Randall Munroe – What if? Ce-ar fi daca? Raspunsuri stiintifice serioase la intrebari ipotetice absurde

Articole asemănătoare

Cartea What If? este o colectie de intrebari puse de utilizatorii site-ului XKCD, sectiunea What If. Randall Munroe, fost inginer NASA, s-a decis sa publice sub forma de carte o parte din intrebarile primite pe site si raspunsurile lor. Daca Rick si Morty ar fi reali, probabil ca Randall Munroe ar fi autorul preferat a lui Rick. Sa va dau cateva exemple de intrebari: Este posibil sa construim un jetpack folosind mitraliere ce trag in jos? Daca fiecare persoana din lume ar indrepta, in acelasi timp, un pointer laser spre Luna, si-ar schimba aceasta culoarea? Ce temperatura ar trebui sa aiba lama unei drujbe (sau a oricarui echipament de taiere) pentru a cauteriza imediat o rana cauzata de el? Cate piese Lego ar fi necesare pentru a construi un pod, capabil sa suporte traficul rutier, de la New York la Londra?

Multe intrebari inocente ce incep cu „Ce-ar fi daca…” se finalizeaza cu extinctia omenirii, distrugerea planetei, a sistemului solar, poate chiar si a Universului actual. Munroe nu se multumeste doar sa ofere niste date seci, ci merge cu situatia ipotetica pana la finalul ei logic extrem. Cartea este o introducere excelenta in logica metodei stiintifice. Chiar daca intrebarea este absurda, principiile de gandire analitica raman aceleasi.

Cartea se citeste cu usurinta, daca nu va place sau nu intelegeti ceva, puteti trece la urmatoarea intrebare. O recomand tuturor, dar o recomand mai ales adolescentilor si copiilor. Sunt tentat sa zic ca e un material bun pentru o emisiune TV, un fel de MythBusters extrem. As fi vrut sa se raspunda si la intrebarile „ciudate si ingrijoratoare” ce apar intre sectiunile cartii. Daca va plac experimentele mentale, aceasta carte ar trebui sa se afle deja pe raftul bibliotecii.

Din pacate, exemplarul meu a avut o problema legata de inserarea paginilor, de la pagina 320 se sare la pagina 305, apoi de la 288 se sare la 305. Intrucat intrebarile nu au legatura intre ele, nu se pierde prea mult, dar e enervant.

Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartea Randall Munroe – What if? Ce-ar fi daca? Raspunsuri stiintifice serioase la intrebari ipotetice absurde.

Articole recente

Comentarii

  1. What if cartea dvs avea o ordine normala in pagini. Pana si britanicii au oarece probleme cu tot cu cercetatorii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări