Regele Scorpion

Articole asemănătoare

menesToata povestea a inceput pe vremea cand Egiptul nu era unit si haosul domnea peste regatele vremelnice. In Egiptul de sus, conducatorii care efectuau unele ritualuri obisnuiau sa isi vopseasca fata in chip de scorpion. In timpul acestei ceremonii o anumita cantitate de venin de scorpion (probabil insignifianta) era intinsa pe abdomenul regelui. De aici s-a nascut ideea „regelui scorpion” si aici apare regale-razboinic.

Se presupune ca ar fi 2 regi cu numele de Narmer, amandoi din epoca Protodinastica.

Regele Scorpion I – Probabil cel mai vechi rege din dinastia 0 (catre 3150 i.e.n.). In mormantul sau, descoperit, in 1988, in necropola arhaica de la Abydos, s-a gasit mobilier bogat, printre care, multe obiecte cu inscriptii (desene pe ulcioare, etichete de fildes).

Regele Scorpion al II-lea – Rege din perioada prorodinastica, al carui nume – cu lectura incerta – se scrie ca semnul scorpion. Este cunoscut mai ales datorita capetelor de maciuca din calcar, impodobite cu desene, gasite la Hierakonpolis. Regele este reprezentat, aici, purtand coroana care in Egiptul faraonic este cea a Egiptului de Sus; cu sapaliga in mana, el inaugureaza solemn lucrarile de irigatie. Decorul arata deja o organizare si teme uzuale in epoca istorica, mai ales embleme de nome, de care stau agatati niste nagati, pasari simbolizand populatia egipteana; astfel, nu numai simbolul, ci si utilizarea semiotica a acestuia apartin arsenalului cultural pur faraonic. Scorpion, care a domnit cu putin timp inainte de inceputul perioadei istorice, este umanim considerat ca unul dintre predecesorii imediati ai lui Narmer. Unii egiptologi sunt de parere ca Regele Scorpion ar fi chiar insusi Narmer.

Legenda spune ca la sfarsitul mileniului al IV-lea, regele-Scorpion cel cu coroana rosie, domnind in sud, a anexat nordul, luandu-si mitra alba drept cununa. Succesorul lui ar fi fost faraonul Narmer, domn al celor Doua Tari, care si-a stabilit capitala la Thinis (sau This), aproape de Abydos. Mormantul sau a fost descoperit, insa, la Hierakonpolis: era o groapa mare, captusita cu caramizi in interior, adanca de 3,20 m, cu o suprafata de aproape 40 metri patrati: o camera de lemn, adevarata casa mortuara, se afla pe fundul gropii.
Narmer este identificat cu regele legendar Menes, despre care istoricul grec al primului secol al erei noastre, Diodor din Sicilia, povesteste ca a intrunit sub conducerea sa cele „Doua Tari” a promulgat codul de legi pe care i-l incredintase zeul Thot insusi, a intemeiat prima dinastie istorica, a invatat poporul cum sa se serveasca de mese si de paturi si a introdus in Egipt luxul si un fel de viata extravagant.

Despre scorpioni

Scorpionii se intalnesc pe toate continentele cu exceptia Antarcticii, Groenlandei, Noii Zeelande si a unor insule. Cea mai mare parte a lor traiesc insa in tropice si subtropice, ca desertul mexican, regiunile aride, umede, stancoase si pustii, savana, padurile tropicale sau pesteri. Insa, sunt intalniti si in zonele temperate. In Romania exista o specie, Euscorpius carpathicus, care nu este periculoasa pentru om.

Toxinele scorpionilor au efect letal doar asupra mamiferilor de dimensiuni mici. Din cele cca. 1 400 de specii de scorpioni, marea majoritate sunt doar capabile sa produca o reactie locala, oamenii intipati comporta inflamari in regiune, febra, somnolenta etc. Doar aproximativ 50 de specii, mai ales din familia Buthidae, produc venin suficient pentru a prezenta un risc letal pentru om. Cele mai multe decese cauzate de intepaturile scorpionilor sunt inregistrate la copii, batrani si infirmi, din Africa, America de Sud si Mexic, unde speciile cele mai veninoase sunt omniprezente. Consecentele intepaturii de scorpion depind de specie; greuatea, varsta si starea sanatatii a victimei .

Veninul scorpionilor poate fi folosit si in medicina. Astfel unele substante ce se gasesc in veninul lor sunt utilizate la tratamentul poliartritei, bolilor inflamatorii intestinale si a sclerozei multiple. Chlorotoxina, de exemplu, este folosita la tratamentul si diagnosticarea mai multor tipuri de cancer.

Scorpionii au o durata de viata cuprinsa intre 4-25 ani. Cel mai longeviv este considerat Hadrurus arizonensis, care in salbaticiepoate ajunge pana la 25 – 30 de ani.

Scorpionii prefera sa locuiasca in zonele in care temperaturile variaza de la 20 grade C, la 37 grade C, dar pot supravietui la temperaturi de inghet si la caldurile din desert: speciile din genul Scorpions (Asia), scorpioni Bothriurid (Patagonia), scorpioni Euscorpius (Europa, Orientul Mijlociu) pot supravietui la temperaturile de iarna de aproximativ -25 grade C. In Repetek (Turkmenistan), exista sapte specii de scorpioni (Pectinibuthus birulai), care traieste la temperaturi care variaza de la 49,9 grade C la -31 grade C. Sunt activi noaptea, ziua se ascund in locurile umede.

Mit – adevar sau fictiune

Se vorbeste in cercurile de specialitate de zeita- scorpion Serket. Acesta este si numele reginei, care a fost consoarta lui Shesh I , mama lui Narmer si bunica unui alte regine a lui Shesh II.

Singura dovada a existentei lui este asa-numita Scorpion Macehead care a fost gasita de catre arheologii James E. Quibell si Frederick W.intr-un templu la Nekhen (Hierakonpolis) in timpul anilor 1897/1898.Ea este in prezent expusa la Muzeul Ashmolean, Oxford . Stratigrafia acestui macehead a fost pierduta din cauza metodelor de excavare, dar stilul sau pare sa dateze de la sfarsitul Perioadei Predinastice. Desi grav avariate, partile vizibile sunt evidentele extraordinare pana in acest moment despre istoria timpurie egipteana.

Exista mai multe teorii cu privire la identitatea sa. Unii ar argumenta ca, din cauza denumirilor egiptene ale Primei Dinastii pare sa fi avut mai multe nume – Scorpion a fost aceeasi persoana cu Narmer , dar pur si simplu cu un nume alternativ. Altii au identificat in Scorpion-regele predecesorul Narmer, Ka (sau Sekhen); Edwards, in 1965, considerat simbolul Ka, ca pur si simplu o alta versiune stilistica a unui scorpion. Istoricul Susan Wise Bauer sustine ca Scorpion II si Narmer au fost intr-adevar, doi regi separati, dar ca Scorpion II a domnit in 3200 i.Hr., cu un secol inainte de Narmer. Deoarece Scorpion II nu este atestat la Abydos , el ar putea fi un rege contemporan cu Narmer.

Un program de televiziune britanic a propus ca Macehead-ul a fost un tribut adus de catre Narmer Regelui Scorpion I (al carui mormant la Abydos este cunoscut). Conform acestei teorii, exista doar un singur rege scorpion protodinastic, mai degraba decat doi.

Se crede ca a trait in Thinis si este probabil adevaratul, primul rege al Egiptului de sus. Lui ii apartine mormantul Uj gasit in cimitirul regal din Abydos unde regii erau ingropati. Insa mormantul a fost jefuit in antichitate, dar in el au fost descoperite mai multe placute de fildes mici, fiecare cu un orificiu, si fiecare marcate cu unul sau mai multe hieroglife care sunt considerate a fi nume de orase, probabil pentru a urmari tributurile care veneau de la fiecare oras. Doua dintre aceste placute par sa reprezinte numele oraselor Delta Baset si Buto , aratand ca armatele lui Scorpion au patruns in Delta Nilului. Se poate ca aceste cuceriri sa fi stat la baza sistemului egiptean hieroglific, pornind de la nevoia de a pastra inregistrarile si informatiile in scris.

Narmer

Narmer a fost un faraon egiptean care a domnit in secolul al 32-lea i.Hr. Considerat a fi succesorul Predinastic al celebrului King Scorpion sau „Selk” si / sau Ka, el este considerat de unii a fi unificator al Egiptului si fondator al primei dinastii, si, prin urmare, primul rege al intregului Egipt. Exista un consens ca Narmer si regale-Scorpion ar fi unul si acelasi, dar niciun element de identificare cu acesta nu a putut fi inca descoperit.

In cazul in Scorpion si Narmer au fost regi separati, atunci Narmer a fost, probabil, un fiu de Scorpion si Shesh I.

Celebra „Narmer Palette” descoperita in 1898 in Hierakonpolis, arata pe Narmer afisand insemnele Egiptului de Sus dar si de Jos, dand nastere la teoria ca el unificat cele doua regate in 3100 i.Hr. In mod traditional, Menes este creditat cu unificarea, si el este listat ca fiind primul rege lista de regi a lui Manetho

Unii egiptologi sustin ca Menes si Narmer sunt aceeasi persoana; unii sustin ca Menes este aceeasi persoana ca Hor-Aha si ca el a mostenit deja unificat Egiptul de la Narmer, altii sustin ca Narmer a inceput procesul de unificare, dar nici nu au reusit sau a reusit doar partial, lasandu-l pe Menes pentru a finaliza.

Menes

Menes a fost primul faraon egiptean al unui regat unit ca monarhie centralizata. El este creditat cu fondarea primei dinastii , in jurul anului 3100 i.Hr. Menes a fost vazut ca o figura fondatoare pentru o mare parte din istoria Egiptului Antic, similar cu Romulus in Roma antica.

Cu toate acestea, numele sau nu figureaza pe piese existente ale Analele Regal (Piatra de la Cairo si Stela de la Palermo). El apare de obicei in sursele de mai tarziu, ca domnitor, primul om din Egipt, mostenind direct tronulde la zeul Horus. De asemenea, el apare in alta parte, mult mai tarziu, mereu ca primul om-faraon al Egiptului. Doua dintre listele regilor din dinastia 19 ( sec al 13-lea-lea i.Hr.) il numesc MENI , istoricul egiptean Manetho vorbeste despre Menes si istoricul grec Herodot face referire la el ca Min – Menes, de asemenea, apare in romanele din perioada greco-romana ca figura de mare importanta.

Menes este, de asemenea, creditat cu fondarea orasului Memphis , fiind capitala egipteana. Potrivit lui Manetho , Menes a domnit 62 ani si a fost ucis de un hipopotam.

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări