Dilema lui Noe

Articole asemănătoare

arca-lui-noeCum putem face ca o poveste veche de 6000 de ani sa se potriveasca cu stiinta moderna?

La o conferinta de presa, compania “Answers in Genesis” si-a anuntat planurile de a construi arca lui Noe, sau mai bine zis “Arc Encounter”. Pe arca se vor gasi dinozauri, girafe, si multe alte specii.

Compania “Answers in Genesis” a construit si Creation Museum, tot in Kentucky. Tot acesti oameni sunt aceia care cred ca oamenii au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii si cu prietenosii velociraptori.

Vor fi dinozauri in arca? Oficialii de la “Answers in genesis” spun ca da. Daca existenta dinozaurilor parea sa contrazica ideile creationistilor, ei au dorit neaparat sa fie in pas cu stiinta si sa admita faptul ca au existat, asa ca au presupus ca dinozaurii ar fi trait acum 6000 de ani, impreuna cu primii oameni. Dar cum au incaput toate acele animale in arca? Si cum putea arca sa pluteasca?

Arca lui Noe

Biblia spune ca Arca lui Noe a fost o corabie mare, construita de Noe la indemnul lui Dumnezeu ca sa isi salveze familia si toate animalele in timpul marelui potop. Comentatorii Bibliei spun ca potopul a avut loc in jurul anului 3300 i.Hr, si sustin ca Arca lui Noe a existat si marele potop s-a intamplat cu adevarat.

Insa gasim cateva probleme cu aceasta poveste. Daca intradevar a existat un potop ce a cuprins intregul Pamant (presupunand prin absurd ca apa s-ar fi inmultit cumva precum pestele si painea lui Isus), ar trebui sa avem ceva dovezi. Geologii si alti oameni de stiinta care au studiat straturile sedimentare ale Pamantului n-au gasit nicio urma.

Astazi exista oameni care se auto-intituleaza “arkeologisti” (ark – engleza arca) ce sustin ca au gasit arca. Ei spun ca atunci cand potopul s-a incheiat si apele au inceput sa se restranga, Noe si gradina lui zoologica s-au oprit pe varful muntelui Ararat, in Turcia. Nu se stie cum acesta a reusit sa adune animale din diverse specii si din diverse colturi ale lumii, si cum au reusit sa supravietuiasca dupa trecerea potopului. Foarte impresionant, tinand cont ca animale precum panda sau koala mananca doar bambus. Exista vreo dovada ca toate speciile isi au originea in Turcia?

Relatari ale unor distrugeri ale lumii si a societatii umane exista in mai multe culturi, iar astazi, in fiecare an avem cel putin o apocalipsa.

Site-ul proiectului ArkEncounter: http://arkencounter.com

Articole recente

Comentarii

 1. Nu aduc afront, dar propun o noua perspectiva: In Genesa 1:30,citim:”…fiarelor cimpului…pasarilor cerului…vietatilor…pe pamint,le-am dat toata…iarba verde…”, citat selectiv.De remarcat: vorbea Dumnezeu 1:29. Inteleg ca in afara de om si „traitorii apelor”, toate celelalte, se hraneau cu iarba, deci nu cu alte trupuri animaliere sau umane ! In Isaia 65:25, citim:”Lupul…vor paste… leul, va minca paie ca boul… sarpele se va hrani cu tarana.” Ca o concluzie, in acelasi verset :”Nici un rau nu se va face…” ! Is. 65:25.
  O asemenea „Intorsatura” o numeste Biblia:”vremile asezarii din nou,a tuturor lucrurilor…”Faptele Ap.3:21.A

 2. Again:O sa-ma intrebati, care este legatura? Probabil ca lipseste puntea: In perspectiva erelor vechi, dupa Biblie, nu intotdeauna, au stat lucrurile la fel ! Adica, in aceasta idee, nu este capitala intrebarea: cu ce s-au hranit cutare, sau cutare clasa sau ordin, dintre ele ! Cu siguranta, este aproape o noua schimbare: Matei 19:28.”…innoirea tuturor lucrurilor” ! Astept comentariu ! Multumesc ! John Nicorici

 3. Din nou revin: Comentariul meu are in vedere intrebarea:”cu ce s-au hranit panda si koala?”-din „Arca lui Noe” Scuzele de rigoare pentru lipsa de concentrare a postarii !

 4. Ref.”Arca lui Noe”-„miliardele de insecte…Cristina”-. Fiindca nu sint biolog, sesizez doar,ca chiar daca nu convine tuturor,trebuie sa admitem diversificarea speciei, fapt care, daca-l raportam, la lunga existenta a planetei,explica, intru-catva, multe!
  Sigur ca, stavila protectiva, a fost si ramine, inca, „peretele genetic” , care a oprit dezastrul! Dar astazi, doar paianjenul, ar avea dupa unii, circa 50.000 de feluri ( N.Ionescu-Dovezi…)! Dar celelalte? Se impune,admiterea inseminarile incrucisate, intimplatoare sau coordonate (asa cum sint azi legumele si plantele modificate genetic!) Altfel, nici nu ne putem imagina marimea Corabiei lui Noe! Recent, am aflat pe internet, ca in ferma unui Chinez, s-a nascut un miel, cu cap si coada de caine! In anii trecuti, am vazut personal, o inseminare, intre cocos(gaina) si ratza!( nu aveam celularul cu camera de filmat, pe atunci, si e mare pacat! Apoi, chiar daca este foarte controversat, totusi trebuie admis, pe baza Bibliei, ca Creatia, cunoaste si cazuri de modificare genetica a speciei umane! (Genesa 6:1-7) si de fapt este laitmotivul, hotaririi Lui Dumnezeu, de-a „sterge de pe fata pamintului” a omului, vitelor, tiritoarelor,pasarilor cerului „! Potopul! (Gen.6:6,7)! Deci, mai putin vietuitoarele marilor! Ce se întimplase? „Fii lui D-zeu”- au poftit fetele oamenilor… si (pe unele-acelea…) le-au luat de neveste, si ele au nascut, supra-umanii! (in textul Ebraic-giborii)(Giants-in Eglish)! In traducerea Cornilescu a Bibliei, in romineste, sint numiti-viteji, oameni cu nume! (gen.6:4) Deci oameni! In originalul ebraic, sint definiti prin cuvantul Nefilim, (de la verbul-Nefal-a cadea) deci decazuti, sau degenerati! Dar, ca statura,(urmasii lor de mai tarziu) erau „cit cedrii de inalti”(Amos,2:9)” iar Evreii, in comparatie cu ei, ” parca niste lacuste”(Num.13:33) La ispravi-pozitive, a se vedea vestigiile antice, care cer inca explicatii! La cele negative-toate distrugerile si mutilarea Creatiei-„toate intocmirile gandurilor din inima lui ( a acelui om) erau indreptate in fiecare zi, numai spre rau” (Gen.6:5).

 5. @Cristina pai simplu… din 1.000.000 de specii de insecte ajungem sa zicem la 

  50.000 specii de carabusi,170.000 specii de fluturi,120.000 specii de muste,110.000 specii de albine si furnici,82.000 specii de plosnita,20.000 specii de lacuste,5.000 specii de libelule,2.000 specii de calugarite.

  daca iei din fiecare specie cate o familie (cea originala) ajungi la un numar mic … plus avem si insecte care traiesc in mari si oceane (crustaceele). Si cred ca asa e si cu reptilele.

  Oricum nu ne spune in biblie ca tr neaparat sa fie salvate toate speciile (cu pesti cum raman ?) poate unele tr sa moara, doar se spune acolo (ca existau si uriasi (creati din combinatia inger+om… bla bla etc) Si cu dinozauri marini ?

 6. Dinozaurii au trait pina in Cretacic , primii hominizi apar acum 4 milioane de ani , cel mai vechi schelet de homo sapiens are o vechime de 195 de mii de ani iar Noe traieste acum 6 mii de ani . Nu se poate face nici o legatura intre aceste date , asadar noi nu trebuie sa „potrivim” aceste realitati care s-au desfasurat la milioane de ani distanta una fata de alta .
  De la formarea sa , acum aprox 4 miliarde de ani Pamintul a fost in pragul extinctiei totale a vietii de 5 ori .
  Primele 5 carti ale Bibliei , printre care si Geneza in care apare si Noe , au fost scrise de Moise , care a trait la distanta de 5 mii de ani fata de evenimentele Potopului . Asadar Moise , care traieste in jurul anului 1300 inainte de Cristos scrie despre niste evenimente care s-au intimplat cu 6 mii de ani inaintea lui pentru niste indivizi ca noi care acum vorbim la telefonul mobil , am fost pe Luna si avem conturi pe Facebook !
  Insa aceasta „inpartire” scriptica in ani pe care o fac profetii Bibliei este relativa : in nici un caz Dumnezeu nu si-a facut toata creatia in 6 zile adliteram ! Exprimarea actualelor traduceri este , desigur simbolica , in primele scrieri ebraice termenul actual de zi este de fapt ” perioada de timp .
  Evenimentul Potopului este mentionat nu doar in Biblie ci in mai toate scrierilor antice .
  Stiintific Potopul este explicat prin urmatoarele : dupa cum se stie , atit marea Mediterana cit si marea Neagra au fost la un moment dat lacuri inchise . Momente ale incalzirii globale au dus la cresteri semnificative ale nivelului oceanic planetar , avind ca rezultat ” ruperea ” pragului Gibraltar , apoi cel al Bosfor si Dardanele , succesiv desigur , dar cu urmari catastrofale pentru popultiile locuitoare in bazinul acestor doua viitoare mari iar aceste incalziri bruste avind ca rezultat si precipitatii excesive .
  Noe nu a trait in Israelul de astazi iar muntele Ararat se gaseste pe ” malul ” marii Negre ….
  Desigur pare neverosimil ca toate speciile de animale sa aiba o „plecare ” din acelasi loc acum 6 mii de ani . In mod sigur insa in acel moment s-a produs un Potop, cel putin pentru o parte a planetei .
  Eu ramin sceptic vis-a-vis de felul in care au fost traduse si felul in care fiecare din noi intelege ceea ce este simbolism in Biblie .
  Dumnezeu a creat Universul respectind legile Fizicii , subatomice , newtoniene sau macrocosmice, pe care tot El le-a facut . Sunt convins ca nu si le va inclca niciodata . O mare parte a celor scrise in Cartea Sfinta isi are explicatii stiintifice in.acest moment iar ceea ce astazi pare o ” minune ” fara fundament stiintific NU inseamna ca nu-l are ci ca nu a fost gasit inca .

 7. Articolul porneste de la premise gresite.In primul rand se raporteaza plecand de la starea alterata Pamântului de dupa Potop.Nu ia in calcul factorii de dinainte de Potop;Pamântul care nu era inca divizat in continente,pelicula de apa ce difuza un singur anotimp pe toata suprafata Terrei,etc(creationistii stiu ce zic).Plus ca arunca comparatii tendentioase ca „pestii si pâinea lui Isus”…

 8. „si a fost ziua si a fost noapte ….ziua 1,2,3….daca nu credem asa atunci in erele de care vorbiti…noaptea?…atunci punem la indoiala puterea lui dumnezeu?exista o explicatie..erau multe animale marine mai mari dar terestre astea pe care le stim…la cat ne pricepem…dintrun os sau un schelet reconstruit nu putem deduce cu precizie daca erau terestre sau marine…fabulam cu evolutia si miliane de ani…asta e.

 9. froarte prost si tendentios articolul… domnul care l`a scris habar nu are de textul biblic si interpretarea lui, cu atat mai mult de simbolistica… biblia si teologii nu sustin ca intreg pamantul a fost inghitit de ape, lucru pe  care stiinta l`a demonstrat, ci a fost un „potop” local… se poate vorbi foarte mult, dar sunt dezgustat de articol… rautacios si tendentios… unlike!!!! 

 10. Hahahahahaha, hai ca esti funny.
  Adica a fost un potop local care a inecat toti oamenii de pe glob si datorita caruia Noe a fost silit sa ia cate o pereche din fiecare fiinta de pe pamant?
  40000 de Like-uri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări