Descopera Romania: Transilvania

Articole asemănătoare

sibiu-noapteaTransilvania este regiunea istorica din centrul Romaniei si cuprinde 10 judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu.
Notiunea Transilvania are doua acceptiuni distincte. Prima se refera intr-un sens restrictiv, doar la regiunea intercarpatica (precum in harta de mai jos), iar al doilea sens al denumirii se refera, prin extensie, si la Maramures, Crisana si Satmar. Noi am abordat in acest articol sensul restrictiv, Maramuresul si Crisana vor fi cuprinse in alt articol.

Cuvantul „Transilvania” este derivat din latina medievala de cancelarie, atestat pentru anul 1075 si este compus din termenii „trans” (peste, dincolo) si silva (padure), insemnand „(teritoriul) de dincolo de padure”.

Istorie

Pe teritoriul Transilvaniei s-a aflat in antichitate centrul politic al regatului Dacia, Sarmizegetusa Regia. Acum aproximativ 2400 de ani, venind dinspre apus, s-au stabilit pe acest teritoriu primele comunitati de celti. Nu exista documente care sa ateste un conflict intre celti si populatiile autohtone. Dupa celti, au mai urmat alte grupuri de migratori.
Multiple dovezi arheologice din acea perioada atesta convietuirea pasnica dintre populatiile autohtone si celti. In numeroase morminte celtice a fost descoperita ceramica dacica, dar si invers. Chiar si podoabele au fost adoptate, dacii din Transilvania purtand podoabe celtice cum ar fi torcul, precum si diverse metode decorative aplicate pe ceramica. Gradul de asimilare reciproca dintre daci si celti a fost probabil foarte mare.

In anul 106, Regatul Dac a fost cucerit de catre Imperiul Roman sub conducerea imparatului Traian. Transilvania a fost organizata si inclusa in provincia Dacia Superior. Asezarile mai importante au fost ridicate la rangul de colonii si municipii. Cateva dintre asezarile importante din Transilvania de astazi erau: Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Apulum, Napoca, Potaissa Porolissum, Aquae.
Dupa numeroasele atacuri ale dacilor liberi (carpilor) si gotilor, in anul 271 imparatul Aurelian a decis retragerea administratiei si a legiunilor romane in sudul Dunarii.
Teritoriul Transilvaniei a fost invadat succesiv pana in secolul X de catre goti, huni, gepizi, slavi, protobulgari si pecenegi. Unele popoare migratoare au reusit sa creeze structuri politice relativ stabile, cum a fost in cazul gepizilor.
Din anul 271 pentru Transilvania a inceput „mileniul intunecat”, un subiect de controversa cu caracter nationalist, iar continuitatea romanilor pe acest teritoriu este pusa la indoiala.

Ungurii descind din ramura ugrica a familiei de triburi fino-ugrice, originari din Asia, din regiunea muntilor Altai. Au patruns in Europa pe cursul mijlociu al Volgai si muntii Urali, iar mai apoi, in jurul anului 830 au trecut intre Don si Nipru. S-au asezat in campia Tisei in anul 896, unde au intalnit o populatie de limba latina, dar si sclavi aproape asimilati.

Acestia s-au autodenumit „maghiari”, insemnand „om / fiinta umana”. Acest termen este presupus ca ar proveni de la una din populatiile de neam turc, ce purta numele de onogurilorlogurilor, mentionata in izvoarele bizantine inca de la inceputul secolului I. Etnonimul a aparut in diverse izvoare sub mai multe forme precum: „Uggroi”, „Ugry”, „Ungari”, „Hungari”.

In secolul al X-lea maghiarii au inceput ocuparea Transilvaniei, procesul terminandu-se abia la sfarsitul secolului al XII-lea, in timpul regatului lui Bela al III-lea al Ungariei (1172 – 1196).
In paralel cu ocuparea, s-a desfasurat intre secolele XI-XIII un amplu proces de colonizare. Dificultatile nu au intarziat sa apara, in special din pricina impotrivirii romanilor autohtoni (deci Transilvania era populata de romani) si a lipsei oamenilor necesari administratiei si armatei.

In timpul marii invazii mongole din primavara anului 1241, organizarea politica si colonizarea Transilvaniei au inregistrat un recul semnificativ. Izvoarele istorice contemporane ofera la mijlocul secolului al XIII-lea imaginea unei Transilvanii pustiite. Dupa retragerea trupelor mongole, Bela al IV-lea initiaza un program de refacere a regatului si in special a Transilvaniei, dezvoltand unele orase (Sibiu, Cluj, Brasov, Bistrita si Sighisoara) si constructia unor cetati de piatra.

Intre anii 1375 si 1431 Transilvania se confrunta cu alte probleme, pericolul otoman. Moartea voievodului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, a dat cale libera Imperiului Otoman spre Transilvania si centrul Europei.

In 1541, Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiu Otoman ca stat independent, care platea totusi otomanilor un dar anual de complezenta. In acea perioada principatul nu includea Banatul, acesta se afla sub stapanire otomana.
In secolul al XVIII-lea au fost adusi colonisti svabi, si au fost admisi in Ardeal romani din Moldova si Tara Romaneasca, imigrati din cauza exploatarii fanariote. In acelasi secol, au avut loc si valuri de exod ale populatiei romanesti din Ardeal in sens opus, spre Tara Romaneasca si Moldova.

Intre anii 1867 si 1918 Transilvania a fost incorporata partii maghiare a Imperiului Austro-Ungar. In aceasta perioada s-au intensificat masurile discriminatorii impotriva romanilor, svabilor, slovacilor, sarbilor si chiar a sasilor.

La incheierea Primului Razboi Mondial, Ungaria isi proclama independenta, incluzand in teritoriul sau si Transilvania. Partidele PNR si PSD infiinteaza Consiliul National Roman la Arad, in data de 3 noiembrie 1918.
Guvernul Ungariei semneaza armistitiul cu Antanta, fixand o linie de demarcatie, care lasa sub controlul Ungariei nordul si centrul Transilvaniei, iar Banatul sub controlul Serbiei.
Dupa acel armistitiu, romanii organizeaza o Adunare Nationala la Alba Iulia, la care se desemneaza 1228 delegati. La adunare au participat aproximativ 100.000 de persoane, si s-a desfasurat intr-o atmosfera decenta si festiva. Adunarea Nationala hotaraste unirea cu Romania a teritoriilor locuite de romani. Dupa unirea din 1918 cu Romania, Transilvania ramane autonoma in cadrul statului roman, fiind condusa de un Consiliu Dirigent.
Regele Ferdinand sanctioneaza unirea cu Romania, cu toate acestea, autoritatile romane nu-si exercita controlul asupra tututor teritoriilor respective. Armata romana se oprise pe linia Muresului, iar la nord de aceasta nici Consiliul Dirigent, nici Regatul Romaniei nu exercitau o autoritate efectiva.
Puterile Antantei ordonasera incetarea oricaror operatiuni militare in vederea negocierii pacii cu Ungaria.
In anul 1919, puterea Ungariei a fost preluata de comunisti, proclamand Rebublica Sovietica Ungaria, condusa de Bela Kun, originar din Cluj. In 1919 Antanta solicita armatei romane ofensiva contra fortelor maghiare.
Maghiarii au atacat atat trupele cehoslovace cat si trupele romane de pe teritoriul Transilvaniei, in speranta de a face jonctiunea cu trupele sovietice, care la randul lor, au atacat Basarabia si Ucraina.
Tot in anul 1919, in luna iulie, armata romana a pornit catre capitala Ungariei. In data de 3 august 1919 armata romana a ocupat Budapesta si a doborat regimul comunist al lui Bela Kun.
In timpul stationarii pe teritoriul Ungariei, armata romana a dat dovada de solidaritate, distribuind alimente pentru populatia infometata.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, armata ungara a intrat in Transilvania, comitand atrocitati grave impotriva minoritatilor, numarul mortilor situandu-se in jurul cifrei de 1700 si mii de oameni torturati.

In Conventia de armistitiu semnata in 1944 de Romania cu Puterile Aliate, dupa lovitura condusa de regele Mihai, se prevedea ca statele aliate „sunt de acord ca Transilvania sa fie restituita Romaniei, cu conditia confirmarii prin Tratatul de Pace”.

In perioada dintre 1945 si 1947, pana la incheierea tratatelor de pace dintre Aliati si Romania si Ungaria, au existat demersuri ale Ungariei de a pastra chiar si o mica parte a teritoriului, fiind vizata in special zona actualului judet Satu Mare.
Cu toate acestea, tratatele de pace de la Paris din 1947 confirma revenirea la frontiera existenta la 1 ianuarie 1938 intre Romania si Ungaria si nulitatea dictatului de la Viena.

Atractii turistice

Judetul Brasov
In judetul Brasov se gasesc o serie de constructii precum Bastionul Graft, construit pentru a asigura comunicatia cu aparatorii din Turnul Alb. Bastionul Tesatorilor este cel mai bine pastrat dintre toate, si este considerat de catre specialisti ca o constructie unica de acest gen din tara noastra. Este situat la poalele Tampei, in coltul sud-vestic al fostei cetati a Brasovului.
Biserica Neagra, este unul dintre cele mai importante monumente in stil gotic din Transilvania, inceput in anul 1395 si terminat in secolul XV.

Judetul Sibiu
In judetul Sibiu se gasesc numeroase biserici vechi si monumente. Cele mai vizitate obiective turistice sunt: Turnul Sfatului, Muzeul Civilizatiei Traditionale Astra, Parcul Astra, Catedrala evanghelica, Biserica Ursulinelor, Casa cu cariatide, Sala Thalia, Zidurile de Aparare ale Cetatii Vechi si Pasajul Scarilor. Centrul vechi al orasului si-a pastrat acelasi aer medieval.

Judetul Alba
In Ocna Mures se gaseste o statiune balneoclimaterica, dotata cu solariu cu amenajari pentru aeroterapie si helioterapie, electroterapie, instalatii pentru bai calde, instalatii cu apa minerala sarata etc.
In acest judet se gasesc si numeroase vestigii istorice, precum: Cetatea Alba-Iulia (in imagine), prima cetate medievala (sec. IX-X), ruinele Cetatii Dacice – Capalna (sec. II i.e.n. – 105 e.n.), centrul tribului dac al apulilor, vestigii ale asezarii romane de la Brucla – Aiud (secolele II-III e.n.), asezarea romana Ampelum-Zlatna, Palatul Voievodal Alba Iulia (fosta resedinta a lui Mihai Viteazul) si numeroase castele precum: Castelul Bethlen – Blaj, Castelul Teleky – Ocna Mures, Castelul Bethlen- Sanmiclaus.

Judetul Cluj
In Cluj Napoca se afla Gradina Botanica, una dintre cele mai frumoase si mai complexe botanice din sud-estul Europei.
In Cluj se gasesc numeroase rezervatii naturale precum Cheile Turzii, Rezervatia botanica de la Suatu, Rezervatia Lacul Stiucii, Rezervaria ornitologica „Lacul si Valea Legii”. Si astazi exista multe cladiri vechi, monumente istorice medievale si biserici.

Judetul Hunedoara
In Hunedoara se poate vizita Castelul de la Hunedoara (in imagine), ridicat in secolul XIV si Catedrala Ortodoxa. Pe teritoriul localitatii Costesti se gasesc cetatile dacice Costesti – Blidaru si Costesti – Cetatuie, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Un alt obiectiv turistic important este Cetatea Deva, ce dateaza din anul 1269.

Judetul Bistrita-Nasaud
Printre monumentele de arhitectura cele mai de seama, se enumera: Ruinele Cetatii Ciceului, Casa Argintarului (Bistrita), Turnul Dogarilor (Bistrita), Ruinele cetatii Rodnei (Rodna), Ruinele castrului roman Orheiu Bistritei.
Pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud se gasesc si numeroase rezervatii naturale precum Vulcanii Noroiosi de la Monor, si statiuni: Sangeorz-Bai (56 km de Bistrita) – statiune baleno-climaterica, Piatra Fantanele (1100 metri, in pasul Tihuta, aici se poate practica schiul), Valea Vinului, la 8 km de Rodna.

Judetul Mures
In judetul Mures, in topul atractiilor turistice se afla: Scaunul Domnului, Defileul Muresului, Lacul Ursu, Rezervatia Mociar, Rezervatia Bujor de stepa si Parcul dendrologic din Gurghiu.
Tot aici se gasesc si cateva statiuni precum Sovata, Sangeorgiu de Mures, Ideciul de Jos, Rastolita si Lunca Bradului.
Judetul Mures este bogat din punct de vedere al vestigiilor istorice. Printre cele mai importante se enumera: Cetatea medievala din Targu Mures, Cetatea medievala din Sighisoara, Ruinele castelului Bethlen, Casa Vlad Dracul, Castelul Gornesti si Castelul Mariaffi.

Orase importante din Transilvania

Cluj-Napoca
Cluj Napoca are astazi o populatie de 317.953 locuitori. Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec, Claudius Ptolemeu care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia, cu numele „Napoca”. Prima atestare a Napocii romane dateaza din perioada razboaielor de cucerire a Daciei, din anii 107 – 108 si consta intr-o borna militara descoperita la Ajton, rezultata de la constructia unui drum strategic imperial.
In Cluj-Napoca traiesc aproximativ 60.000 de maghiari, fiind, dupa Targu Mures, orasul cu cea mai mare comunitate maghiara urbana din Romania. Clujul este si centrul comunitatii maghiare din Romania.
In Cluj Napoca se pot vizita numeroase biserici si catedrale, precum: Catedrala Ortodoxa a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Biserica Sfantul Mihail, Biserica Calvaria, Biserica franciscana etc.
Tot aici se afla casa si statuia lui Matei Corvin, Palatul Banffy precum si numeroase muzee.

sibiu-micSibiu
Cetatea medievala a Sibiului, pe vremuri la fel de mare ca cetatea Vienei, este cel mai mare sit medieval de pe teritoriul Transilvaniei, fiind compus din ziduri, fortificatii si turnuri, ce inconjurau cetatea. Zidul de pe latura de sud a cetatii este cel mai bine pastrat, fiind intr-o stare buna chiar si astazi.
Locurile din centrul Sibiului arata parca neschimbate de secole. Unul dintre acestea este Pasajul Scarilor ce face legatura dintre orasul de sus si cel de jos. Scarile construite in secolul al XIII-lea pastreaza inca aspectul original. Turnul scarilor este cea mai veche cladire din Sibiu, construita in secolul XIII.
In centrul istoric al orasului se gasesc cele doua piete, Piata Mica si Piata Mare.
Cele doua piete sunt inconjurate de cladiri medievale in forma lor originala. Cele doua piete sunt legate intre ele prin tuneluri inguste si stradute pietruite.
In Piata Mare aveau loc pe vremuri adunarile si executiile publice. Mandrindu-se cu bogata sa istorie culturala, Sibiul o continua si astazi, aici fiintand unele dintre cele mai importante muzee din Transilvania si chiar din Romania cum ar fi Muzeul National Bruckenthal, Muzeul Astra si trei muzee etnografice.

Targu Mures
Orasul Targu Mures (in stanga in imagine) are o oferta destul de bogata in ceea ce priveste activitatile specifice turismului.
Desi nu s-au pastrat cladiri deosebit de vechi, reuseste sa pastreze aerul de oras medieval, cel putin in partea centrala a orasului. Aici, o serie de cladiri frumos ornamentate amintesc de vechiul targ din perioada medievala sau de orasul in plina dezvoltare din perioada interbelica.
In Targu Mures se gaseste si o Gradina Zoologica, a doua din tara ca intindere si ca varietate a speciilor.
Aici se desfasoara si Festivalul Peninsula, unul dintre cele mai mari festivaluri din Romania.

Brasov
In Brasov pot fi vizitate diverse muzee precum Muzeul de Istorie Brasov, Casa Muresenilor, Muzeul – restaurant Cetatuia, aflat in vechea fortificatie de pe Straja, Punctele muzeale din Turnul Negru, Turnul Alb si Bastionul Graft.
Tot aici se gasesc numeroase biserici vechi, precum Biserica Neagra (in imagine), construita intre anii 1377 si 1477, Biserica Sfantul Nicolae (secolul al XIV-lea), Biserica Sfantul Bartolomeu (secolul al XIII-lea) si Sinagoga.

Personalitati din Transilvania

Printre acestia se enumera: Stefan Bathory, principe al Transilvaniei si rege al Poloniei, Lucian Blaga, filozof, poet si dramaturg, Samuel von Brukental, guvernator al Transilvaniei, Emil Cioran, filozof, Matia Corvin, rege al Ungariei, George Cosbuc, poet, Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, comandant militar, Iuliu Maniu, politician, Hermann Oberth, fizician, Liviu Rebreanu, scriitor.

Note:
Date istorice folosite din Wikipedia

Articolul face parte din campania „Descopera Romania”, campanie lansata de Descoperi.info si Descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1. Ai uitat de familia princiara Banffy, extrem de importanta pentru spatiul transilvan. Membri ai familiei au fost in repetate randuri guvernatori sau principi ai Transilvaniei, dar si mai important, la origine erau romani (Familia Ban). Principala casa memoriala a familiei (pe langa palatul lor din Bontida, jud. Cluj) este Palatul din Piata Unirii, din Cluj Napoca, palat care gazduieste in prezent Muzeul de Arta (ca si muzeul Bruckenthal, din Sibiu). Tot in Cluj Napoca trebuie mentioanate si Bastionul Croitorilor (Muzeu de Arta), o parte din zidul cetatii, nenumarate pietonale care odinioara se aflau in incinta cetatii, ruinele romane din Centru (vechea Colonia Augusta Napoca), Piata Muzeului, cu Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, vechiul fort militar maghiar de pe Cetatuie si nu in ultimul rand, Palatul Reduta, sediul permanent al Dietei Transilvane, loc in care a avut loc Procesul Memorandistilor (1894), cea mai veche cladire din Cluj (str. Memorandumului). E un mare centru cultural ( cel putin 3 centre culturale straine) si universitar (11 universitati acreditate), sediu a doua consulate (maghiar si german), loc in care a aparut prima editie a revistei interbelice „Gandirea”, oras cu radacini in epoca pre-romana (asezarea dacica Napuca, pe care a rasarit municipiul si apoi colonia romana). Iar Gradina Botanica este una dintre cele mai mari si bogate din intreaga Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări