Stiinta si credintele New Age

Articole asemănătoare

new-ageExista cazuri in care fizicieni, biologi, astronomi sau chimisti au credinte personale ce nu se impaca cu stiinta. Nu toti oamenii care urmeaza o facultate de fizica sau au obtinut doctoratul in chimie pot fi luati in serios atunci cand emit teorii ce pot pacali multimea de oameni fara cunostintele de baza in domeniul respectiv.

Stiinta inteleasa corect, impreuna cu teoria respectiva sustinuta de experimente repetate, duce la rezultate solide, valide si bine argumentate. Atunci cand stiinta este inteleasa corect, dar teoria adusa este prost facuta, neglijenta sau are lipsuri, duce la presupuneri. Insa atunci cand stiinta este inteleasa gresit, iar teoria este frumos ambalata ar putea pacali o multime de oameni. Despre acesti “oameni de stiinta” vom vorbi in continuare.

Nassim Haramein

Nassim Haramein, protagonistul documentarului “Black Whole (2011)” ne prezinta o parte din teoriile sale cu privire la structura geometrica fundamentala a vidului, in baza grilei tetraedrice si a structurii dublu toroidale a gaurilor negre, concluzii rezultate in rezolvarea finala, impreuna cu Elizabeth Rauscher, a ecuatiilor de camp ale lui Einstein, si continunand cu conceptele prezentate in lucrarea sa “Protonul Schwarzschild”.

Cine este Nassim Haramein?

Nassim Haramein este un pseudo-fizician nascut in Geneva, Elvetia in 1962.

In diverse filmari in care apare, sau pe pagina sa web “Proiectul Rezonantei”, afiseaza un “prestigios” premiu obtinut pentru o lucrare de-a sa. Despre ce este vorba?

Certificatul l-a obtinut pentru lucrarea “Protonul Schwarzschild” (despre care vom vorbi mai tarziu) la Universitatea Liege din Belgia in 2009, printr-un comitet de referenti. Trebuie mentionat ca aceasta conferinta s-a numit “Computing Anticipatory Systems”. Comitetul de referenti este o procedura redactionala a periodicelor stiintifice care are ca obiectiv eliminarea erorilor din articolele primite spre publicare. Intrebarea noastra este, cati dintre oamenii prezenti la aceasta conferinta (de stiinta calculatoarelor) cunosc si inteleg fizica, mecanica cuantica, relativitatea etc.

Pagina sa de pe Wikipedia  a fost stearsa iar motivele sunt numeroase. Teoriile lui Haramein nu apar in surse de specialitate, prezinta lipsa de notabilitate, sursele citate nu sunt independente de subiect etc. S-a inceput cu stergerea afirmatiilor care nu proveneau din surse credibile sau erau pur si simplu niste idei New Age care doreau sa devina stiinta, pana nu a mai ramas nimic din pagina sa. Ulterior, aceasta a fost stearsa (click pentru a vedea discutia pe Wikipedia).

Nu exista indoiala ca Haramein este un povestitor talentat. Este clar ca a invatat anumite lucruri interesante si doreste sa le impartaseasca cu noi (contra cost, evident). Insa avem cateva intrebari serioase asupra a ceea ce intelege el si a ideilor pe care le promoveaza.

Din prezentarile si interviurile lui Haramein, reise ca acesta intelege gresit pana si cele mai de baza idei ale fizicii. Si in acelasi timp, sustine ca a gasit raspunsuri la intrebarile la care “fizicienii de top” nu au reusit. Daca vi se pare cunoscut, ei bine, sunt foarte multi ca el.

Astfel de fizicieni isi gasesc sustinerea printre oamenii simpli, fara cunostintele stiintifice necesare.

Protonul Schwarzschild

Haramein a scris recent o lucrare intitulata “Protonul Schwarzschild”. Lucrarea este plina de idei care intra in conflict cu ceea ce stim despre protoni si despre gauri negre.

Ideea principala a acestei lucrari este ca protonul poate fi considerat ca o gaura neagra si doi protoni pot orbita unul in jurul celuilalt cu viteza luminii. A renuntat la interactiunea tare (sau forta nucleara tare) si a inlocuit-o cu o interactie bazata pe gravitatie, unificand teoria cuantica cu teoria generala a relativitatii. Un astfel de proton are masa  de 8,85 x 10^14 gm. In limba romana, asta inseamna 885 de milioane de tone metrice. Motivul pentru care Haramein a ales aceasta masa, este ca atat ar avea o gaura neagra pentru a fi de dimensiunea unui proton.

Pentru a intelege mai bine aceasta lucrare, sa ne aducem aminte la ceea ce stim pana acum despre protoni: masa unui proton este cu 1,67 trilioane de trilioane de trilioane de ori mai mica decat a unui gram. Iar protonul lui Haramein are 885 milioane de tone metrice. Nici macar pe aproape.

Nu doar masa protonului este o problema in lucrarea lui Haramein, ci si radiatia. Radiatia unui proton este zero, iar protonul Schwarzschild: 455 milioane de watts (suficient cat sa alimenteze 60.000 de case).

De unde a ajuns Haramein la aceasta valoare? Folosind legea energiei Stephan- Boltzmann-Hawking:

Daca folosim M = 8.85 x 10^11 kg (celelalte valori sunt constante fizice) rezulta 4.55 x 10^8 W. Legea termodinamicii implica ca protonul ar avea o temperatura de 139 de milioane de grade C, de sute de ori mai mult decat nucleul unei stele.

Haramein face aceleasi greseli si cand vine vorba despre stabilitatea interactiunii dintre protoni, idei rezultate din intepretari gresite a teoriei relativitatii generale a lui Einstein.

Stiinta nu functioneaza pe baza de viziuni – precum sustine Haramein ca a avut – iar apoi sa construiasca ecuatii pentru a se potrivi cu fanteziile avute fara respect pentru ratiune si dovezi. Ecuatiile nu sunt retorice. In cercul de sustinatori ai lui Haramein, acestia sunt incurajati sa venereze ecuatia fara a intelege ce inseamna aceasta si ce implica.

De ce astfel de teorii trebuie demistificate si dezbatute in presa? Pentru ca sunt false, dezinformeaza oamenii si reprezinta probleme majore pentru ca se folosesc (in mod gresit) de teorii demonstrate de marii fizicieni, pentru a obtine credibilitate.

Data viitoare cand auziti ca teoriile lui Einstein demonstreaza ca teoria lui X este adevarata, sa fiti mai sceptici.

Bruce Lipton

Bruce Harold Lipton, nascut in 21 octombrie 1944, este un biolog american, cunoscut datorita ideii sale ca genele si ADN-ul pot fi modificate de credintele unei persoane. Intre anii 1972 si 1982 a publicat multe lucrari stiintifice cu impact destul de mare in randul biologilor. Dupa o pauza indelungata, in 1998 Lipton revine in atentia oamenilor cu o serie de carti ce depasesc dimensiunile stiintei.

Bruce Lipton este autorul best-seller-elor “Biologia credintei”, “Materie si miracole” si co-autor al “Evolutia spontana: Viitorul nostru pozitiv”. Datorita revelatiilor mistice avute in timp ce contempla asupra membranei celulelor, s-a apucat sa scrie carti pentru a impartasi si altora ideile sale. Lucrarile si cartile se pare ca – in mare – au scapat de atentia comunitatilor sceptice. In lucrarile sale, Lipton foloseste termeni tehnici din biochimie, sperand ca niciun cititor cu ceva cunostinte in domeniu le va acorda atentia.

Lipton sustine ca Pamantul trece prin cea de-a sasea perioada de extinctie in masa, si de data aceasta este cauzata de om. Din cartile sale reiese ca este un sustinator al designului inteligent. Persoanele din grupurile New Age nu doresc sa se enumere printre crestinii fundamentalisti, asa cum nici Lipton n-o face.

Biologia credintei. Ralph Abraham, profesor de matematica la Universitatea din California spune ca “in aceasta carte, Lipton spulbera orice paradigme si administreaza un KO tehnic Vechii Biologii. Cu stanga in dogma darvinismului si cu dreapta in medicina, autorul zboara ochelarii de cal ai fizicalismului si face loc lumiinii cunoasterii despre sistemul minte, corp, credinta si biologie”.

Da, Lipton, este un biolog care nu doar ca nu vrea sa inteleaga evolutionismul (pe care se bazeaza toata biologia), ci amesteca stiinta cu credinte alternative, New Age, probabil mult mai banoase.

Gregg Braden

Inginerul software Gregg Branden a spart “Codul lui Dumnezeu” si acum este pregatit sa ne arate “Matricea Divina”. Undeva intre stiinta si misticim, Braden a devenit destul de repede un adevarat superstar in cercurile New Age. Folosindu-se de numerologie combinata cu date false si cu idei din cabala, cartile sale pot pacali cu usurinta oamenii ce doresc sa fie pacaliti. Faima sa este intr-o continua crestere, aproape eclipsandu-l pe gurul pseudo-biolog si spiritualist Bruce Lipton. Cea mai noua carte a sa, “Matricea divina” a ajuns imediat in top 100 pe Amazon. De ce cartile sale sunt atat de cautate si ce secrete ne dezvaluie vom vedea in continuare.

Printre cele mai importante idei abordate de Braden, enumeram: rezonanta Schumann, schimbarea polilor, oprirea din rotatie a Pamantului, fizica cuantica, efectul Maharishi, codul lui dumnezeu, mesajele din apa si Isus.

Braden a amestecat Cabala cu Star Trek si cu numerologia. Rezultatul: “Codul lui Dumnezeu”. Ideea principala din aceasta carte este ca dumnezeu a encodat un mesaj in ebraica in codul nostru ADN. Gregg explica totul in aceasta carte, folosindu-se de stiinta si istorie.

In cartea sa “Punctul Zero”, Braden vorbeste despre mituri: “Doar 10% din creier este folosit si doar 10% din masa universului este detectabila. Care este sansa sa aiba vreo leagatura intre ele?”. Ei bine, prima afirmatie este falsa iar in al doilea rand, corelarea este fortata. Restul cartii este mai mult o carte de bucate ce abordeaza subiecte precum piramidele din Egipt (construite de extraterestrii), cercurile in lanurile de grau (mesaje secrete), Giulgiul din Torino (prezentat ca fiind real, desi astazi se stie ca este un fals realizat in secolul 14) sau Isus.

Braden este un exemplu tipic de autori New Age care pornesc intr-un mod stiintific ca ulterior sa deformeze stiinta pentru a ajunge la concluzii cel putin ciudate. Braden inventeaza lucruri pe care le numeste stiinta. In cartea sa, Braden incepe cu “Rezonanta Schumann”, un semnal radio de joasa frecventa cauzat de fulgere in atmosfera. De cate ori o unda radio inconjoara Pamantul intr-o secunda? De 7,8 ori. Aceasta frecventa (7,8 Hz) este numita “Rezonanta Schumann”. Braden sustine ca aceasta creste. Pentru a-si justifica ideile, aduce aminte de frecventele Schumann: 14, 20, 26, 33, 39. Oricine a cantat la o chitara stie ce sunt frecventele armonice si ca acestea nu se schimba, nu?

Braden trebuie sa bage in ceata si mai mult pe cititori si introduce cu multa fanfara numerele lui Fibonacci: 8, 13, 21, 34, 55. De notat este ca sunt destul de aproape de frecventele Schumann. Braden spera ca cititorii sa creada ca numerele lui Fibonacci si frecventele Schumann sunt aceleasi, fara niciun motiv, iar apoi sustine ca rezonanta Schumann va trece de la 7,8 Hz la urmatorul numar Fibonacci: 13. Ne-am putea intreba… si ce daca? Ei bine, rezonanta Schumann este o radiatie electro-magnetica (unde radio), iar Braden sustine ca, campul magnetic al Pamantului se va inversa. Observati legatura? Nu? Pentru ca nu e niciuna!

Sustinatorii acestor oameni se enumera printre fanii “The Secret” sau “What The Bleep Do We Know?”

In mod psihologic, asa cum copiii isi doresc sa creada in Mos Craciun, asa si fanii literaturii pseudo-stiintifice, New Age, doresc ca ideile sa fie adevarate. Expuse pe foaie intr-un limbaj simplu, frumos ambalate si accesibile oricui, acestea reprezinta cheia pentru o carte de succes.

Bibliografie: 1, 2, 3, 4 

Articole recente

Comentarii

 1. Sunt pe fuga acum, cand ai timp sa ti-l mai citesti o data. Ti-au scapat niste cuvinte.

  Foarte amuzanta partea cu ADN-ul care se modifica in functie de credinta 😀

 2. Vai de mama lui acest pseudo-articol. In primul rand sunt numerosi oameni de stiinta care s-au aplecat cu interes asupra teoriilor lui Nassim, unul dintre ei este prestigioasa ficiana Elizabeth  Rauscher – http://www.elizabethrauscher.net/research.html. Cred ca sunt putini cei care au ceva de comentat la adresa carierei acesteia. Cercetarile lui se bazeaza pe multe alte cercetari ale altor fizicieni, pe care ii citeaza, deci nu e un izolat.

   Apoi nu toti cei care citesc carțile lui Lipton sau vad seminariile lui Nassim sunt idioti. (vezi si crossing the event horizon). Unii dintre ei au chiar si pregatirea necesara intelegerii. Despre eliminarea paginii lui Nassim de pe wiki, sunt comentarii cu totul contrare, dar fiecare poate sa alega ce sa creada.
   El explica clar ca este vorba despre alta reprezentare de proton – Protonul Schwarzschild deci nu poate fi comparat cu cel clasic. 

  Despre Lipton ideal ar fi lectura cartilor sale, nu comentarii sau surse de pe net. In nici o jumatate de pagina faci descrierea unei munci de 25 de ai ai biologului. Citatul lui Ralph Abraham spune ca zguduie din temeli atat teoria darwinista cat si medicina deci nu cred ca sustine cauza articolului tau. Toata cariera lui face lucru asta si o face cu folos. Recomand tuturor sa cerceteze singuri, mai ales in cazul lui Lipton lucrurile sunt cat se poate de clare. 

 3. Numerosi oameni de stiinta? Cine? Elizabeth Rauscher? Ea e o parapsiholoaga sustinatoare a vindecarii prin credinta, „vindecarea la distanta”, telechinezie si pe deasupra mai crede si in fantome! Oamenii astia sunt anti-stiinta!
  Sunt convins ca unii dintre ei au pregatirea necesara si fac asta pentru bani, dar ceea ce scriu ei nu fac decat sa deruteze cititorii. Se pot numi cum vor, dar sa nu spuna ca teoriile lor sunt stiintifice.
  Nu cred ca sunt putini cei care au ceva de comentat la adresa ei. 🙂

  Am mai auzit de Dan Preda, chiar ne-a facut o vizita pentru a-si promova cartea: http://www.descopera.org/teorii-unitare-si-teorii-nedualiste/ (la comentarii).

  „El explica clar ca este vorba despre alta reprezentare de proton – Protonul Schwarzschild deci nu poate fi comparat cu cel clasic.”
  Alta reprezentare de proton? Da, evident unul imaginar…

  „E destul de dezarmant si dezgustator sa incadram tot ce estre nou la new age.”
  Nu, degustator este faptul ca acesti sarlatani „propovaduiesc adevaruri” sustinand ca sunt stiintifice.

 4. Gregg Braden este un sarlatan, asocierea cu Lipton si Nassim este fortată, in detrimentul clar al celor doi.

 5. In 1975 Rauscher co-founded the Berkeley Fundamental Fysiks Group, an informal group of physicists who met weekly to discuss quantum mysticism and the philosophy of quantum physics. David Kaiser thought that this group helped to nurture ideas which were unpopular at the time within science, but which later formed the basis of quantum information science.

  :)))))))))))))))
  Misticismul cuantic? Rlly???
  A ajuns mai rau ca papuasii si culturile-cargi.

 6. Sal…bravo
  M-am saturat si eu de pseudo misticismul asta….. Braden, Ramthe, Bashari, Inelii Benz, Tobiasi, wilkocsi, atingeri cuantice, masake ale punctului 0 si toate nebuniile a si channelingurile alea cu extraterestri lol .

  Stiti legea lui murphy…. lumea e atat de plina de prosti cu cat populatia e mai mare incat esti prost daca nu profiti de ei.

  Cu cat creste populatia masa de idioti creste. Si sa te tii frate…..daca nu esti de acord cu ei sunt in stare sa te si linseze.

 7. Nassim Haramein
  „Pagina sa de pe Wikipedia  a fost stearsa iar motivele sunt numeroase. Teoriile lui Haramein nu apar in surse de specialitate, prezinta lipsa de notabilitate…” blah blah blah… Prin urmare, faptul a fost sters din wikipedia imi intareste convingerea ca este un fizician mult mai serios decat 90% din cei cu premii nobel. dovada? Link-ul de mai jos:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Salam

 8. Ai dreptate, de asta tu ai facultate, iar eu nu.
  Din moment ce pe Wikipedia sunt disponibile doar informatii gen Florin Salam, uite un link pe gustul tau:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Piramide_egiptene

  „Pentru ca tehnica necesara construirii unor astfel de giganti este complexa, multi au sustinut ca piramidele au fost construite de extraterestri sau de catre egiptenii detinatori ai unei tehnologii avansate, care a fost pierduta cu vremea.”

  Poti chiar sa faci versuri de manele din teoriile tale si sa i le trimiti lui Salam sa le cante:

  O, astronaut antic, ce piramide ai contruit.
  Cat de prost sunt eu, sa ridic un bloc de piatra imi e greu,
  Ca voi erati sclavi si mureati de tineri,
  Iar noi muncim de luni pana vineri,
  Iar voi mureati de la un dinte cariat,
  Iar noi pe Luna am zburat,
  Si inca nu stim cum le-ati construit,
  Ne minunam de cata piatra ati ciordit,
  O, piramida mea, o teoria mea,
  Tehnologii avansate Egiptul avea,
  Cum doar in Stargate se vedea,
  Of, piramida mea, o teoria mea
  O, astronaut antic, ce piramide ai contruit.
  Cat de prost sunt eu, sa ridic un bloc de piatra imi e greu,

 9. Si uite si de ce a fost stearsa pagina aia de 2 lei:

  Ștergerea a fost propusă la 13 iulie 2009. Încheierea discuției este preconizată pentru 18 iulie 2009.
  Justificare: Lipsă de notabilitate, sursele citate nu sunt independente de subiect. A se vedea și Wikipedia:Articles for deletion/Nassim Haramein. Teoriile lui Haramein nu apar în surse de specialitate. — —Andreidiscuție 13 iulie 2009 14:35 (EEST)
  Șterge. Lipsă de notabilitate. Pseudoteorie neacceptată de lumea științifică. Nu există surse demne de încredere care să recenzeze publicațiile lui Nassim Haramein. Expuneri gen …care încorporează torsiunea și Efecte Coriolis în „dinamicele plasmei”[2] interacționând cu un „vacuum structurat și polarizat geometric” și formând o teorie unificată a forțelor sau ….explică originea spinului, pe care îl definește ca fiind o „torțiune spațiu-timp” sunt bazaconii (nu cred, ci afirm cu tărie!)–ZOLTAN (discuție) 20 iulie 2009 22:32 (EEST)
  Șterge. De acord cu precedentele comentarii. –Vlad|-> 22 iulie 2009 12:10 (EEST)
  Discuție încheiată. Rezultat: ștergere. Nu a fost adus nici un argument de notabilitate și nici articolul nu conține surse în acest sens. — AdiJapan 7 august 2009 07:00 (EEST)

 10. Marius Ignatescu Ignorantus este si el un biet nestiutor sarac cu duhul, care a simtit nevoia sa isi faca nevoile aici, sa combata si el cu bazaitul..  
  Protonul nu este atom sau neutron, el emite continuu multa energie radianta, dar aceasta ajunge doar la o anumita distanta de unde se intoarce transformata. Asta e raza aia pe care o putem denumi oricum, de ex. Schwarzschild
  Spatiul din interiorul unui atom cu raza de 1 A este plin de diverse energii. Dar specific atomului de H expandat este ca de la proton pleaca perpetuu  radiatii care ajung doar pana la raza Schwarzschild.
  Unui minuscul neutron ii trebuie un timp mediu de 15 minute sa devina fara nici o interventie umana proton cu electron, adica ditamai hidrogen cu raza Schwarzschild.
  Masa este o problema neinteleasa, deoarece atunci cand cuanta se misca cu viteza c se zice ca nu are masa de repaus. Masa este bine-mersi in miscare. In proton se gaseste si masa in repaus si in miscare, iar masa adevarata este alta decat cea oficializata. Masa generala este cantitatea de materie. Si e mult mai multa in spatiul Schwarzschild al protonului.
  Tot ceea ce cred unii ca stiu este un fals si un fas. Este pedeapsa de la dumnezeu pentru lene intelectuala si credulitate.

 11.  A-l pune pe Braden in aceasi oala cu Lipton e o eroare.
  Nu ai adus niciun argument contra lui Lipton care prin argumente stiintifice simple demonstreaza legatura intre perceptii, mediu inconjurator si gene …
  In ceea ce-l priveste pe Nassim nu ma simt in masura sa analizez lucrarea lui, o sa-i trimit un mesaj sa-l intreb despre greselile observate de tine sa vedem ce raspunde.  
  Sunt multi oameni care in urma unor viziuni, sau perceptii spirituale, din urma  LSD-ului , mescalinei sau altor substante au avut  inspiratia . De ex „Karry Mullis (castigator NOBEL) who is credited with the invention of the polymerase chain reaction (PCR) has said he got the idea while on LSD. PCR has allowed huge advances in DNA technology including DNA matching in crimes.” — Beaker119” Chiar si Francis Crick unul dintre descoperitorii dublei spirale ADN era sub influenta LSD cand a descoperit asta. De-a lungul timpului am auzit de o multime de oameni care in starea Alfa a creierului, au avut viziuni care le-au influentat descoperirea unor adevaruri stiintifice.

 12. Va mai aduceti aminte de fraza: „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, și încă nu sunt sigur de primul.” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări