Indri – ultimul lemur care plange

Articole asemănătoare

Numele „Indri” cel mai probabil provine de la un vorbitor nativ de malgas (dialect african din Madagascar). O poveste des repetata, dar probabil incorecta este ca numele vine de la indry care înseamna „acolo” sau „cel ce nu este„. Naturalistul francez Pierre Sonnerat, primul care a descris animalul, se presupune ca au auzit un bastinas si a hotarat ca acesta urmeaza sa fie numele lui. Numele malgas pentru animal este babakot . Babakoto este cel mai frecvent tradus ca „stramos” sau „tata„, dar sunt posibile mai multe traduceri. „Koto” este un cuvânt malgas pentru „Little Boy” si poate fi tradus ca „tatal unui baietel.”  Se pare ca multe dintre miturile cosmogonice de origine babakoto ne ajuta sa explicam numele malgase.

Indri este o specie mare de Lemur gasit doar pe insula izolata din Madagascar si aparut aici acum aproximativ 50 de milioane de ani în urma. Datorita faptului ca nu au existat alte primate pentru a concura cu Lemurienii, curând s-au adaptat sa traiasca într-o varietate de habitate.

În ciuda faptului ca exista aproape 100 de specii de Lemur si sub-specii gasite astazi, Indri este singura specie ramasa în genul lui si cel mai mare lemur existent.

Plansul din noapte al copilului cu ochii verzi

Împreuna cu sifaka diademed , Indri este cel mai mare lemur înca în existenta. Are o lungime cap-corp de 64-72 cm si poate ajunge la aproape 120 cm. El poate cântari între 6 si 9,5 kg. Indri este un catarator vertical si saritor formidabil si, astfel, are organismul în pozitie verticala atunci când calatoreste printre copaci sau se odihneste în cele mai inalte ramuri. Are picioare lungi, musculoase pe care le foloseste pentru a se propulsa de la trunchi la trunchi. Insa ochii sai mari verzui, atat de umani l-au facut celebru. Foarte des este asemanat cu un ursulet de plus. Spre deosebire de orice alt lemur viu, Indri are doar o coada rudimentara. Blana matasoasa este in cea mai mare parte negru cu pete albe de-a lungul membrelor, gatului si pe partea de jos a spatelui. Populatiile diferite din specie arata variatii de culoare, cu unele populatii de nord formate din indivizi in cea mai mare parte sau în întregime negri.

Datorita acestor variatii de culoare, Colin Groves enumerase doua subspecii de Indri în anul 2005: închis in partea de nord si relativ palid in partea de sud. Studii mai recente arata ca tot acest colorit tine de clima, insa noi ne intrebam daca nu tine si de ritualurile de imperechere.

Comportament si comunicare

Indri sunt adeptii monogamiei pe termen lung (un exemplu atat de rar in lumea animala, dar si in cea a oamenilor), cautand un nou partener numai dupa moartea celuilalt. De obicei traiesc in grupuri mici, insa in padurile mari generatiile se aduna impreuna. Fragmentarea habitatelor limiteaza mobilitatea si capacitatea acestor grupuri mari de a se rupe în unitati mai mici.

Un animal sociabil care se apropie de oameni, Indri este unic printre lemuri. Acestia comunica intre ei prin strigate de jale care ii caracterizeaza si pot fi auzite pâna la doi kilometri distanta plangand parca dupa ceva pierdut in jungla.

Femelele Indri nasc puii la fiecare doi sau trei ani, cu o perioada de gestatie de aproximativ 60 de zile. Puiul este de obicei nascut in mai sau iunie. Mama este îngrijitorul primar, desi tatal asista. Indri începe sa îsi demonstreze independenta la opt luni, dar nu va fi total independent fata de mama pâna când acesta are cel putin doi ani. Indri ajunge la maturitate reproductiva între sapte si noua de ani: o rata relativ lenta. Insa multi dintre pui mor din cauza bolilor si a accidentelor. Desi se cunosc cazuri in care au trait pana la 20 de ani, rar mai ating 15-18 ani de viata.

Indri este bine cunoscut pentru melodiile sale cantate cu voce tare, distinctive, care pot dura de la 45 de secunde la mai mult de 3 minute. Durata cântecului variaza in functie de structura si tonalitati.

Diferitele grupuri Indri de obicei canta secvential, raspunzând unul altuia. Intarind contacte între grupuri, cântecele pot comunica lucruri ca aparare teritoriala, granitele, conditiile de mediu, potentialul de reproducere a membrilor grupului si mai ales semnalele de avertizare. Indri poate cânta dupa tulburari, cum ar fi tunetul, avioane, apeluri de pasari, si alte apeluri de lemur. Un grup va cânta aproape în fiecare zi, pâna la de sapte ori pe zi. Mai multe vocalize alte Indri au fost identificate – cele prin care avertizeaza de pradatori, cele legate de dragoste si ritualuri de imperechere, cele materne.

Mitologie

In Madagascar, Indri este venerat si protejat prin Fady ( tabu-uri ). Exista variatii felurite ale legendei originilor lui Indri, dar toti il trateaza ca pe un animal sacru, care nu trebuie sa fie vânat sau lezat.

Conform unuia din miturile cosmogonice, un baiat s-a dus în padure pentru a aduna miere, a fost intepat de albine, si a cazut dintr-un copac. Un Indri l-a prins si l-a adus la siguranta.

Cele mai multe legende au stabilit o relatie mai strânsa între Indri si oameni. În unele regiuni, se crede ca au existat doi frati care locuiau împreuna în padure, pâna când unul dintre ei a decis sa plece si sa cultive pamântul. Fratele a devenit primul om, si fratele care a ramas în padure, a devenit primul Indri. De aceea plange Indri în doliu pentru fratele sau, care s-a ratacit.

O alta legenda spune despre un om care a mers la vânatoare în padure si nu a revenit. Lipsa lui l-a  îngrijorat pe fiul sau, care a plecat în cautarea sa. Apoi restul satenilor s-a aventurat în padure cautându-i  pe cei doi, dar au descoperit numai doi mari lemuri în copaci. Baiatul si tatal sau s-au transformat. În toate miturile babakoto exista o legatura a lemurilor cu umanitatea, de obicei prin stramosi comuni. Este usor de înteles de ce este atât de strâns Indri identificat cu oamenii. Picioarele sale lungi, corpul mare în pozitie verticala, lipsa unei cozi, vocalizele si sistemele complexe de comunicare toate amintesc de trasaturi umane.

O alta caracteristica umana este comportamentul sau în relatia cu soarele. Ca si ruda sa sifaka rudele, Indri adesea se angajeaza în ceea ce a fost descris ca fiind inchinarea la soare. Asa cum soarele rasare în fiecare dimineata, acesta va sta pe o creanga cu picioarele sale încrucisate, spatele drept, mâinile mici, cu palmele spre exterior sau odihnindu-se pe genunchi, si cu ochii pe jumatate închisi. Biologii ezita sa numim aceasta venerare a soarelui comportament, deoarece termenul poate fi prea antropomorf . Cu toate acestea, multi oameni din Madagascar, cred ca Indri se închina la soare.

Conservarea

Primul film a fost facut de David Attenborough abia 1961 pentru seria BBC Zoo Quest Madagascar.

Indri este o specie pe cale de disparitie. Amenintarile primare la existenta sa sunt distrugerea habitatelor si fragmentarea din cauza defrisarilor si agriculturii. Acest tip de distrugere are loc chiar si în zonele protejate.

Astazi, însa Indri se gaseste numai in buzunare mici de padure protejate în Madagascar, din cauza nivelului crescut de exploatare forestiera si de compensare a terenurilor pentru agricultura în întreaga insula. Desi cifrele reale sunt necunoscute se considera ca exista mult mai putin de 10.000 Indri in salbaticie in Madagascar, ceea ce înseamna ca specia este sub o amenintare grava în mediul ei natural.

Indri este, de asemenea, pe scara larga vânat, în ciuda miturilor si a multor tabuuri traditionale (Fady), care sustin ca e sacru. Eroziunea culturala si imigratia sunt partial de vina pentru defalcarea în functie de credintele traditionale.

Tot ce putem face este sa speram in functionarea programelor de captivitate si de reproducere pentru a încerca reabilitarea populatiilor moarte.

Articole recente

Articolul precedentHans cel Destept
Articolul următorKinezica sau comunicarea prin gesturi

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări