoria lui Basarab I de la Posada, si in urma unor campanii victorioase asupra tatarilor care ajunsesera stapanitori peste sudul Moldovei si a Munteniei, s-a format principatul medieval al Tarii Romanesti, cu capitala la Campulung.

Principatele Unite ale Valahiei (Tarii Romaniesti) si Moldovei, a fost primul pas spre crearea Romaniei ca un singur stat. Cei doi domnitori ai Principatelor Unite au fost Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

Atractii turistice

Parcul National Bucegi
In Muntenia se afla Parcul National Bucegi, cu o suprafata totala de 35.700 ha, din care rezervatiile integrale ocupa 9.000 ha. Cuprinde importante atractii turistice, cum ar fi Sfinxul si Babele (in imagine), stanci prelucrate in timp de natura, specii rare de plante, floarea de colt sau garofita si fauna formata din ursul brun si capra neagra. Unul dintre cele mai importante obiective turistice poate fi considerat varful Omu, avand 2505 metri.

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici
Spre deosebire de vulcanii reali formati in urma eruptiilor de lava topita care se solidifica si formeaza roci vulcanice, acesti „vulcani” sunt formati din noroi, un fenomen rar intalnit in lume.
Acestia sunt formati din structuri geologice numite „anticlinale”. Structura unui astfel de anticlinal este de strate bombardate sub forma unei cupole alungite. In unele dintre aceste structuri se formeaza petrol – apa de zacamant in baza, apoi petrol, iar in varful structurii – gaze naturale.
Cand partea superioara a anticlinalului se erodeaza, gazele naturale incep sa erupa antrenand in miscarea lor apa din stratele acvifere de deasupra. Astfel, apare la suprafata amestecul de apa, noroi si gaze naturale, formand conuri de forma unor vulcani.

Focul Viu de la Lopatari
Fenomen al naturii, o flacara ce izvoreste din pamant, se datoreaza emanatiei continue de gaze care se aprind datorita presiunii si frecarii de roca.

Valea Prahovei
Valea Prahovei este una dintre cele mai vizitate zone montane din Romania, indinzandu-se pe lungimea raului Prahova, cu o mare concentrare de statiuni turistice montane. La o altitudine de 800 metri se afla statiunea montana Sinaia, statiunea Busteni cu o noua partie de ski Kalinderu, dotata cu cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din Romania si nu in ultimul rand, statiunea montana Predeal, situata la cea mai mare altitudine din Romania, respectiv 1035 metri.

Castelul Peles
Castelul Peles, cu un caracter unicat, prin valoarea sa istorica si artistica, poate fi considerat unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumtatati ale secolului XIX-lea.
Castelul Peles este si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona.
Castelul Peles din Sinaia a fost resedinta de vara a regilor Romaniei, si a fost construit intre anii 1873 si 1914 la dorinta regelui Carol I al Romaniei (1866 – 1914) dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman si descorat de celebrii Heymann din Hamburg, August din Mainz si Berhard Ludwig din Viena.
Se afla la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti, ia pe sosea se alege Drumul european E60 sau DN1. Pe calea ferata exista numeroase curse care din Ploiesti intra pe Valea Prahovei, iar Statiunea Sinaia este una dintre destinatii.
Vizitatorii beneficiaza de un tur extins al spatiilor de la parter si etaj I, cu ghidaj in cinci limbi straine.

Palatul Parlamentului (Casa Poporului inainte de revolutie)
Palatul masoara 270 metri pe 240 m, 86 m inaltime si 92 metri sub pamant. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane.
Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului, in sectorul 5.
La constructia acestei monumentale cladiri din vremea comunismului au participat 200 de arhitecti si aproximativ 20.000 de muncitori lucrand in trei ture, 24 de ore pe zi.
O asemenea cladire a necesitat si materiale pe masura, exclusiv romanesti. S-au folosit la construirea ei aproximativ 1 milion de metri cubi de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 de metri cubi de lemn, 3.500 de tone de cristal, 2.800 de candelabre, 220.000 de metri patrati de covoare si 3.500 metri patrati de piele.
Palatul este deschis vizitarii de catre turisti, insa cu programare, si ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala.
Dupa ultima estimare din 2006, cladirea valoreaza 4 miliarde de dolari.
Palatul Parlamentului a fost inscris cu trei recorduri in World Records Academy pentru cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire administrativa din lume.
Cartea Recordurilor Guniess, inscrie constructia pe locul II in lume dupa Pentagon, cu o suprafata de 330.000 metri patrati, si pe locul III in lume ca volum, cu 2.550.000 metri cubi.

Orase importante din Muntenia

Bucuresti
Bucuresti este capitala Romaniei, cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii. Cu o populatie de aproximativ doua milioane de locuitori, face ca Bucurestiul sa fie a sasea capitala dupa marime din Uniunea Europeana.
Prima mentiune atestata a Bucurestiului apare in 1459, iar in 1862 Bucurestiul devine capitala Romaniei. Intre cele doua razboaie mondiale, arhitectura eleganta si elita bucuresteana i-au adus porecla de „Micul Paris”.
In Bucuresti isi au sediul Parlamentul, Guvernul si Presedintia Romaniei. De asemenea, tot aici se afla si numeroase institutii de cultura precum: Academia Romana, peste 60 de institute de cercetare, Universitatea din Bucuresti, Insitutul Politehnic, Institutul de Medicina si alte numeroase institute de invatamant superior, mari biblioteci cu circa 8 milioane de volume, Bilioteca Nationala, cu 7 milioane de volume, Biblioteca Centrala Universitara, cu aproximativ 2 milioane de volume etc.

Parcurile mai importante din oras sunt Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu, Parcul Tineretului si Parcul Carol.
Substanta medievala a Bucurestiului a fost de-a lungul timpului grav afectata de distrugeri si incendii. In decursul campaniei de „urbanism” initiate in secolul trecut de Nicolae Ceausescu s-au pierdut in mod tragic o serie de monumente, cladiri vechi si mai ales biserici.
Din nucleul orasului medieval de pe malurile Dambovitei s-au pastrat vestigiile Curtii Vechi (secolele XV – XVI) cu Biserica Domneasca Buna Vestire care dateaza probabil din vremea lui Mircea Ciobanul (1545 – 1554).
Din ansamblul Manastirii Mihai Voda, ctitoria marelui domnitor (1589 – 1591) s-a pastrat doar biserica de plan triconc tip Vodita II.

Ploiesti
Municipiul Ploiesti este unul dintre orasele mari ale Romaniei, si este resedinta judetului Prahova, situat la 60 km nord de Bucuresti.
Municipiul Ploiesti are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania. Ploiestiul este si un nod important de transport, situandu-se pe drumurile care leaga capitala Bucuresti de Transilvania si Moldova.
Orasul este si un vechi centru al industriei petroliere, avand patru rafinarii si alte industrii legate e aceasta ramura.
Locuintele si edificiile remarcabile au fost distruse de bombardamentele din 1944 si de cutremurele din 1940 si 1977.

Pitesti
Pitestiul este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arges. Poarta si renumele de „Orasul Lalelelor”, aici fiind gazduit anual un important festival, Simfonia Lalelelor.
Este unul dintre cele mai vechi orase din Romania, urme ale existentei omului in aceasta arie dateaza din paleolitic, fiind cel mai puternic centru al activitatii umane din paleoliticul inferior in Europa.
In perioada daco-romana, orasul a facut parte din regiuena Moesia Inferior, iar mai tarziu din Dacia Malvensis.
Cel mai important monument din judet, datand din acea perioada, este Castrul Roman de la Albota, care era o tabara militara fortificata construita pe granita estica a Daciei.
Printre personalitatile importante ale acestui oras se enumera: Ion Antonescu, maresal si om politic, Ion C. Bratianu, Nicolae Dobrin, fotbalist, Adrian Mutu, fotbalist, Sebastian Papaiani, actor, Robert Turcescu, jurnalist.

Articolul face parte din campania „Descopera Romania”, campanie lansata de Descoperi.info si Descopera.org

Date istorice: http://ro.wikipedia.org/wiki/Muntenia
Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1.   Stii cumva cand a fost mentionat  pentru prima data numele de Oltenia pentru binecunoscuta regiune? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări