Incalzirea globala – ecologismul sau eco-religia

Articole asemănătoare

incalzirea-globalaVa incepe o noua era glaciara! Nu va temeti, acesta era un titlu al ziarului Time Magazine din anul 1974. In acea perioada, oamenii erau speriati de faptul ca ajunsesera sa schimbe intreaga clima a Pamantului datorita emisiilor de dioxid de carbon. Desi industrializarea si emisiile de dioxid de carbon erau in plina dezvoltare de cateva decenii, temperatura medie a Pamantului scadea. (foto: wired.com)

Astazi, aceleasi emisii de dioxid de carbon provoaca incalzirea globala. Oamenii sunt din nou cuprinsi de teama si vinovatie.

A devenit oare incalzirea globala o noua religie precum spune geologul australian Ian Plimer, sau intradevar oamenii contribuie semnificativ la incalzirea globala?

Ecologisti vs. sceptici

Pe langa confruntarea dintre cele doua tabere, intre ecologistii care cred ca incalzirea globala este cauzata de om si cei care cred ca incalzirea este una naturala, unii oameni au ajuns la extreme si au fost semnalate cel putin doua cazuri in care femeile s-au sterilizat pentru a nu mai face copii, nedorind ca acestia sa aiba un viitor nesigur. Altii, au preferat sa faca pariuri. Doi fizicieni rusi au pariat pe 10000$ cu un climatolog din Marea Britanie ca schimbarile climatice sunt datorate fluctuatiilor solare si a altor factori si ca temperatura va scadea in urmatorii ani.

Este evident ca aceasta dezbatere, pro si contra, este una incinsa. Scepticii sustin ca nu ne putem baza pe modelele folosite pentru a prezice viitorul climei. Soarele, norii, gazele, oceanele si multi alti factori sunt responsabili pentru schimbarile climatice. Pana la urma, daca nu putem prezice cu exactitate vremea pentru urmatoarea saptamana, cum putem prezice climatul global pentru urmatorii 100 de ani?

In perioada medievala, intre secolele 9 si 14, temperaturile erau destul de ridicate, similare cu cele de astazi (sursa: National Oceanic and Atmospheric Administration). Dupa aceasta perioada temperaturile au scazut destul de mult, intrand intr-o noua perioada, numita “Mica Epoca Glaciara”. Dovezile arata ca temperatura globala a Pamantului a oscilat destul de mult de-a lungul timpului.

Studiile realizate asupra ghetarilor din Antarctica au aratat ca o crestere a temperaturii suficient de mare incat sa-i topeasca, va duce la eliberarea dioxidului de carbon prins in gheata glaciara, ducand la o crestere si mai mare a temperaturii.

Incalzire globala sau nu?

Cat de exacte sunt datele pe care le avem ce arata ca temperatura globala a Pamantului este in crestere? Instrumentele au aratat ca inca din 1979 ca temperatura este intr-o continua crestere. Insa majoritatea datelor vin de la statiile meteo plasate in centre urbane, unde temperatura poate fi mai mare chiar si cu 10 grade Celsius decat in zonele rurale inconjuratoare. Acestea nu fac decat sa masoare “efectul urban”, valabil doar local, in aceste “insule”. In zonele metropolitane temperatura este mai ridicata decat in zonele rurale. Fenomenul a fost pentru prima data investigat si descris de Luke Howard in 1810. In zonele urbane temperaturile sunt mai ridicate, in principal, datorita modificarii suprafetei terenului. Structurile realizate de om precum strazile, locurile de parcare, cladirile, absorb mai bine caldura provenita de la Soare.

Au fost temperaturi mai ridicate in trecut decat in prezent?

In perioada medievala, temperaturile erau mai ridicate decat acum incat in nordul Angliei se puteau cultiva struguri, iar in zona arctica era mai cald in 1930 decat este azi. De la epoci glaciare pana la temperaturi ridicate, temperatura Pamantului a oscilat foarte mult, si asta, fara interventia omului, fara industrii, masini si alte surse de poluare realizate de om.

Legatura dintre dioxidul de carbon si cresterea temperaturii globale a Pamantului

Probele de gheata colectate de la poli ne duc inapoi in timp pana acum aproape un milion de ani. S-a observat ca nivelul de CO2 a crescut intotdeauna dupa cresterea temperaturii, nu inainte.

Ce este dioxidul de carbon?

Dioxidul de carbon este format dintr-un atom de carbon si doi atomi de oxigen. Este o anhidrida labila a acidului carbonic, un compus chimic rezultat din oxidarea carbonului, in majoritate, de origine organica. In atmosfera se afla intr-o concentratie de circa 0,04% si este necesar pentru existenta vietii pe Pamant. Dioxidul de carbon este produs de catabolismul organismelor aerobe, este emis prin combustie sau de vulcani.

Exista o mica indoiala cu privire la cresterea nivelului de dioxid de carbon in atmosfera incepand cu revolutia industriala. Si mai sunt si altii care cred temperatura globala a Pamantului nu a crescut semnificativ in aceasta perioada. O corelatie intre dioxidul de carbon si temperatura globala pentru o perioada atat de mica, nu demonstreaza nimic. In ultimii 500.000 de ani au existat 3 ere glaciare iar concentratiile de dioxid de carbon nu au crescut inainte de aceste scaderi de temperatura, ci dupa sute sau chiar mii de ani. Au existat perioade mari de timp cand dioxidul de carbon a ramas neschimbat in timp ce temperatura a scazut sau invers. Istoria climatului Terrei nu arata ca o concentratie mai mare de dioxid de carbon ar duce la o incalzire globala.

Ecoanxietatea, ecopshihologii, ecoterapia, ecodieta si ecotaxa

In fiecare zi, ziarele, siteurile de stiri, televiziunile, ne bombardeaza cu aceleasi mesaje, ca vom distruge Pamantul si va trebui sa ne “curatam de pacate”. Astfel, a aparut si ecoanxietatea. Persoanele care sufera de ecoanxietate isi fac griji cu privire la viitorul climei, al omenirii si al planetei. Ei au grija sa-si recicleze hartia sau sa reduca emisiile de carbon, mergand cu mijloacele de transport in comun. Pentru tratarea acestui sindrom au aparut si persoanele potrivite: ecopsihologii. Ecopsihologii, contra unei sume de bani, ii pot ajuta pe cei ce sufera de ecoanxietate, prin ecoterapie. Mai mult, s-a inventat si ecodieta ce reduce impactul unui individ asupra incalzirii globale (nu intram aici in detalii cum…). Omul este vinovat de incalzirea globala si trebuie sa plateasca: astfel a aparut ecotaxa. O taxa care nu opreste incalzirea globala, ci doar creste pretul energiei, datorita impozitelor mai mari puse producatorilor de energie.

Demonizarea carbonului si eco-religia

Dioxidul de carbon este un element esential pentru controlarea climatului pe Terra. Daca nu ar fi existat, temperaturile foarte scazute n-ar fi permis vietii sa se dezvolte si noi nu am mai fi existat astazi.

Desi suntem peste 7 miliarde de oameni pe Pamant, noi generam doar 3% din dioxidul de carbon care exista in atmosfera, restul de 97% este generat pe cale naturala (vulcani, plante etc).

In SUA exista asa numitele “carbon credite”, prin care cei ce se considera vinovati le pot cumpara, pentru a se curata de pacate. Recent, la noi in tara s-au introdus taxele eco.

Al Gore, un celebru sustinator al incalzirii globale datorate omului detine o companie “Generation Investment Management”, in a carei visterie se varsa banii veniti din carbon-creditele cumparate de americani.

In evul mediu, biserica catolica a gasit o noua metoda prin care sa aduca mai multi bani in visteria sa. Cum pacatosi erau destui, se percepea o taxa, pentru a scapa de purgatoriu. Cu cat pacatul era mai mare, cu atat trebuiau sa plateasca mai mult.

Ecologismul si mediul inconjurator

Reciclarea hartiei va salva copacii? Hartia este produsa in mare parte din copaci plantati special pentru productia de hartie. Adica, plantam copaci pentru a produce hartie, asa cum plantam cartofi pentru a face cartofi prajiti. Sunt cartofii in pericol pentru ca-i mancam? Sunt copacii in pericol pentru ca producem hartie? Ei bine, nu! Asa cum nici plantatiile de cartofi nu ar fi atat de numeroase daca nu am consuma cartofi, asa nici plantatiile de pomi nu ar fi la fel de numeroase daca nu ar reprezenta o resursa folositoare.

Unul dintre fondatorii Greenpeace, Patrick Moore, a parasit organizatia pe motiv ca aceasta a devenit unealta extremistilor si este folosita de politicieni in diverse scopuri personale sau politice. In lipsa dovezilor, aceasta organizatie a devenit tot mai asemanatoare cu gruparile religioase, dogmatice, ce propovaduiesc apocalipsa.

Stirile despre dezastre se vand cele mai bine. Inundatii, incendii, topirea ghetarilor, secetele din anumite zone, toate – conform ecologistilor – sunt datorate schimbarilor climatice generate de actiunile omului.

Nu stim exact ce cauzeaza incalzirea globala si nici nu stim daca am putea indrepta asta. Nu stim nici cum, dar sa ne lipsim de avantajele tehnologice astazi, sa mergem cu mijloacele de transport in comun, sa ne spalam mai rar hainele sau sa stam pe intuneric doar ca sa reducem emisiile de dioxid de carbon nu este o solutie. Mai ales ca 7 miliarde de oameni produc doar 3% din dioxidul de carbon total existent in atmosfera.

Bibliografie:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/629/629/7074601.stm

http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/climate-skeptic.htm

http://www.co2science.org/about/position/globalwarming.php

Articole recente

Comentarii

  1. Pentru sceptici si pentru cei care cred ca incalzirea globala este doar o iluzie le recomand sa se intereseze de fenomenul de intunecime globala, ar fi interesant un articol. 

  2. Articol de 2 bani . Cu sau fara incalzire globala eu un lucru stiu sigur , cam de 10 ani nu mai reusesc sa fac rosii in gradina cum faceam inainte . Basca cativa ani la rand , cum a fost si anul asta ,cu toate tratamentele facute regulat si lucrarile la fel, am facut exact un mare k.k . Dupa ce a dat o ploaie am constatat ca mi s-au ars toate rosiile. Daca nu ai solar nu faci nimic. Si atunci stau si ma intreb cum de se faceau rosiile in gradina acu 15 ani si acum nu se mai fac ? Daca nu e incalzire globala atunci sigur este poluare .

  3. Mai Ciprian, doar ce rumegam si eu niste fan si mi-a facut pop up in fata articolul asta cu incalzirea globala, ca stapanu ne-a bagat tehnologie, ca cica dam mai mult lapte daca are grija de noi … aiurea, dar daca omul are inima mare de ce sa-l refuz … si eu sunt complet de acord ca exista cauze naturale, ca doar am vazut cu ochii mei. Deunazi trage varu costica infierbantatu niste aghioase de se maneaza iarba instantaneu la 20 de metri de el … pai miros alea tare de tot. Zic astia ca ar fi de la fumul de la case sau gaze de masini. Frate sau soro eu va spun, fumul de la case sau maisni e parfum pe langa ce bas unele rude ale mele. Cum zic si unii stiintifici mai cu spirit de atentie, ca s-ar putea incalzirea globala sa fie de la vaci, ca prea se bas ca nesimtitele, scot din ele bule mari de gaz imputit, (astia zic ca ar fi metan). Pai asta pot sa cred si eu ca doar il vaz mereu pe varu-miu infierbantatu cum maneaza iarba cu aghioase… ce calcule matematice, ce topire de ghetari, ce smog irespirabil, ce gaze de esapamanet, ce despaduriri agresive, ce distrugere a echilibrului CO2 in atmosfera. In stiinta observatia cu proprii tai ochi este cea mai importanta parte … Eu va zic, sunt perfect de acord cu autorul acestui articol. Cred ca cea mai mare parte din poluare e de la varul Costica. Pai cand se amesteca gazul ala imputit de-l lanseaza pe sub coada cu apa de ploaie iese fum ca de la acid sulfuric. Mie mi-e si frica ca de la gazul lui sa nu fuga norii si ramanem fara ploaie, vine secetea si murim de foame. Sau mai rau, vin ploi acide. Dapoi daca nici sa vezi cu ochii tai ce se intampla nu-i stiinta atunci ce dracu mai e si stiinta asta? Va spun eu ca asa este. Faceti si voi calcule cu mintea mea de vaca luminata: 3% pe an * 50 de ani is 150% crestere de CO2 in atmosfera, ceea ce este o crestere necompensata. Taierea agresiva a padurilor dubleaza sau tripleaza decompensarea. Ei si? ce e stiintific in asta? Sa vezi cu ochii tai cum se amesteca gazul cu apa si se face acid sulfuric aia e stiinta. Eu va cer scuze in numele tuturor vacilor si boilor de pe planeta, ca sunt sigura ca noi suntem factorul natural ce nu este luat in calcul. Ce zic ei, baieti seriosi si stiintifici, niste vaci acolo pe pasune, rumega niste iarba. Ei, nu e chiar asa.

  4. în sfîrşit aţi reuşit să vă spălaţi păcatele de tot gunoiul mediatic prezentat anterior…se putea şi mai bine, adică un articol mult mai documentat ştiinţific, dar trecă-meargă…e un început! la mai multe!

  5. .. „Astazi, avem de 3 ori mai multi copaci decat aveam in anii ‘20” .. nu prea sant de acord .

  6. @Radu: E un inceput? Despre ce gunoi mediatic vorbesti? Imi poti da un link?
    @Catalin: Voi corecta informatia de indata ce voi gasi statistici clare. Oricum, era valabil doar pentru SUA. In tarile sarace, unde se defriseaza ilegal e probabil ca suprafata impadurita e intr-o continua scadere.

  7. Apreciez si eu ca articolul nu promoveaza afacerea „Conventia de la Paris”. Ai nostrii ne-au vandut deja dreptul de poluare si ne expun la sanctiuni in cazul in care dam drumul la industrie sau folosim auto mai vechi. Ce este revoltator este ca de cand a fost scris articolul, politicienii nostrii au mai avut curaul/nesimtirea sa sara in fata pe listele electorale.
    Da este o gargara chestia cu dioxidul de carbon. Ar fi trebuit interzise defrisarile. Dioxidul de carbon ramane si produce efecte la nivelul solului sau la inaltimi foarte mici, nu vor ajunge sa afecteze filtrul natural de radiatii adica stratul de ozon.
    Poate ca mai mult se distruge in mod voit stratul de ozon, prin proiectul HAARP, care acum include si formarea de suspensii din metale (la altitudinea cea mai inalta suportata de avioanele jet, adica ceva peste 10000m) care au efect de reflexie si amplificare a fasciculelor si de incalzire in cazul microundelor.
    Suntem luati de prosti, intoxicati si pusi si la plata. Este rau ca si vegetatia sufera. Intr-un mesaj anterior exista un domn cu rosiile care nu mai arata normal. Se pare ca nu a inteles ca dioxidul de carbon nu omoara plantele si nici nu produce mutatii, in schimb metalele grele cam deja se explica multe. Nu uitati nici de radiatiile concentrate. La inceputul epocii industriale este adevarat ca majoritatea oraselor aveau o incarcare mult mai mare de dioxid de carbon si reziduri mai grele care formau un smog mult mai gros decat acum. In prezent mai se intalneste fenomenul doar in cateva zone cu industrie puternica (cum este China de ex.)
    Posibil ca teoriile despre care vorbesc, sa nu explice chiar totul, dar in mare masura nu dioxidul de carbon de la nivelul solului aduce incalzirea globala. Sunt de acord cu efectul local de sera, dar pana la a globaliza fenomenul si pana la desprinderea unui ghetar cat Mexicul din Antartica.
    Sa fiti sanatosi ca organizatiile astea mafiote care trag sforile la nivel global, vor muri de boala lor. Vor manca bani si vor respira bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări