Civilizatii disparute: Copiii Soarelui

Articole asemănătoare

In locuri innacesibile din America Centrala si Peru zac poate sute de orase fara nume, pierdute sau necunoscute, invaluite de mister.

Dupa unii cercetatori, durabilitatea arhitecturilor si splendoarea lor egaleaza splendoarea Egiptului antic.

Doua dintre acestea le vom prezenta in acest articol si anume Templul Tiahuanacu si Machu Picchu.

Templul Tiahuanacu

La sud de lacul Titicaca la o distanta de 24 km, se afla templul Tiahuanacu. Desi a fost mult deteriorat datorita cutremurelor si a unor vandalisme umane, templul ramane unul dintre cele mai misterioase, dar si pline de legende.
Interventiile recente pentru restaurare ne creaza imaginea templului, asa cum arata odinioara. Cercetarile arata ca a fost locuit in primele secole ale erei noastre. O analiza detaliata, privind orientarea astronomica a acestui templu, asa cum s-a demonstrat si pentru Stonehenge, arata ca acel loc dateaza de acum 17 000 de ani, ceea ce-l face cel mai vechi din lume.
Mitologia ne spune ca „aici, zeii au creat odata omul”.

Arthur Posnansky de la Universitatea din La Paz (Bolivia), a excavat si a facut cercetari indelungate, intre 1900 si 1940. Studiul principal a fost modul cum au fost aliniate pietrele si ce ne puteau dezvalui ele despre apusul si rasaritul soarelui de acum 17 000 de ani, atat vara cat si iarna.

Blocurile enorme de piatra, ce cantareau intre 100 si 150 de tone, arata maiestria cu care a fost realizat acest templu.

Cate natiuni au nascut si cate au pierit in aceste milenii nu avem de unde sa stim, dar cel putin 5 structuri diferite de arhitectura au fost descoperite in Peru, ultimul dintre ele apartinand incasilor.

Incasii

Incasii sunt alti Copii ai Soarelui. Civilizatia Incasa fiind cel mai mare imperiu din America precolumbiana. Si ei, traiau in caldura Soarelui dupa cum ne arata descoperirile arheologice. Se intalneau mai multe forme locale de venerare, dar cel mai important zeu fiind Inti, Zeul Soare.

Incasii aveau trei mituri ale originii. In unul din ele Ticei Viracocha din Colina de las Ventanas in Pacaritambo si-a trimis ci patru fii si cele patru fiice sa ridice un sat. Pe drum s-a nascut Sinchi Roca (fiul lui Manco si Ocllo), si acesta i-a indrumat spre Valea Cuzco unde si-au fondat noul oras. Manco a devenit liderul lor fiind cunoscut ca Manco Capac.

In alt mit, zeul Soare Inti le-a poruncit lui Manco Capac si Mama Ocllo sa se ridice din adancurile Lacului Tititaca si sa gaseasca orasul Cuzco. Ei cu mers prin pesteri subterane pana au gasit Cuzco fondand aici Hurin Cuzco, prima dinastie a Regatului din Cuzco.

In cel de al treilea mit al originilor un zeu incas al soarelui i-a spus sotiei lui ca era singur. Aceasta i-a propus sa creeze o civilizatie care sa il venereze si sa ii tina companie. Zeul a primit acest sfat ca o idee inteleapta si l-a pus in aplicare, asa s-au nascut incasii din Lacul Cazco si au populat Anzii si si-au venerat zeul.

Miturile au fost transmise pe cale orala inca din vremurile cand incasii nu foloseau scrisul. Probabil ca a existat un Manco Capac ce a devenit sef al tribului sau. Dovezile arheologice indica faptul ca Inca era un trib relativ neimportant pana la Sinchi Roca, numit si Cinchi Roca, cel ce este prima figura importanta in mitologia incasa, existenta lui istorica fiind foarte probabila.

Machu Picchu

Un oras incas, este celebrul Machu Picchu, adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incasii l-au transformat intr-un mic (5 mile patrate), dar extraordinar oras. Invizibil de dedesubt si complet natural limitat, inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia, si irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras ceremonial secret. 610 metri deasupra, galagiosul rau Urubamba, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si in jur de 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Aceste structuri, sapate in granitul din varful muntelui sunt minuni atat arhitecturale cat si estetice. Multe dintre caramizile cantarind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele. Se stiu putine lucruri despre utilizarile sociale sau religioase ale orasului in vremurile incasilor. Scheletele a 10 femei si ale unui barbat duc la presupunerea ca acest sit ar fi putut fi un sanctuar pentru pregatirea preoteselor si/sau a mireselor nobilimii incase. Oricum, examinarea ulterioara a oaselor a dezvaluit un numar egal de oase masculine, ceea ce indica faptul ca Machu Picchu nu era exclusiv un templu pentru femei.

Una din enigmele de la Machu Picchu sunt retelele de drumuri facute de cei care nu au cunoscut roata. 16.000 de km de drumuri pavate (a doua, ca lungime, dupa reteaua romana de 90 de mii de km), inclusiv poduri suspendate in zonele mlastinoase si nisipoase. De ce acest efort de taiere de „autostrazi” in coastele anzilor, daca incasii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau borne indicatoare din 7 in 7 km si locuri de odihna din 20 in 20 de km. Ideea utilizarii drept piste de aterizare-decolare a fost avansata de foarte multi cercetatori, dar nu exista dovezi credibile… Nici un drum special amenajat nu ducea catre Machu Picchu. Aceasta enclava (probabil a preotilor, putand adaposti doar 500 de persoane) exista parca in afara timpului si spatiului, ascunzand mistere inca de nepatruns.

Articole recente

Comentarii

  1. marius,am vazut ca ai f multe articole.nu stiu de unde te inspiri,de unde furi ideile ,dar sunt convins ca ai ceva cu Dumnezeu.oricum vei pierde.deja ai pierdut

  2. Pe articolul cu tiganii ziceai ca era mai bine sa fi fost omorati toti in holocaust… Acum vii si-mi spui mie ca sunt certat cu Dumnezeu? :))

  3. Mi-aduc aminte de o poveste spusa de bunica. Ea imi spunea ca intr-un popor foarte vechi era un rege care avea 7 sau 8 (nu mai stiu!)copii si cand a aflat ca el mai are putin de trait a inceput sa-si urasca de moarte sotia si atunci a preferat ca sa ia copiii de la ea, sa o trimita departe de ei, exiland-o intr-o zona muntoasa si singuratica,preferand sa-i dea la oricine sa aiba grija de ei, decat mama lor…el isi iubea enorm copiii, incat devenise obsedat de ei si de aceea nu suporta gandul ca mama lor sa ramana dupa moartea lui langa ei .
    Lacrimile mamei au udat acele stanci unde era exilata si din lacrimile ei au iesit cele mai frumoase diamante, in diferite culori!

  4. Frumoase articole, Marius!
    Iar pentru d-l elian, am o intrebare: cine esti dumneata, ca sa judeci pe altii si sa spui ca sunt certati cu Dumnezeu??? Nu cred ca dumneata esti perfect, domnule elian… Iar, daca Marius fura sau nu idei si articole, nu cred ca e frumos si bine din partea dumitale sa acuzi fara dovezi! Si nu mai puneti etichete, domnule… Si nu-l mai implicati pe D-zeu in micile si meschinele dumneavoastra intepaturi… Daca exista divinitatea, va judeca cum si cine sunt oamenii, dar dumneata nu esti o divinitate, deci…

  5. Ce tot aveti fratilor cu Dumnezeu? Vi se pare ca daca cineva face o remarca asupra unei vechi civilizatii sau ceva interesant din domenii ce ar trebui studiate,va fi pedepsit de o divinitate a carui existenta nu se cunoaste si nu se poate dovedi?Imi pare rau ca te etichetez,domnule Elian,dar ramai in ignoranta si incultura din carapacea ta si nu ne irita cu comentariile tale.Un om nu ar trebui sa spuna NU culturii.Si in plus,civilizatia Inca apartine epocii medievale,nu unei epoci de oameni tembeli si drogati care s-au hotarat sa inventeze o religie in care sa creada toti fraierii,pentru a se inceta toate omorurile si atrocitatile antichitatii.

  6. un oras uluitor si stim atat de putine despre el si zeii in care credeau oamenii ce l-au ridicat… sau poate chiar zeii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări