How to die in Oregon (2011)

Articole asemănătoare

 

how-to-die-in-oregonFilm intens, intim, visceral, vibrant si zguduitor si… plin de viata.

Examineaza, intr-un mod foarte intim, moartea si felul in care ne putem folosi de ea. Locatia e Oregon, primul stat american care a legalizat sinuciderea asistata de medic. Legea “Mortii cu Demnitate” a fost aprobata in Oregon in 1994.

Regizorul Peter Richardson a petrecut 4 ani alaturi de cativa bolnavi incurabili, care, in timp ce isi contemplau propria lor mortalitate, cautau un mijloc de a capata control asupra mortii lor iminente.  Societatea noastra inca nu a reusit sa rezolve probleme atat de complicate, iar filmele de acest gen ne ajuta sa intelegem ca ar fi timpul sa avem aceasta discutie.

Filmul contine momente dificile de vizionat deoarece ne prezinta o suferinta reala, o suferinta ce isi cauta moartea. Cazul lui Cody Curtis, o bolnava de cancer, e zguduitor si aduce cu usurinta lacrimi in ochii spectatorului. Lupta ei pentru o viata normala, felul in care se pregateste pentru moarte, toate momentele ce le petrece alaturi de familie, momente care culmineaza cu administrarea amestecului letal de droguri in propria ei casa, in apropierea celor dragi ei…

Uneori, pur si simplu, trebuie sa tai raul de la radacina. Trebuie sa constientizezi faptul ca ai incercat toate optiunile,ca ai epuizat toate posibilitatile, ca alta cale nu mai exista. Trebuie sa alegi, trebuie sa alegi sa mori cu demnitate, sa mori ca o fiinta umana constienta de ea insasi si de ceea ce e in jurul ei, trebuie sa mori ca o fiinta rationala, ci nu ca o leguma hranita cu perfuzii pe un pat de spital.

Nu m-am asteptat ca acest film sa fie atat de emotionant, nu m-am asteptat ca regizorului sa ii fie permis accesul in cele mai intime coltisoare ale vietilor acelor bolnavi incurabili, nu credeam ca voi fi partas la agonia lor si a familiei lor, nu credeam ca voi vedea ultimele momente din viata unora dintre ei…

IMDB

Articole recente

Articolul precedentCe stim despre religie?
Articolul următor19 argumente creationiste

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări