Simon Singh, Edzard Ernst – Adevarul despre medicina alternativa

Articole asemănătoare

adevarul-despre-medicina-alternativa„Cine are dreptate: criticul care afirma ca medicina alternativa e una cu vrajitoria, ori mama care lasa sanatatea pruncului ei pe seama medicinei alternative? Exista trei raspunsuri posibile:

1. Poate ca medicina alternativa este cu totul nefolositoare.

2. Poate ca medicina alternativa e cat se poate de eficienta.

3. Sau poate ca adevarul se afla undeva la mijloc?

Oricare ar fi raspunsul, am hotarat sa scriem aceasta carte pentru a ajunge la adevar. Cu toate ca au aparut deja multe carti care pretind ca va spun adevarul despre medicina alternativa, suntem convinsi ca lucrarea noastra ofera un nivel fara precedent de rigurozitate, autoritate si independenta. Suntem, amandoi, oameni de stiinta cu experienta, asa incat vom examina diferitele terapii alternative cu cea mai mare atentie.

In plus, nici unul dintre noi nu a lucrat pentru vreo companie farmaceutica si nici n-a tras vreodata foloase de pe urma sectorului „sanatatii naturale” – putem spune cu mana pe inima ca singura noastra motivatie este aflarea adevarului.“ (Simon SINGH, Edzard ERNST)

“Adevarul despre medicina alternativa”  a fost scrisa in 2008 de catre Simon Singh si Edzard Ernst. Singh este fizician si autorul unor carti de popularizare a stiintei. Ernst este profesor de medicina complementara. Cartea este disponibila pe site-ul Editurii Humanitas.

In aceasta carte sunt evaluate dovezile stiintifice ale acupuncturii, homeopatiei, fitoterapiei si a terapiei chiropractice, dar sunt expuse si alte 36 de tratamente. Desi in carte sunt prezentate dovezi care demonstreaza eficacitatea limitata a acupuncturii, a terapiei chiropractice si a fitoterapiei, autorii subliniaza faptul ca riscurile implicate de aceste terapii depasesc beneficiile potentiale. Printre aceste riscuri se numara contaminarea sau interactiunile neasteptate dintre componente in cazul fitoterapiei, riscul de infectie in cazul acupuncturii, iar in cazul terapiei chiropractice riscul de atac cerebral datorat manipularii chiropractice a coloanei vertebrale.

Cartea este impartita in 6 capitole:

1. Cum stabilim adevarul?

Acest capitol descrie istoria si metodele testarilor clinice. Sunt date ca exemple cautarea unui tratament pentru scorbut de catre James Lind si povestea lui Florence Nightingale.

2. Adevarul despre acupunctura.

Acest capitol este dedicat dovezilor ce sprijina acunctura, o forma de medicina alternativa in care acupunctorul infige ace in corpul pacientului pentru a bloca meridianele Chi, incurajand astfel vindecarea. Autorii examineaza istoria recenta a acupuncturii si diverse testari clinice a ei. Autorii concluzioneaza ca homeopatia e doar un placebo.

3. Adevarul despre homeopatie.

Acest capitol este dedicat dovezilor ce sprijina homeopatia, o forma de medicina alternativa ce consta in prescrierea unei substante (ce cauzeaza simptome asemanatoare la o persoana sanatoasa), urmata de o diluare extrema a acelei substante. In acest capitol este prezentata istoria homeopatiei si diversele testari clinice a ei, in special testarea realizata de Jaques Benveniste. Autorii concluzioneaza ca homeopatia e doar un placebo.

4. Adevarul despre terapia chiropractica.

Acest capitol este dedicat dovezilor ce sprijina terapia chiropratica, o forma de medicina alternativa ce pretinde ca vindeca diverse boli prin manipularea coloanei vertebrale, bazandu-se pe teoria ca aproape toate problemele de sanatate si bolile sunt cauzate de vertebrele aliniate prost ce blocheaza forta vitala a corpului. Este prezentata istoria terapiei chiropractice si cateva din testarile clinice la care a fost supusa. Autorii concluzioneaza ca nu exista dovezi care sa sustina beneficiile invocate de chiropracticieni. Totusi, autorii declara ca terapia chiropractica ar putea fi benefica in anumite situatii limitate ce implica durerile de spate. Totodata, autorii considera ca terapia chiropractica poate fi foarte periculoasa, mai ales atunci cand este vorba de vertebrele din zona gatului, si sfatuiesc pacientii sa incerce tratamentele conventionale inainte de a apela la chiropractor.

5. Adevarul despre fitoterapie.

Acest capitol este dedicat dovezilor ce sprijina fitoterapia. Autorii concluzioneaza ca anumite plante pot trata eficient anumite boli, pe cand alte plante sunt complet ineficiente.

6. Oare conteaza adevarul?

Acest capitol pune in discutie statutul medicinii alternative in societate, punand accentul pe sustinerea oferita de Printul Charles medicinii alternative.

Articole recente

Articolul precedentEfectul placebo
Articolul următorAbout Time (2013)

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări