Vulcanii la batranete

Articole asemănătoare

vulcan-stinsCele mai dramatice forme de relief create de vulcani sunt uriasele caldere cicatrice circulare, adesea de multi kilometri in diametru, formate la explozia puternica a vulcanilor din trecut.

Lacul Taupo din Noua Zeelanda este o caldera tipica. Cu doua mii de ani in urma, sub un vulcan masiv, linistit, lava se acumula treptat. Apoi, in 186 d. hr., a erupt atat de violent, incat toata partea din centru muntelui s-a prabusit in camera magmatica. Acolo unde se inalta un munte semet cu varful printre nori, se afla acum un lac intins, marginit de faleze joase care marcheaza marginea zonei prabusite. Santorin poate fi legendara insula Atlantis descrisa de Planton. Cercul de insule care formeaza astazi Santorini este de fapt buza calderei ramase dupa eruptie, in laguna din centru a aparut un nou vulcan. Intrand in faza de latenta, vulcanii pot lasa in urma un taram cu izvoare fierbinti, rasuflatoare active si multe balti de namol, adesea in interiorul calderei.

Daca apa se infierbanta suficient, ajunge la o fiebere si aburul o va impinge spre suprafata cu forta. Old Faithful din Parcul Yellowstone tasneste cu regularitate la fiecare 75 de minute timp necesar ca aburul sa se acumuleze in „rezervorul” subteran. Racirea si solidificarea rocilor topite din adancurile unui vulcan pot dura milioane de ani, fiinca rocile de deasupra actioneaza ca un izolator.

Un vulcan latent va deveni in cele din urma inactiv desi nici un vulcan aflat pe marginea unei placi tectonice active nu poate fi considerat pe deplin stins.

Coloanele de bazalt sunt mai frecvent intalnite in scurgerile de lava cum ar fi Digul Uriasului din nordul Irlandei. Siruri de coloane alaturate, precum tevile unei orgi, se inalta perpendicular pe fluxul de lava. Aceste scurgeri de lava pot forma platouri inalte, constituite din straturi succesive de lava.

Podisul Deccan, care acopera o cincime din teritoriul Indiei, a „gazduit” una din cele mai mari revarsari de lava din istoria Terrei. Fiind impinsa spre suprafata lava profita de orice fisura sau punct slab din roca; adesea nu ajunge la suprafata, solidificandu-se in subteran.

In fisurile verticale, lava topita se raceste formand ziduri lungi si drepte, rezistente la eroziune. Un aslfel de zid de 15 kilometri lungime porneste de la Ship Rock, in desertul din New Mexico, Statele Unite Ale Americi.

Daca roca topita serpuieste printre fisuri orizontale, se intareste formand un prag. Whin Sill, in nordul Angliei, a ramas ca un povarnis lung dupa ce roca moale de deasupra a fost erodata. Pragul a fost folosit de romani ca o bariera intre Scotia si Anglia. Roca topita inflitrata in stratele de roca sedimentara p pot impinge in sus, dand nastere unei

formatiuni ca o ciuperca, numite lacolit. Uneori lacolitii se suprapun unii peste altii, cand lava tasneste in straturi succesive, formand Muntii Judith din Montana, Statele Unite Ale Americi, isi datoreaza forma lacolitilor.

Sub fiecare vulcan exista o camera magmatica. Adesea se intampla ca magma sa formeze roci magmatice de profunzime, precum granitul. Mai tarziu, miscarile geologice si eroziunea pot duce la distruge stratul de roca ce acopera acesti batoliti, expunand granitul de dedesubt.

Dar acesti vulcani batrani se pot trezi la viata cand ne asteptam mai putin.

Autor: Gabi Dinca, editor www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări