Eugenia

Articole asemănătoare

Multa lume cand aude de eugenie se gandeste la Adolf Hitler, nazism si Rasa Suprema. Dar conceptul de rasa nordica cu ochi albastri si parul blond nu ii apartine lui Hitler. Conceptul a fost creat in California cu cateva decade inaintea venirii lui Hitler la putere. Eugenistii californieni au jucat un rol important, dar putin cunoscut, in miscarea americana eugenica de epurare etnica.

Eugenia era o pseudostiinta rasista ce avea ca scop eliminarea tuturor fiintelor umane „nepotrivite”, pastrand doar pe cele care se conformau cu stereotipul nordic. Elementele acestei filozofii puteau fi gasite in politica nationala a sterilizarii fortate, a legilor de segregatie, dar si a restrictiilor maritale, ce erau in vigoare in 27 de state. Eugenistii au sterilizat 60.000 de americani sau le-au interzis casatoria, inchizandu-i in „colonii”. Inaintea celui de al doilea razboi mondial, jumatate din sterilizarile fortate ce aveau loc in America, se faceau in California.

In 1904, Institutul Carnegie infiinteaza un laborator complex in Cold Spring, Long Island. Acest laborator indexa cartile de identitate a milioane de americani. In baza unor anumite criterii, cercetatorii planuiau eliminarea unor anumite familii, linii genealogice sau persoane.

Fundatia Rockefeller a ajutat financiar programul german de eugenie si a fondat programul la care a lucrat Josef Mengele inainte de Auschwitz.

Termenul de eugenie e derivat din cuvantul grecesc “eu” (bun) si sufixul –genes (nascut).

Eugenia a aparut ca o curiozitate stiintifica a epocii victoriene. In 1863, Sir Francis Galton, var cu Charles Darwin, a lansat o teorie care spunea ca daca oamenii talentati s-ar casatori doar cu oamenii talentati, ar avea progenituri peste medie. Aceasta idee a fost importata in America in perioada in care Gregor Mendel descoperea principiile ereditatii.

Sustinatorii eugeniei americane credeau ca aceleasi concepte ce determina culoarea sau inaltimea unei plante, pot de de asemenea sa guverneze caracterul social si intelectual al unui om.

Eugenia poate fi definita ca fiind “studiul tuturor agentilor, care sub control uman, pot imbunatati sau deteriora calitatea rasiala a generatiilor viitoare”.

In 1865, Gregor Mendel inregistra rezultatele incrucisarii mai multor soiuri de mazare. Aceste rezultate indicau un model statistic regulat pentru diverse trasaturi ale plantelor (inaltime, culoare). Acest lucru a dus la introducerea conceptului genelor si a geneticii. Una dintre ramnificatiile cercetarii genetice a intrat in domeniul teoriilor sociale si a devenit populara sub denumirea de eugenie. Era prezentata ca o stiinta matematica exacta ce poate prezice trasaturile si comportamentul oamenilor. Intr-o lume perfecta, acest lucru putea duce la controlarea reproducerii umane si la obtinerea supra-omului.

Unul din promotorii eugeniei a fost Charles Davenport, un biolog respectat, concluziile sale au spus oamenilor exact ce doreau sa auda: anumite “septeluri rasiale” erau superioare altora in anumite privinte (inteligenta, capacitate de munca, igiena, etc.).

Societati de eugenie si grupari locale au inceput sa apara in America dupa primul razboi mondial. Razboiul a inoculat americanilor teama fata de straini, desi imigratia spre America era in toi. In 1923, datorita unor grupuri influente, a fost fondata Societatea Americana Eugenica. La targuri si expozitii, eugenistii isi prezentau ideile si organizau concursuri de genul “cea mai reusita familie” sau “cel mai bun copil”. Castigatorii acestor concursuri obtineau o panglica albastra ce ii desemna drept fiinte umane excelente. Eugenistii nu promovau doar o reproducere calitativa, totodata ei incercau sa impiedice orice reproducere ce putea avea rezultate slabe. Doreau separarea oamenilor cu trasaturi nedorite sau, acolo unde legea permitea, sa ii impiedice sa se reproduca.

In 1942 intra in vigoare Actul Imigratiei. Acesta prevedea “ratii” fixe de imigranti din tarile despre care se credea ca au material uman “inferior”, in special Europa de Sud si Asia. Presedintele Coolidge, care si-a dat acordul pentru intrarea in vigoare a legii, a declarat la vremea cand era vice-presedinte: “America trebuie sa ramana americana… Legile biologice arata ca nordicii se deterioreaza atunci cand rasele sunt amestecate.”

La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, eugenia era pe cale de disparitie, tot atunci au aparut ororile eugeniei institutionalizate a Germaniei naziste. Acest lucru, dar si descoperirea evolutiei moleculare, a dus la o respingere aproape completa a miscarii in prezent.

Articole recente

Articolul precedentNapalmul
Articolul următorMana Neagra

Comentarii

 1. Hai sa clarificam anumite aspecte:

  1. De unde reiese faptul ca descoperirea evolutiei moleculare a determinat incetarea miscarii eugeniei?
  2. De unde reiese faptul ca eugenia este o pseudostiinta si nu o stiinta? 🙂

  Inainte de a scrie ceva trebuie sa fim siguri ca ceea ce scriem este corect, iar daca nu suntem siguri ca ceva este corect macar sa lasam sa se inteleaga asta, pt. ca e mai bine sa avem incertitudini decat sa credem in ceva fals.

  Multumesc anticipat, stimate editor Descopera!

 2. Eugia e o stiinta CAT SE POATE DE NORMALA SI EXACTA si doar pt ca unii imbecili cred in propaganda jidaneasca (ca si cea a ASA ZISULUI holocaust,care EVIDENT,NU A AVUT LOC NICIODATA dar care continua sa fie INDOCTRINATA in randurile oamenilor de catre SCLAVI INFECTI ca si acest clauN iohANUS) cum ca Eugenia e dorinta de exterminare a nearienilor (care apropo,nu e o „idee” este IDENTITATEA NATIONALA A DACILOR despre care sa scrie ca si Zeii lor erau la fel ca ei ROSCATI si BLONZI),ci de CURETNIE GENETICA, iar daca te uiti la cat de multi IMBECILI SI RETARZI sunt azi + oameni cu diferite defecte genetice,E NORMAL sa NU vrei sa se poata inmultii.

  Faptul ca toate tariile interzic casatoriile intre frati se cheama EUGENIE,si la fel ar trebui sa fie si cu cei cu alzeimer,CI (coeficient de inteligenta,zis IQ) sub medie si mult mai mic,retardatii (asa zisii cu „sindrom jos” (down) si asa mai departe.

  Evident,si la noi e nevoie,si odata tot vor intra in vigoare astfel de legi,pt promovarea celor blonzi,dar IN SPECIAL ROSCATI sa faca cat mai multi copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări