James Randi – premiile Pigasus 2011

Articole asemănătoare

james-randiPseudostiinta trece de mass media, dar nu si de James Randi. Fundatia sa ofera 1.000.000 $ celui care poate dovedi ca detine puteri paranormale. Pana acum, nimeni nu a reusit sa ia premiul. Pe langa aceasta (pentru a avea intr-un fel sau altul castigatori), scepticul James Randi ofera in fiecare an, inca din 1997, premiul Pigasus.

Acest premiu incearca sa expuna pacalelile parapsihologice, paranormale, sau pur si simplu fraude, pe care Randi le-a notat si studiat in anul anterior. James Randi, prezinta premierea, de obicei, pe data de 1 aprilie (ziua pacalelilor).

Scopul acestui premiu este de a demasca sarlatanii, cei care sustin ca au abilitati paranormale, care sustin afirmatii pseudo-stiintifice, sau cei care sustin ca pot vindeca prin credinta sau alte practici dubioase. Numele premiului este denumit astfel dupa calul din mitologia greaca, Pegasus (este clar ca ar fi imposibil ca un porc sa poata zbura).

Asadar, iata castigatorii de anul acesta:

Premiul “Scientist Pigasus” merge catre inginerul de la NASA Richard B. Hoover, care a anuntat recent – pentru a treia oara in ultimii 14 ani – ca a descoperit viata microscopica in meteoriti. Si Journal of Cosmology, o publicatie fondata in 2009, a publicat articole care nu erau sustinute de stiinta, precum ca viata a inceput inaintea formarii primelor stele, si ca aceasta s-a imprastiat prin Univers cu ajutorul meteoritilor. Richard Hover a avut o aparitie la postul tv Fox News si a reusit sa convinga foarte multa lume ca NASA a gasit intradevar, forme de viata extraterestra.

Premiul “Funder Pigasus” merge catre lanturile de farmacii CVS (a doua ca marime din Statele Unite ale Americii) pentru vanzarea de medicamente homeopatice in valoare de 870 de milioane de dolari pe an. Remediile homeopatice nu doar ca nu vindeca de ce sustin ca pot vindeca, dar nu ofera niciun avertisment pentru consumator. Un astfel de produs popular este “Oscillococcinum”, foarte mediatizat si la noi in tara, fiind folosit in tratarea gripei (continand defapt, zahar si lactoza).

Nu exista dovada ca Oscillococcinum (sau orice alt medicament homeopatic) are vreun efect (in afara de efectul placebo). In schimb, pentru producatori reprezinta o adevarata afacere.

Un articol despre homeopatie puteti citi aici: http://www.descopera.org/homeopatia-si-mierea-traznet/

Premiul “Media Pigasus” merge catre Dr. Mehmet Oz, care a facut un deserviciu telespectatorilor, promovand practici medicinale non-conventionale. Mehmet Oz este prima persoana care a castigat premiul Pigasus doi ani la rand. Prin intermediul unui show televizat, Mehmet Oz a promovat vindecarea prin credinta, asa numita “vindecarea energetica” sau bioenergia, precum si alte teorii si metode practicate de vraci, fara o baza stiintifica.

Oz si-a facut aparitia si la canalul de televiziune ABC News pentru a-l sustine pe brazilianul numit “John al lui Dumnezeu”, ce practica vindecarea prin credinta.

In martie 2011, Oz a sfatuit oamenii sa mearga la mediumi care vorbesc cu spirite, pentru a lua legatura cu rudele decedate.

Premiul “Performer Pigasus” merge anul acesta, catre tele-evanghelistul Peter Popoff. Popoff a castigat milioane de dolari in anii ’80 sustinand ca poate vindeca oameni si primi mesaje direct de la dumnezeu.

Succesul sau avea sa dispara in 1987, dupa ce James Randi i-a expus scamatoriile.

Premiul “Refusal to Face Reality” merge catre Andrew Wakefield, un cercetator si chirurg care a lansat panica moderna a anti-vaccinului. In anul 2010, publicatia Lancet a retras articolul sau despre vaccinul MMR, iar anul acesta, “British medical journal” a gasit o dovada clara a falsificarii datelor. Astazi, Wakefield continua sa sustina ca el este o victima.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări