Maramuresul – arta populara la superlativ

Articole asemănătoare

In prezent, atractia principala este reprezentata de traditia ce se concretizeaza in costumele populare de diferite culori si tipuri, obiceiuri sau cantece si dansuri ce sunt specifice Maramuresului. Portul popular din Maramures a reusit sa se mentina pana in zilele noastre, desi influentele urbane nu inceteaza sa le indeparteze. Maramuresul este renumit pentru tesaturile sale, mai ales pentru cele de Barsana, Botiza sau Viseu. Initial, se foloseau coloranti naturali, care dadeau nuante calde, pastelate. In zilele de sarbatoare, duminica si la evenimente deosebit de importante, morosenii poarta acest costum popular tocmai pentru a demonstra faptul ca traditia continua sa se mentina.

Orice turist care viziteaza Maramuresul poate observa modul constructiv al asezarilor omenesti ce se caracterizeaza printr-o marime considerabila, compactitate si aliniere ce prezinta casele de-a lungul raului, formand o minunata vale. Casele sunt amenajate si pregatite mereu pentru a primi noi oaspeti, fiind decorate cu obiecte vii colorate ce transmit o armonie deosebita vizitatorului. Majoritatea caselor vechi au doua sau trei incaperi: tinda si camera de locuit la care se adauga camara. Asa-numitele „case curate” au in componenta lor cate 2 sau 3 camere. Specifica Maramuresului este tinda neincalzita. Cu ajutorul acesteia, proprietarul are acces atat la casa, cat si in pod unde se depoziteaza lazi cu cereale, diferite obiecte sau butoaie cu muraturi. Alte lucuinte au prevazute spatii in pamant pentru depozitarea legumelor si a fructelor.

Sura si grajdul reflecta situatia economica a proprietarului. Constructia poate fi simpla sau mai complexa. Acestea au prevazute si intrare si iesire, cea dinspre poarta fiind ornamentata. Tipurile de locuinte, adapostul pentru fan, portile, bisericile sageata si tehnicile folosite pentru crearea lor sunt uimitoare si unice in intreaga Europa.

Datorita pozitiei deosebite a zonei (in curbura nordica a Carpatilor), industria lemnului s-a dezvoltat masiv, predominand bisericile din lemn, obiectele din lemn sau ceramica si decoratiunile realizate folosind tehnica lucrului cu lemnul. Cantecele, dansurile, mancarurile si mestesugul au o valoare aparte in aceasta zona si sunt recunoscute in intreaga tara. Portul popular reprezinta pentru moroseni un obiect de care nu se pot debarasa. Acesta este alcatuit dintr-o bretea intoarsa din lana ce este prinsa pe umar, veste, pantaloni si opinci legate cu ate pana la genunchi, specifice, decorate in variate moduri de catre batranii zonei.

maramures1-300x196Ocupatia morosenilor cu gastronomia poate fi observata si admirata in acelasi timp in targuri si piete, locuri care sunt practic pline de comercianti de produse lactate si carne. Branza, laptele, ouale, carnea de porc sau de oaie sunt doar cateva dintre alimentele de baza din Maramures. La sarbatori precum Craciunul sau Pastele, acestea nu lipsesc din meniul turistilor care aleg sa-si petreaca zilele de concediu aici.

Asadar, Maramuresul este o zona cu o importanta deosebita ce ofera turistilor un peisaj de neuitat, reprezentat de dealuri, vai si munti ce au o flora si fauna deosebit de importanta. Meseriile, mestesugurile si retetele culinare prezentate de moroseni sunt unice in tara si reprezinta pentru Romania un punct de atractie deosebit.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări