Cultul religios – pro sau contra

Articole asemănătoare

O iluzie e numita boala mentala atunci cand e impartasita de un individ, impartasita de cativa devine cult, impartasita de multi devine religie.

Cultul

Termenul de „cult” se refera la gruparile religioase neconventionale, desi uneori e folosit in indicarea grupurilor non-religioase care au in comun cu alte culte religioase, mai multe aspecte importante. Desi am fi inclinati sa credem ca orice grupare de oameni, care sunt uniti printr-o ideologie comuna, ar putea capata statutul de cult, gresim.

Acest termen descrie cel mai bine gruparile de genul Bisericii Scientologice, Ordinul Templului Solar (74 de sinucideri in 1984) , Poarta Raiului (39 de sinucideri in 1997) , Raelienii, Urantienii, adeptii lui Sathya Sai Baba sau Prem Rawat sau acel grup care l-a urmat pe Jim Jones, in Guyana, unde peste 900 din adeptii sai s-au sinucis in grup, in 1978.
Printre ideile de cult esentiale, enumeram:
Adeptul vede situatia drept NOI (credinciosii) versus EI (necredinciosii), asta implicand alienarea totala fata de EI.
Cuprinde tehnici de indoctrinare subtile, dar intense, folosite pentru a recruta si subjuga membrii. Liderul cultului este carismatic.

ufo-rael-300x212Cultismul implica credinta ca tot ce e in exterior sau provine din exteriorul cultului e rau si amenintator; in interiorul cultului fiind singura sansa de salvare si mantuire, acestea numai cu ajutorul liderului, bineinteles.
Tehnicile de indoctrinare variaza, de la cult la cult. Expunere prelungita la stres si oboseala, izolare, presiune si tensiune sociala, auto-critica excesiva si umilire, teama, anxietate si paranoia, controlul asupra informatiilor, atribuirea unor obligatii cu mult peste puterile sau responsabilitatile membrului si folosirea auto-hipnozei pentru a induce experientele „spirituale”.

Exista si o parte pozitiva a culturilor, membrul obtine iubire, un sentiment de apartenenta sau a un scop special, se simte protejat, eliberat de raul din aceasta lume, etc. Daca cultele nu ar fi axate pe satisfacerea acelor nevoi, pe care viata din afara cultului nu le poate satisface complet, cultele ar inceta sa existe.

Membrii de cult

O prejudecata des intalnita in privinta cultistilor e ca fie sunt nebuni, fie sunt „spalati” pe creier. Nu exista dovezi concrete care sa sustina acest tip de afirmatie. In general, afirmatia aceasta se bazeaza pe ideea subiectiva ca nici un om normal nu ar crede in lucrurile in care cred membrii cultului.
De exemplu, cei 39 de membri ai Portii Raiului credeau ca sufletele lor vor fi preluate de o nava spatiala, care ii va duce la urmatorul „nivel”. Ei credeau ca liderul lor, Marshall Applewhite, era Hristos si urma sa ia cu el pe cei putini, dar alesi, pentru o viata mult mai buna, traita pe undeva prin spatiul cosmic, poate sa lucreze si sa traiasca pe o nava spatiala, asa cum se face in serialul T.V. despre nava Enteprise. Tot la bordul navei urmau sa primeasca corpuri noi, asexuate, fara par sau dinti, dar cu ochi si urechi vestigiale. Pentru multi oameni, acest set de credinte era echivalent cu nebunia. Pentru cei din afara cultului, e de neconceput ideea ca cineva ar accepta aceste credinte puerile.
Dar daca privim mai de aproape, credintele celor din Parta Raiului sau din Biserica Scientologica, nu difera prea mult fata de cele ale miliardelor de oameni „normali”: iad si rai, ingeri si Satana, zei crucificati, invieri, reincarnari, mesia, trinitati, etc.

Dupa cum vedeti, citatul de la inceputul articolului, e cat se poate de adevarat.
O iluzie e numita boala mentala atunci cand e impartasita de un individ, impartasita de cativa devine cult, impartasita de multi devine religie.

E adevarat ca liderii de cult sau fondatorii de religii, dau uneori semne de boli mentale, cum ar fi deziluzii de grandoare sau aud voci „divine”. Dar asta nu inseamna ca si adeptii lor sunt la fel. Unii dintre ei chiar au probleme serioase, dar nu toti. Liderul de cult trebuie sa fie foarte atractiv pentru cei pe care vrea sa ii converteasca. Majoritatea liderilor de cult trebuie sa satisfaca o nevoie fundamentala, de regula pe cea de a avea pe cineva in care sa te increzi total, de care sa depinzi, cineva care sa de-a sens si directie vietii tale, care sa iti asigure un scop si o esenta. Viata de grup din cadrul cultului are acelasi rol.
Membrii cultelor sunt inselati si manipulati, putem zice asta fara nici o urma de indoiala. Tactici severe de control sunt folosite pentru a tine „oaia” in „turma”, una din ele e intreruperea legaturii cu lumea externa, cu familia, cu prietenii, cu evenimentele exterioare, etc. Dogmele cultului sunt „intarite” de grup prin repetarea lor la nesfarsit. Toate aceste lucruri culminand cu inocularea paranoiei (nimeni nu scapa nepedepsit, ochiul divin urmareste tot).
Izolarea, „intarirea” principiilor de grup si inocularea paranoiei sunt principii folosite de unii parinti asupra copiilor lor, de unii lideri politici asupra cetatenilor lor, chiar si de unii terapeuti asupra pacientilor lor.
Cu alte cuvinte, controlul oamenilor prin aceste mijloace, nu se face doar in cadrul cultelor. Trebuie luata in calcul si posibilitatea ca cel care aplica aceste metode, chiar iubeste partenerul, copilul, cetateanul, etc. chiar crede ca ceea ce face e corect si ca cei din exterior, pur si simplu nu inteleg ce face el.
In timp, membrii cultelor devin paranoici si ajung sa creada ca guvernul, familia si fostii prieteni nu sunt de incredere. Devin tot mai izolati si entuziasmati in legatura cu credinta lor care ii va salva, atat pe ei cat si pe altii. Unii incep sa stranga adevarate arsenale pentru a face fata Apocalipsei ce va veni. Altii se ofera complet salvatorului lor, atat cu corpul cat si cu mintea, fiind in stare sa se sinucida sau sa ucida pentru el. Pentru cei din afara grupului, viata acestor oameni nu are nici un sens sau vreo insemnatate pe care ei sa o poate intelege, dar asta nu inseamna ca membrii cultului sunt nebuni, lunatici, idioti sau zombi.

Video YouTube: Penticostali – explozia „Sfantului Duh”

Articole recente

Comentarii

  1. sint toti pocaitii bolnavi mentali,nebuni,fac rau omenirii,fanatici,obsedati,este ireal ce cred ei,despre religie,ar trebui gazati toti urgent

  2. Eu cred ca in timp va disparea aceasta obsesie pentru religie daca luam ca exemplu, fanatici ai religiei din evul mediu versus fanatici pentru religie din prezent. Si pe zi ce trece din ce in ce mai multi suntem „necredinciosi”. Asta daca nu apar noi culte de manipularea a proastelor mase.

  3. manipularea exista si in afara cultelor , este o forma de exercitare a puterii
    in felul acesta indivizii unei comunitati pot fi controlati in cel mai intim mod asa ca este iperativ sa
    GANDIM SINGURI

  4. „O iluzie e numita boala mentala atunci cand e impartasita de un individ, impartasita de cativa devine cult, impartasita de multi devine religie.”
    Ar trebui sa iti crape obrazul de jena…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări