Complotul Prafului de Pusca – V for Vendetta

Articole asemănătoare

vendettaGuy Fawkes – Povestea unui om care a incercat imposibilul

Guy Fawkes (1570-1606), figura emblematica pentru tara sa de origine, a devenit cu timpul un adevarat simbol al revolutiei, al schimbarii, al dizidentei.  Iata mai jos povestea sa si cum  a ajuns o legenda.

“People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people”.

Fawkes a fost nascut si educat în York. Al doilea din cei patru copii dintr-o familie de functionari publici, doar cu un nume neobisnuit pentru Anglia acelor vremuri, se parea ca tanarul nu va avea un viitor deloc neasteptat. Tatal sau a murit când Fawkes avea opt ani, dupa care mama sa s-a casatorit cu un dizident catolic. Fawkes mai târziu s-a convertit la catolicism si a plecat de pe continent, unde a luptat în Razboiul de Optzeci de Ani de partea Spaniei catolice împotriva olandezilor protestanti.

Fawkes a devenit un alférez junior sau ofiter, a luptat si la asediul de Calais, în 1596, si prin 1603 a fost recomandat pentru postul de capitan, devenind astfel militar de cariera. El a calatorit în Spania sa caute un sprijin pentru o rebeliune catolica din Anglia, dar n-a avut succes.

Exista cel putin o sursa care afirma ca Fawkes a avut un copil, insa nu exista alte documente in acest sens.

Wintour l-a introdus pe Fawkes a lui Robert Catesby, care intentiona sa-l asasineze pe regele James I si sa restabileasca  un monarh catolic la tron. Complotistii au asigurat 800 kg de explozibil intr-o cripta de sub Camera Lorzilor (Parlamentul Westminster), iar Fawkes a fost plasat ca responsabil de praful de pusca  stocat acolo. Determinati de primirea unei scrisori anonime, autoritatile au cautat Palatul Westminster în primele ore din dimineata zilei de 5 noiembrie, si l-au gasit pe Fawkes care pazea praful de pusca. Peste câteva zile  el a fost interogat si torturat, si în cele din urma el a rupt tacerea. Imediat înainte de executarea lui la 31 ianuarie, Fawkes a sarit de pe esafod, unde trebuia sa fie spânzurat si si-a rupt gâtul, evitând  astfel agonia si supliciul ce ar fi urmat.

Fawkes a devenit sinonim cu Gunpowder Plot – Complotul Prafului de Pusca, care a fost comemorat în Anglia începând cu 5 noiembrie 1605. Efigia lui este arsa pe un foc de tabara, deseori însotit de un foc de artificii.

El a folosit ocazia pentru a adopta versiunea în limba italiana a numelui sau, Guido, si în memorandum-ul sau l-a  descris pe  James I ca fiind „un eretic”, care intentiona „sa alunge toate sectele papiste afara din Anglia”. El a denuntat Scotia spunand ca „nu va fi posibil sa împace aceste doua natiuni, asa cum sunt, pentru foarte mult timp”. Desi a fost primit politicos, curtea lui Philip al III-lea nu i-a oferit sprijin.

Complotul Prafului de Pusca

În 1604 Fawkes a fost implicat cu un mic grup de catolici englezi, condusi de Robert Catesby, care intentiona sa-l asasineze pe protestantul King James si sa il înlocuiasca cu fiica sa, a treia în linia de succesiune, Printesa Elisabeta.

Fawkes a fost descris de catre preotul iezuit unde terminase scoala  ca „placut, sociabil, vesel si  loial prietenilor sai”. Tesimond, un vechi coleg de scoala a  sustinut, de asemenea ca Fawkes a fost „un om cu înalta calificare în materie de razboi”, si ca acest amestec de pietate si profesionalism i-a inspirat pe colegii lui conspiratori.

Autorul Antonia Fraser  il descrie ca fiind „un barbat înalt, puternic construit, cu par gros rosu-brun, o mustata care curge în traditia timpului, si o barba stufoasa, maro-roscata „, si ca era ” un om de actiune … capabil de argumente inteligente, rezistent fizic, oarecum spre surprinderea  dusmanilor sai”.

Cu intentia de a cauta ajutor in Spania, incercare nereusita dealtfel, conpiratorii incearca prima oara sa sape un tunel spre Parlament.  Stradania le este recompensata insa prin gasirea unei Sali de inchiriat chiar sub tinta lor.

Nume precum John Whynniard, Robert Catesby, Thomas Wintour au contribuit la aducerea a 20 de butoaie cu praf de pusca. Fawkes foloseste numele de John Johnson.

Tortura

Fawkes a dat numele lui John Johnson si a fost primul interogat, dar a ramas sfidator. Când a fost întrebat de unul dintre Lorzi ce facea în apropierea unei atât de mari cantitati de praf de pusca, Fawkes a raspuns ca intentia sa a fost „sa va arunc pe voi, cersetori scotieni inapoi in muntii in care v-ati nascut.” Dupa zile intregi de tortura, Fawkes a recunoscut intentia sa de a arunca în aer Camera Lorzilor, si si-a exprimat regretul  in privinta esecului sau de a face acest lucru.

Fawkes a fost transferat in Turnul Londrei.

A dezvaluit adevarata sa identitate abia la 7 noiembrie, si le-a spus anchetatorilor sai ca au existat cinci oameni implicati in complotul pentru uciderea Regelui. El a început sa dezvaluie numele lor la data de 8 noiembrie, si a spus modul în care acestia intentioneaza sa puna pe Printesa Elisabeta pe tron.

Executia publica

Procesul a opt dintre complotisti a început luni, 27 ianuarie 1606. Fawkes a împartit celula din Turnul de la Westminster Hall , cu sapte dintre co-conspiratori. Numit de rechizitoriu Guido Johnson, sentinta nu a fost pusa la indoiala.

Fawkes nu s-a declarat vinovat la acuzatia de inalta tradare. Colegii sai au fost executati intr-o maniera teribila (rupti de cai in doua, cu intestinele si organele genitale arse). Desi a preferat sa moara, corpul sau a fost impartit in „cele patru colturi ale regatului”, sa fie afisat ca un avertisment alti tradator.

Mostenirea

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

Procesiunea de Guy (1864)

La data de 5 noiembrie 1605 Londonezii au fost încurajati pentru a sarbatori scaparea regelui din acest teribil complot. Un act al Parlamentului a  desemnat fiecare 5 noiembrie ca o zi de multumire pentru „a doua zi plina de bucurie de eliberare”, si a ramas în vigoare pâna în 1859. Desi el a fost doar unul din celi13 conspiratori, Fawkes este astazi cel mai des asociat cu esuatul Complot.

În Marea Britanie, 5 noiembrie a fost numita fie Noaptea/Ziua lui Guy Fawkes. Focurile de tabara au fost însotite de focuri de artificii din anii 1650 încoace, si a devenit obiceiul de a arde o efigie (de obicei, Papa), dupa 1673. Apoi, efigiile unor figuri notabile care au devenit tinte pentru public, cum ar fi Paul Kruger si Margaret Thatcher, au gasit, de asemenea, modul lor de  Foc de tabara, desi cele mai multe efigii moderne sunt ale chipului lui Fawkes. Copii se imbraca ca acest  „tip”  care este creat in mod normal din haine vechi, ziare, si o masca. În timpul secolului al XIX-lea, „tip” a ajuns sa însemne o persoana  îmbracata ciudat, dar în engleza americana a pierdut orice sens peiorativ, si a fost folosit pentru a desemna orice persoana de sex masculin.

Portretizat de povesti si romantism, de benzile desenate si nu numai, Fawkes devine un erou de actiune in esenta, in carti pentru copii, numit si amuzant „singurul om care a intrat vreodata in Parlament cu intentii oneste”.

La scriitori precum John Milton, Ainsworth, in piese de teatru, Fawkes nu poate fi uitat.

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări