Michael Patrick Lynch – Internetul nostru. Stim mai mult, intelegem mai putin

Articole asemănătoare

Michael Patrick Lynch este preocupat de confuzia dintre existenta unor informatii si intelegerea acelor informatii de catre persoanele ce folosesc Internetul si platformele sociale ca sursa principala de informatii. Aceasta confuzie este ilustrata perfect de zvonurile si informatiile false distribuite prin „cascadele de informatii” ce apar in cadrul platformelor sociale Web 2.0. Internetul si platformele sociale sunt foarte vulnerabile la fenomenele de genul efectului de turma. Internetul tinde sa amplifice polarizarea grupurile, iar acestea tind sa se izoleze.

Cea mai rapida forma de cunoastere actuala este cea de tip Google. Cand dorim sa cautam o anumita informatie, deschidem un motor de cautare, apoi accesam primele 3-4 linkuri din lista de rezultate. Metoda e simpla si rapida, dar poate slabi si submina alte modalitati de cunoastere care implica o intelegere creativa asupra modului in care se leaga informatiile intre ele. Acest gen de cunoastere ne afecteaza intr-un mod subtil: cu cat stim mai multe, cu atat intelegem mai putin. Nu trebuie sa mai fim capabili sa intelegem informatia, cu atat mai putin sa o verificam, trebuie doar sa fim capabili sa cerem unui motor de cautare sa genereze o lista de linkuri care sa corespunda intereselor noastre. Pe Internet se gaseste aproape orice, iar daca tot ce ne trebuie pentru a valida o idee e existenta unui link si marturia unui „expert”, atunci putem demonstra oricui ca albul e negru, iar negrul e alb. Iar altcineva ne poate demonstra exact opusul. Daca inainte spuneam „nu cred, pana nu vad” acum putem spune „nu cred, pana nu gasesc pe Google”.

Exista multe carti dedicate includerii Internetului in viata zilnica oamenilor, dar implicatiile filozofice, psihologice si sociale au fost studiate prea putin. Pentru a „sti” e nevoie de mult mai mult decat simpla obtinerea a unor informatii. Bertrand Russel spunea ca avem nevoie de ceva mai mult decat un acces mai larg la cunoastere, avem nevoie de intelepciune, care e o combinatie intre cunoastere, evolutie si simtire. Ideea este simpla: dezvoltarea cunoasterii fara dezvoltarea corespunzatoare a intelepciunii este periculoasa. Cartea ne ofera o perspectiva filozofica asupra unora dintre problemele vietii digitale cu care ne confruntam in prezent (felul in care platformele sociale ne modifica definitia intimitatii, de ce dependenta de Wikipedia sau Google nu face cunoasterea mai „democratica”, pericolele utilizarii „big data” pentru a prezice curentele culturale etc.).

Folosirea tehnologiei pentru externalizarea activitatilor mentale nu este un lucru nou. Intrebarea “De ce sa mergem la facultate daca avem Internet?” nu este diferita de intrebarea “De ce sa mergem la facultate daca avem biblioteci?”. Ceea ce lipseste este un ghid de incredere, cineva care sa ne indrume prin toata aceasta avalansa de informatii. Din pacate, multi oameni considera ca motorul de cautare este acest ghid.

Tehnologia nu este problema si nici solutia, totul depinde de felul in care este folosita. Tehnologia informatiei nu ne impiedica sa „stim” in alte moduri mai complexe, care necesita asumarea responsabilitatii pentru propriile noastre convingeri si un efort creator pentru a intelege legatura dintre informatii. “Supravegherea” online a avansat suficient de mult pentru a inchide utilizatorii in propriile lor bule informationale. Vedem doar ceeea ce dorim sa vedem, gasim doar ceeea ce dorim sa gasim. Dupa un anumit timp, motoarele de cautare si platformele sociale incep sa ne arate doar acele lucruri care ne confirma propriile convingeri.

Platon a fost si el interesat de acest aspect al cunoasterii. Intr-un dialog din secolul al III-lea, isi imagineaza ca Socrate pune aceasta intrebare: De ce este important ca cineva sa stie, nu doar sa ghiceasca, drumul catre Larissa? Socrate dorea sa stie de ce cunoasterea este mai importanta decat o “parere adevarata” – adica o presupunere care s-a dovedit corecta. A cunoaste un lucru este diferit de a avea doar o parere despre el. Informatiile sau datele nu inseamna cunoastere, nici macar atunci cand sunt corecte.

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-au pus la dispozitie cartea Michael Patrick Lynch – Internetul nostru. Stim mai mult, intelegem mai putin.

Viata digitala ofera prea multe informatii, si prea putine modalitati de intelegere. Google-ul iti permite sa stii, dar nu te poate face sa intelegi. Seria de filme “If Google Was A Guy” ilustreaza foarte bine ignoranta utilizatorilor Google. Intrebarile si felul in care sunt formulate par amuzante, dar ar trebui sa ne puna pe ganduri. Aceste intrebari nu sunt exceptia, ci regula.




Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări