Daca Darwin ar mai fi in viata, cum ar arata o versiune actualizata a Originii speciilor, dupa remarcabilele progrese in genetica din ultimele decenii? Raspunsul la aceasta intrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat „un Darwin al secolului XX“, figura centrala a sintezei realizate intre evolutionism si genetica. In De la bacterii la om, Mayr explica, intr-un limbaj accesibil si limpede, mecanismele evolutiei lumii vii si problemele de fond cu care e confruntata azi biologia, iar in sectiunea finala ofera o imagine impresionanta asupra aparitiei omului si constiintei umane. Text preluat de pe humanitas.ro
La varsta de 97 de ani, Ernst Mayr este unul dintre cei mai influenti cercetatori ai secolului al XX-lea, iar in aceasta carte ne ofera o adaugire valoroasa la domeniul evolutiei. Mayr, care a lucrat la Muzeul American De Istorie Naturala timp de doua decenii, ghideaza cititorii lipsiti de experienta prin domeniul evolutiei, trecand prin Geneza si teoria creationista si continuand mai departe cu Darwin si teoria evolutiei, pana in prezent, adica la teoria actuala a evolutiei si la alte concepte contemporane ce au legatura cu evolutia. Cititorul trece de la Marea Scara a Fiintelor la propriile cercetari ale lui Mayr, care sunt bazate pe teoria lui Darwin si factorii de mediu.
De la bacterii la om e o carte ideala, pentru non-biologi, despre evolutie. Desi cartea abunda de termeni stiintifici, permite totusi cititorului sa se orienteze cu usurinta pe durata lecturii. Poate ca unii termeni vor trebui cautati intr-un dictionar, dar nu e nimic rau in asta. Mayr nu si-a pus in gand sa scrie o carte care sa nu necesite gandire din partea cititorului, el si-a dorit sa scrie o carte care sa lamureasca controversele generale si noutatile contemporane din jurul notiunii de evolutie. Scrierea lucida a lui Ernst face ca notiunea evolutiei sa fie accesibila oricarei persoane ce poseda un minim de educatie.