Poligraful

Articole asemănătoare

poligrafulPoligraful este un instrument ce inregistreaza simultan schimbarile ce apar in procesele fiziologice (ritmul respiratiei, presiunea arteriala, conductivitatea electrica a pielii). Poligraful este utilizat ca detector de minciuni de catre Politie, FBI, CIA si alte agentii private sau de stat. Teoria poligrafului afirma ca atunci cand oamenii mint devin nervosi, iar acest lucru se poate detecta. Bataile inimii devin mai rapide, presiunea arteriala creste, se schimba ritmul respiratiei, apare transpiratia etc.

Poligraful masoara raspunsurile fiziologice ce apar atunci cand se raspunde la anumite intrebari. Functioneaza pe principiul comparatiei, adica, pentru inceput, este necesara stabilirea unei stari „normale” fiziologice (prin intermediul unor intrebari simple, al caror raspuns este cunoscut investigatorului) cu ajutorul careia se vor identifica, prin comparatie cu raspunsurile fiziologice la setul de intrebari relevante, starile fiziologice „deviante”.

Doar din descrierea acestei metode se poate concluziona ca poligraful nu este un detector de „minciuni” prea reusit. E doar un aparat ce masoara, prin reactiile fiziologice, starea emotionala a unei persoane – teoria poligrafului spune ca minciuna modifica starea emotionala care modifica starea fiziologica. Metoda insasi sugereaza diverse metode prin care se pot produce rezultate false sau prin care se poate folosi poligraful in avantajul subiectului.  De exemplu, sistemul nervos al sociopatilor reactioneaza diferit: sunt capabili sa minta cu naturalete. Se estimeaza ca unul din douazeci de oameni e sociopat. Exista multe studii ce au ajuns la concluzia ca poligraful nu este o unealta criminalistica valida pentru tribunal, iar validitatea rezultatelor sale e nemasurabila. Conform lui John T. Capiocco, in cartea sa „Manualul Psihofiziologiei”, „niciun spion nu a fost identificat vreodata prin intermediul poligrafului”.

Desfasurarea unui test de poligraf

Un test de poligraf incepe cu un interviu pre-test. In cadrul acestui interviu sunt oferite unele informatii preliminare care, mai tarziu, vor fi adaugate intrebarilor de control. Operatorul va explica cum functioneaza poligraful, accentuand faptul ca detecteaza minciunile si ca e obligatoriu sa se dea raspunsuri sincere. Apoi va avea loc un test “de incalzire”: subiectului i se cere sa spuna adevarul si sa minta deliberat. Este foarte probabil ca subiectii vinovati sa devina nervosi atunci cand li se reaminteste de validitatea testului. Dar exista riscul ca si subiectii nevinovati sa fie la fel de nervosi, ba chiar mai nervosi decat subiectii vinovati.

Apoi incepe testul propriu-zis. Se folosesc 3 tipuri de teste:

– testul intrebarilor de control.
Acest test compara raspunsurile fiziologice la intrebarile relevante cu raspunsurile fiziologice la intrebari ce au legatura cu posibile abateri din trecut.
“Acest test este folosit pentru a stabili daca un anumit suspect ar trebui judecat sau clasificat ca neparticipand la fapta” (Asociatia Psihologilor Americani).

– testul intrebarilor comparate.
Acest test incearca sa detecteze minciuna prin compararea raspunsurilor fiziologice ce apar atunci cand subiectului i se spune sa minta intentionat. E compus din intrebari irelevante (“Numele tau e Dan?”), intrebari cu probabilitate mare de minciuna (“Ai furat vreodata bani?”), si intrebari relevante. Tipurile diferite de intrebari alterneaza. Testul e trecut daca raspunsurile fiziologice din timpul intrebarilor cu probabilitate mare de minciuna sunt mai mari decat raspunsurile fiziologice din timpul intrebarilor relevante. Daca lucrurile nu stau asa, operatorul incearca sa obtina o marturisire printr-un interviu post-test (“Situatia dumneavoastra se va inrautati daca nu lamurim lucrurile”). Validitatea acestui gen de test este criticata deoarece se desfasoara asemenea unui interogatoriu. De aceea este foarte probabil sa provoace reactii nervoase atat nevinovatilor, cat si vinovatilor.

– testul vinovatiei.
Acest test compara raspunsurile fiziologice la intrebarile cu raspunsuri multiple despre crima, unul dintre raspunsuri (raspuns „intern”) contine informatii cunoscute doar faptasului si investigatorilor. Acest test este folosit in Japonia. Operatorul poligrafului nu stie nimic despre crima sau despre circumstantele in discutie. Operatorul testeaza subiectul cu ajutorul unor informatii ce nu ar putea fi cunoscute de o persoana neimplicata (“Crima a fost comisa cu un pistol de calibrul  45 sau de 9 mm?”). Intrebarile au raspunsuri multiple, iar reactia subiectului la raspunsuri este monitorizata. Daca reactioneaza puternic la informatiile corecte, se considera ca este implicat.

Psihologii nu considera primele 2 teste ca fiind functionale, dar majoritatea psihologilor considera ca cel de al treilea test se bazeaza pe teorii stiintifice si promite sa fie “o unealta criminalistica promitatoare”. Dar, ei “nu doresc sa promoveze folosirea sa in tribunale, in absenta unor cercetari aditionale bazate pe cazuri reale”.
Una dintre problemele majore ale acestui test e lipsa elementului de control. Totodata, daca investigatorii nu au cateva informatii interne relevante pe care sa le foloseasca in cadrul testului, se expun riscului de a trage concluzii pripite bazate doar pe cateva raspunsuri “deviante”.
Pot exista multe motive pentru care subiectul ar putea alege variantele “interne” de raspunsuri. Ba mai mult, faptul ca nu alege raspunsurile “interne” nu inseamna ca e nevinovat. Subiectul ar putea fi sociopat, psihopat sau doar un mincinos bun.

Acuratetea poligrafului

Daca simpla participare la testul de poligraf il face pe subiect sa devina nervos, atunci stabilirea unei stari fiziologice de control devine aproape imposibila. Rezultatele ulterioare, din timpul intrebarilor relevante, devin inutile si duc la rezultate neconcludente. Dar un rezultat neconcludent, desi ar trebui ignorat, poate fi interpretat drept semn de vinovatie – teoretic, persoanele oneste si nevinovate nu se tem de poligraf. Testul de poligraf este o experienta intimidanta, daca nu chiar infricosatoare, pentru toate persoanele.

Ba mai mult, o persoana onesta ce cunoaste limitele poligrafului, poate deveni si mai nervoasa deoarece se teme de un fals-pozitiv. Daca o intrebare creste nervozitatea subiectului, chiar daca raspunsul lui e sincer sau corect, poligraful va da un rezultat fals. Deci, retineti, majoritatea factorilor care influenteaza rezultatele poligrafului nu depind de faptul ca o persoana e nevinovata sau nu, de faptul ca spune adevarul sau minte, sau de faptul ca incearca intentionat sa induca in eroare poligraful sau nu.

Validitatea rezultatelor poligrafului

Aparatul masoara schimbarile de presiune arteriala, de puls si de respiratie. Atunci cand o persoana minte se considera ca aceste caracteristici fiziologice se schimba, iar aceasta schimbare poate fi interpretata corect de catre un expert.

Exista vreo formula sau lege stiintifica care stabileasca o corelatie regulata intre aceste schimbari fiziologice si minciuna? Nu.

Exista dovezi stiintifice care sa indice faptul ca expertii in poligraf pot detecta o minciuna, prin intermediul aparatului, intr-o proportie mai mare decat non-expertii ce folosesc alte metode? Nu.

Nu exista niciun aparat si niciun expert care sa detecteze, cu o mare acuratete, momentul in care subiectii, alesi in mod aleatoriu, spun adevarul sau mint.
Desi este evident ca un mincinos bun sau o persoana cu probleme mentale (care crede ca ceea ce zice este adevarat) pot insela aparatul, nu asta este problema si nici motivul pentru care aparatul nu poate detecta cu acuratete minciuna, in comparatie cu alte metode.

Motivul pentru care poligraful nu este un detector de minciuni, e faptul acele caracteristici fiziologice masurate de el – ritmul respiratiei, numarul de batai a inimii etc. – pot fi cauzate de mai multi factori. Nervozitatea, mania, tristetea, jena si frica pot altera aceste caracteristici fiziologice masurate de poligraf. O alta cauza poate sa fie nevoia de a merge la toaleta. Acelasi efect il pot avea si diverse conditii medicale: raceala, migrenele, constipatia sau probleme neurologice si musculare. Afirmatia ca un expert isi poate da seama cand o schimbare e cauzata de o minciuna sau de alti factori nu a fost dovedita niciodata. Chiar daca aparatul ar masura nervozitatea, nu avem nicio garantie ca acea nervozitate e cauzata de faptul ca s-a mintit. Unii oameni se tem ca masina va indica faptul ca mint atunci cand spun adevarul si ca vor fi acuzati, in mod fals, de minciuna.

Chiar si cei mai infocati aparatori ai poligrafului sunt nevoiti sa admita ca mincinosii trec uneori testul. Este suficient sa ne amintim de Aldrich Ames, spionul care a inselat poligraful de la CIA de mai multe ori. FBI-ul, totusi, a ratat lectia asta din moment ce, dupa capturarea lui Robert Hanssen, a inceput sa isi verifice angajatii cu poligraful. Aparent, FBI-ul considera ca ar fi putut preveni tradarea lui Hanssen daca l-ar fi supus testului.
Rezultatele testului cu poligraful nu sunt admise in tribunale deoarece se stie ca nu sunt de incredere. Sau poate pentru ca beneficiul infim obtinut din folosirea poligrafului e depasit de potentialul crescut de abuz din partea politiei. Acest test poate fi folosit pentru invadarea intimitatii unei persoane sau intimidare tehnologica. Scepticii nu considera rezultatele poligrafului mai credibile decat marturiile obtinute sub hipnoza.
Poligraful este folosit si de organizatii private pe actualii sau viitorii angajati.

Pentru a stabili reactiile fiziologice “normale” a subiectului, examinatorul foloseste intrebari ce il intimideaza, il jeneaza sau inspaimanta. Un proces din 1987 a dezvaluit faptul ca bugetarii din Carolina de Nord erau confruntati, in mod regulat, cu intrebari de genul “Cand ti-ai expus ultima oara partile intime, dupa ce ai baut?” sau “Care a fost ultimul copil care te-a facut sa te simti excitat?” Poligraful a fost folosit de angajati fara scrupule pentru a hartui membrii de sindicat, pentru a convinge pe alti angajati sa “marturiseasca” infractiuni care nu le apartin, si sa implice, in mod fals, pe alti colegi.

Dar de ce este folosit poligraful de atatea guverne si organizatii de stat sau private, daca el nu este sustinut de dovezi stintifice valide? Sunt multi factori implicati aici, unul din ei e factorul tehnologiei ezoterice.
Poligraful arata ca un aparat modern, sofisticat si demn de era aero-spatiala. Poate fi folosit corect doar de expertii antrenati in ritualurile sale. Non-expertii sunt la mila magicienilor antrenati, iar ei, si numai ei, pot sa ofere premiul cel mare: decizia ca cineva minte sau spune adevarul. Dovezile ce sprijina acuratetea poligrafului exista doar ca anecdote sau sunt bazate pe rationamente false, asa cum e ideea ca o corelatie demonstreaza o conexiune cauzala.

Totusi, este foarte posibil ca motivul principal de utilizare a poligrafului sa fie ideea ca aparatul tine la distanta mincinosii sau persoanele necinstite ce doresc sa obtina un loc de munca, sau ca va “smulge” marturisiri prin intimidare tehnologica. Pe scurt, utilizatorii poligrafului nu considera ca poate detecta minciunile, dar ei stiu ca cei care vor fi supusi testului considera asta ca fiind adevarat. Deci chiar daca aparatul nu face ceea ce zice ca face, ei au sanse mari sa obtina marturisirea sau sa indeparteze persoanele nedorite. Acuratetea poligrafului nu este bazata pe nicio dovada stiintifica, caracteristicile fiziologice pe care le masoara sunt influentate de o multime de factori, operatorul poligrafului nu are cum sa faca diferenta dintre o minciuna si existenta unui factor de influenta, poligraful este doar un instrument de coercitie psihologica.

Inducerea in eroare a poligrafului si a investigatorului

Exista cateva situatii in care se influenteaza rezultatele poligrafului. Nu toate sunt intentionate.

– daca subiectul nu este constient de faptul ca minte.

– daca subiectul nu devine nervos atunci cand minte (alternativ, poate sa fie nervos in general, fapt ce duce la imposibilitatea stabilirii starii de control).

– daca subiectul incearca sa ramana calm atunci cand minte.

– daca subiectul incearca sa simuleze semnele fiziologice ale minciunii in momentul stabilirii starii de control.

Ultimele doua sunt importante pentru ca oamenii pot, si chiar o fac, sa invete cum sa faca aceste lucruri inainte de a participa la test. Inaintea testului propriu-zis, operatorul stabileste starea de control cu ajutorul unor intrebari cu raspuns cunoscut, si a altor intrebari in care se cere subiectului sa minta intentionat. Tehnicianul ajusteaza poligraful pentru a compensa anumite reactii nervoase pe care subiectul le manifesta. Inducerea intentionata in eroare a poligrafului se face in aceasta etapa.

Pentru a reduce reactiile poligrafului la nervozitate – sau la minciuna – subiectul trebuie sa isi mareasca artificial nervozitatea pe durata intrebarilor cu raspuns cunoscut si adevarat din pre-test. Pentru a face acest lucru, poate apela la o serie de metode:

– muscarea limbii.

– strangerea puternica a degetelor de la picioare,

– numaratul invers de la 10 la 1, sau chiar si de la numere mai mari.

– incordarea si relaxarea sfincterului anal (unii operatori de poligraf folosesc senzori de presiune montati in scaun pentru a detecta acest lucru).

– folosirea unui antiperspirant puternic pe maini, frunte si la subtioara. E preferabil sa fie utilizat cu o zi inainte de test, si inca o data in dimineata testului.

Subiectul trebuie sa astepte pana ce i se adreseaza o intrebare pentru a aplica aceste metode.

Incercati sa aflati cat mai multe despre poligraf. Daca cariera sau libertatea voastra depinde de el, ar fi cazul sa aflati mai multe despre el.

Incercati sa aflati scopul investigatiei. Testul incearca sa afle anumite informatii, cum ar fi daca sunteti spion sau daca folositi droguri. Daca poligraful este folosit din cauza unui anumit incident, atunci stiti ce cauta investigatorul. Daca e folosit la angajare, faceti cercetari despre companie si politica ei pentru a afla ce puteti admite si ce nu.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca operatorul poligrafului nu va este prieten, desi incearca sa te convinga ca e de partea ta, e doar o inselatorie.

Practicati tehnicile de influentare a poligrafului din timp. Daca exersati din timp aceste tehnici, sunt sanse foarte mari de a trece testul. Obisnuiti-va cu ele pentru a le practica corect.

Incercati sa abordati testul de poligraf ca un simplu interviu pentru un loc de munca, fiti prietenos, imbracati-va decent, veniti la timp, incercati sa faceti o buna impresie. In niciun caz nu amanati sau reprogramati testul.

Comportati-va de parca fiecare miscare va este filmata. Pot exista camere ascunse, atat in sala de asteptare, cat si in alte locuri. De regula camera de testare are o oglinda dubla. Tineti minte! Testul de poligraf incepe cu mult inainte de a fi conectat la aparat si nu se termina decat in clipa in care parasiti locatia de testare!

Feriti-va de capcanele psihologice pre-test!  Investigatorul poate incerca sa va infricoseze, sau sa va convinga de eficienta poligrafului. Teoretic, cu cat va temeti mai mult ca o sa fiti descoperit, cu atat mai nervos o sa fiti. Ignorati aceste lucruri. Investigatorul se poate baza si pe teama. De exemplu, va poate spune ca pentru a avea un maxim de acuratete in masuratori, e necesar sa va spalati pe maini. O camera ascunsa in baie va dezvalui faptul ca nu v-ati spalat pe maini!

Identificati tipurile de intrebari. Sunt 3 tipuri de intrebari: irelevante, relevante si de control. Intrebarile irelevante sunt evidente: „Care este numele tau?”. Intrebarile relevante sunt cele importante si care reprezinta scopul testului: „Tu ai furat banii din caserie?”. Intrebarile de control sunt cele ale caror raspunsuri fiziologice vor fi comparate cu raspunsurile fiziologice ale intrebarilor relevante. Acestea sunt intrebari uzuale la care aproape oricine ar trebuie sa raspunda sincer cu DA, dar sunt incomode si majoritatea oamenilor prefera sa raspuna cu NU: „Ai furat vreodata?”.

Ascundeti faptul ca aveti cunostinte despre poligraf! Investigatorul va poate intreba inainte de test daca aveti cunostintele acestea. Comportati-va ca si cum nu cunoasteti nimic! Afirmati doar ca poligrafia e o stiinta si ca da rezultate (sau cel putin, nu exprimati indoieli in privinta poligrafului). Daca investigatorul isi da seama ca v-ati documentat pe seama poligrafului, o sa traga concluzia ca aveti ceva de ascuns.

Intotdeauna raspundeti cu DA sau NU! Rezistati tentatiei de a da explicatii sau de a intra in detalii, chiar si in cazul in care investigatorul incearca sa faca asta. Fiti cooperanti si politicos, dar nu oferiti mai multe informatii decat e necesar.

Nu admiteti nimic relevant! Indiferent decat de ce indica poligraful, nimic nu este mai cert si mai daunator decat propria confesiune! Investigatorul va incerca sa  te convinga ca a depistat minciuna in graficele poligrafului, chiar daca acolo nu este nimic anormal. Nu cadeti in capcana lui! Trebuie sa pastrati aparenta de onestitate, chiar daca asta inseamna sa mai faceti cateva admiteri minore la unele intrebari de control. Evitati sa admiteti lucrurile care pot genera noi intrebari sau pot fi considerate relevante. Misiunea poligrafistului este de a obtine o marturisire. Din multe puncte de vedere, testul de poligraf e doar o sarada complicata ce incearca sa te pacaleasca si sa marturisesti!

Raspundeti la intrebari intr-un mod serios, convingator si fara ezitari! Nu este momentul de glume si de improvizatii. Trebuie sa pareti onest si cooperativ.

Respirati normal. Cu exceptia intrebarilor de control, pastrati ritmul respiratiei la 15-30 pe minut. Nu respirati adanc.

Modificati-va ritmul respiratiei in timpul intrebarilor de control. Investigatorul va compara rezultatele intrebarilor de control cu rezultatele intrebarilor relevante. Daca deviatia din timpul intrebarilor de control o depaseste pe cea din timpul intrebarilor relevante, a-ti trecut testul. Daca deviatia e mai mare la o intrebare relevanta decat la una de control, investigatorul va crede (corect sau nu) ca mintiti si astfel invalidati testul.

Schimbati-va ritmul respiratiei la o intrebare de control. Puteti face asta rapid sau lent, tineti-va respiratia timp de cateva secunde inainte de a expira, sau respirati superficial.  Faceti asta timp de 10-15 secunde apoi reveniti la ritmul normal de respiratie, inainte de urmatoarea intrebare.

Numarati invers sau faceti alte operatii matematice in gand. Acest lucru duce la schimbarea presiunii arteriale si a pulsului.

Atentie la perioada post-interviu! Desi ati fost deconectat de la poligraf, testul nu s-a terminat! Este posibil ca investigatorul sa paraseasca camera o vreme si apoi sa se intoarca. Poate sa afirme ca „stie” ca minti in legatura cu ceva. E un truc. Ramai calm si ferm, negati in mod politicos. Nu va schimbati pozitia fata de subiect si nici raspunsurile. Daca este posibil refuzati investigatiile prelungite post-interviu.

Atentie!

In functie de circumstante, descoperirea faptului ca influentati intentionat poligraful poate avea consecinte neplacute. Va puteti pierde locul de munca, iar daca sunteti eliberat pentru buna purtare puteti ajunge inapoi in inchisoare.

Folositi o singura metoda, nu mai multe deodata, de modificare a caracteristicilor fiziologice, altfel exista riscul de a fi descoperiti.

Fiti constient de faptul ca exista riscul sa nu puteti insela poligraful.

Muscarea limbii e foarte eficienta, dar poate fi detectata daca trebuie sa vorbiti perioade lungi de timp. Nu va puteti musca limba in timp ce vorbiti. Puteti folosi metoda in cazul in care trebuie sa raspundeti cu DA sau NU.

Este extrem de important ca testul sa fie facut in prezenta avocatului personal. Testul sa fie inregistrat video si audio si sa fie efectuat de un investigator particular, la alegerea subiectului, care va pastra confidentialitatea testului. Totusi, daca este vorba de o problema serioasa, o crima de exemplu, e mai bine sa refuzati testul daca aveti posibilitatea. Daca sunteti nevinovat, iar poligraful indica vinovatia, exista riscul ca rezultatele testului sa ajunga in presa si sa va provoace probleme serioase de imagine.

Surse: skepdic.com, rationalwiki.org, wiki-how.com

Articole recente

Articolul precedentAborigenii Tasmaniei
Articolul următorKumare (2011)

Comentarii

  1. Felicitari pentru traducere dar erau si materiale stiintifice pe care le puteati reproduce din care cititorii puteau afla ca poligraful are o istorie de peste 100 de ani si ca el exista pentru adevar. nu pentru a produce erori sau pentru a fi pacalit. Va invit in laboratorul nostru pentru a pune in aplicare tehnicile mentionate mai sus. [LINK STERS] – la noi poligraful si expertul nu pot fi pacaliti.

  2. Testul de poligraf este atat de sigur incat ai putea sa il testezi pe un preot si poligraful sa iti confirme ca Dumnezeu exista.

  3. Poligraful este doar o metoda de testare impotriva celor care mint si incearca sa duca in eroare pentru a se acoperi adevarul. Aceasta tehnica moderna nu face altceva decat sa descopere pe cei care fura, mint, inseala sau alte cazuri. Exista o serie de firme care asigura acest serviciu de testare poligraf: [LINK STERS], [LINK STERS] si alti.

  4. Au fost atatea cazuri la televizor in care testul poligraf a fost prezentat ca o solutie de descurajare pentru cei care mint si care incearca sa induca in eroare cercetarea unor cazuri si sa fie descoperiti sau au recunoscut vina fara sa mai faca acest test poligraf. [LINK STERS]

  5. Testul de integritate la poligraf are ca principal scop testarea poligraf pentru identificarea potentialelor vulnerabilitati ale unor persoane aflate in faza angajarii in posturi cheie si in nici un caz la eliberarea unor hartii care atesta o vinovatie. Exista cateva firme care asigura acest serviciu de testare poligraf: [LINK STERS], [LINK STERS] si care sunt atestate de catre Asociatia Romana de Psihologie Judiciara.

  6. Stimate autor al articolului, observ ca ati incercat sa imbinati diferite traduceri din diverse materiale referitoare la poligraf, insa mare parte din ceea ce ati scris sunt pareri ale unor persoane frustrate care nu au reusit sa-si dezvolte o cariera in acest domeniu. Invit oricand la Cluj pe orice crede ca poate eluda testul poligraf(fie el spion sau nu) sa-i fac un test demonstrativ pentru a-i arata ca poligraful, in mana unei persoane bine pregatite este mai mult decat un „detector de minciuni”. Cand mai doriti sa scrieti ceva despre un domeniu care va este strain ca pregatire, va rog contactati o persoana avizata(un expert din politie sa SRI) pentru a va oferii informatii reale si pertinente.

  7. Daca poligraful e atat de performant de ce nu e legal si obligatoriu ? societatea in care traim necesita acest standard
    E posibil sa se fie folosit pentru cunoasterea caracterelor umane inainte sa apara probleme ?

  8. Buna ziua, urmarind aceste discutii despre testul poligraf am o singura intrebare de pus . ESTE PE AICI CIEVA CARE POATE SA CONFIRME CA A TRECUT TESTUL CU BINE, ADICA A REUSIT SA POCALEASCA APARATUL? DACA DA SA MA CONTACTEZE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări