Kumare (2011)

Articole asemănătoare

kumareUn film fascinant dedicat scepticilor si tuturor celor care continua sa spuna adevarul despre curentul New-Age si despre acei guru care il promoveaza. Dedicat tuturor oamenilor care incearca sa isi faca semenii sa gandeasca si sa ia decizii in baza unor dovezi. Kumare este de-a dreptul fascinant si ne arata cat de creduli si naivi pot fi oamenii, si mai ales cat de usor se poate profita de ei, daca sunt deja deschisi la acest gen de experiente. Un credincios va crede si va face tot ce i se zice cu conditia ca informatia sa vina din partea unei figuri autoritare.

Filmul se situeaza undeva intre documentar si reality show. Regizorul, Vikram Gandhi, se muta in Phoenix si pretinde ca ar fi un guru indian intelept, in scurt timp isi recruteaza adepti pentru sedintele de yoga. Isi dezvolta un grup de adepti si se „joaca” cu ei luni in sir. Chiar daca toata doctrina sa este inventata pe loc, el descopera ca exista multi oameni ce cauta disperati ghidare spirituala, iar acesti oameni sunt foarte usor de convins. Filmul ridica o multime de intrebari despre spiritualitate, naivitatea umana si rolul liderilor spirituali. Demonstreaza cu succes cat de usor este pentru ca o persoana, care poate avea motivatii negative, sa isi creeze un grup de adepti. Membrii echipei de filmare nu au acceptat bani, iar Kumare a incercat sa transmita un mesaj de auto-independenta adeptilor sai, deoarece intentiona sa isi dezvaluie adevarata natura. Documentarul este distractiv, provocator si comic. Pe partea de credinta spirituala este tragic deoarece dezvaluie mentalitatea persoanei credincioase.

Desi regizorul ar trebui laudat pentru faptul ca ridica multe intrebari legate de religie si de natura umana, multi spectatori au fost deranjati de faptul ca si-a asumat identitatea unui guru si a mintit oamenii in legatura cu cine e si ce intentii are. Pe alocuri, Kumare se amuza pe seama  adeptilor sai pentru a demonstra cat de usor se lasa inselati de practici si cantece inventate. Multi dintre adeptii sai i-au dezvalui lui Kumare detalii intime despre viata lor. Desi se pare ca majoritatea participantilor au beneficiat de pe urma invataturilor sale despre auto-independenta, unii dintre ei au fost foarte furiosi in clipa in care au aflat adevarul (in special acele persoane ce predau yoga altora!).Nu pierdeti sfarsitul filmului, adica momentul in care Kumare isi dezvaluie adevarata identitate.

Desi regizorul si membrii echipei de filmare nu au cerut si nici nu au acceptat bani, s-au folosit de acest film pentru a-si avansa cariera. Kumare ridica o multime de intrebari etice ce ar trebui explorate de catre alti regizori. Cu alte cuvinte, mijloacele necinstite folosite la realizarea acestui documentar justifica scopul sau?

IMDB

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări