Deoarece in economia moderna capitalista nevoile de baza tind sa fie satisfacute, ajungem sa fim bombardati cu lucruri de care nu avem nevoie (nu imediat, cel putin). Cu cat o societate devine mai bogata, cu atat mai dificila devine sarcina vanzatorilor. Oricine poate vinde frigidere in desert, dar trebuie sa fie foarte ingenios pentru a le vinde la Polul Nord. Multe dintre deciziile noastre proaste exista doar pentru ca dorim sa ne „procuram” o anumita identitate. De exemplu, fumatul incepe in adolescenta si este identificat de tineri cu puterea si statutul social, apoi, la maturitate, oamenii se identifica singuri ca fumatori. Chiar si limbajul indica acest lucru: spunem ca el e fumator, nu spunem ca el fumeaza.
Manipularea este un aspect fundamental in pietele economice actuale, iar companiile cauta mereu noi metode de a convinge oamenii sa scoata banii din buzunar. Sa nu intelegeti ca o piata economica nu poate exista fara manipularea cumparatorilor de catre vanzator. Daca ai un produs bun, se vinde. Daca ai un produs bun si aplici tehnici de vanzare, se va vinde mai bine. Cam asa ar merge lucrurile intr-o lume ideala.
Cata vreme exista posibilitatea profitului, vanzatorii vor exploata slabiciunile si ignoranta cumparatorilor. Din aceasta cauza apar pietele economice in care vanzatorii „pescuiesc” clienti. Cartea contine multe anecdote care ne arata felul in care „pescuitul” ne afecteaza pe toti. Suntem convinsi, fara sa ne dam seama, sa ne cheltuim aproape toti banii, iar apoi ne intrebam cu ce o sa achitam facturile de luna viitoare. Desi traim intr-una dintre cele mai mai bogate si confortabile perioade din istoria omenirii, multi dintre noi duc vieti de disperare tacuta. Publicitatea ne afecteaza mai mult decat credem.
Am zis mai sus ca in carte intalnim multe anecdote. Multe dintre ele sunt interesante, altele e posibil sa le cunoasteti deja. Dar sunt doar anecdote. Nu va asteptati la studii de caz sau la multe trimiteri catre documente de specialitate. Autorii au avut contributii importante in domeniul economiei, dar aceasta carte nu le va aduce prea multe laude. Prin urmare, daca cautati o lectura usoara din domeniul economiei, aceasta carte e pentru voi. Daca doriti un pic mai multa substanta, orientati-va catre alta carte.
Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea George Akerlof, Robert J. Shiller – La pescuit de fraieri. Economia manipularii si a inselaciunii.