Mana Neagra (in sarba, Crna ruka), cunoscuta oficial sub numele de Unitate sau Moarte, a fost o societate secreta militara fondata in Regatul Serbiei in 9 mai 1911. A fost parte a miscarii Panslaviste, cu intentia de a uni toate teritoriile populate de slavii din sud, teritorii anexate de Austro-Ungaria. Datorita asasinarii arheducelui Austriei, Franz Ferdinand, Mana Neagra probabil a fost ca un catalist pentru inceperea Primului Razboi Mondial.
La 28 iunie 1914, duminica dimineata, mostenitorul Austro-Ungariei a fost intampinat cu bucurie de catre locuitorii capitalei Sarajevo. Totusi, putin dupa ora 10.00 cineva a aruncat o bomba asupra masinii deschise in care arhiducele Franz Ferdinand (mai jos in imagine) si Sofia – sotia sa – ducesa de Hohenberg, strabateau strazile din Sarajevo. Ridicand mana sa o protejeze pe Sofia de obiectul zburator, arhiducele a deviat proiectilul in afara vehiculului si acesta a explodat in strada, in spatele lor. Desi cativa dintre cei aflati in apropiere si unii dintre ocupantii urmatoarei masini au fost usor raniti de schije, s-a decis sa se mearga totusi la ceremonia de la primarie.
„Crezi ca vor mai urma si alte bombe”? A intrebat furios Franz Ferdinand gazda, generalul Oskar Potiorek, guvernatorul militar al Bosniei.
S-a luat totusi hotararea ca restul drumului sa se faca pe alt traseu decat cel stabilit.
Dar nimeni nu l-a informat pe sofer de schimbare.”Ce-i asta?, nu pe aici!” A strigat generalul cand automobilul arhiducelui a cotit spre strada Franz Joseph. Incurcat, soferul a franat ca sa dea inapoi si sa scoata masina de pe straduta ingusta. Manevra i-a adus pe ocupantii imperiali ai masinii exact pe directia de tragere a asasinului. Au urmat doua impuscaturi. Un glonte a strapuns gatul lui Franz Ferdinand, celalalt a lovit-o pe Sofia in abdomen. Peste cateva minute amandoi erau morti. Asasinul a fost arestat pe loc, asa cum fusese si cel cu bomba cu o ora inainte, multimea furioasa impiedicandu-i sa se sinucida. Cei doi s-au dovedit a fi revolutionarii sarbi Gavrilo Princip si Nedeljko Cabrinovic, membri unui grup numit Tanara Bosnie. Impreuna cu alti patru tineri conspiratori, Princip si Cabrinovic se postasera pe straseul convoiului oficial cu intentia de al omori pe arhiduce, simbolul odioasei dominatii habsburice. Studenti la Belgrad, in capitala Serbiei, cei doi planuisera actiunea inca din primavara cand aflasera ca Franz Ferdinand intentiona sa viziteze Sarajevo.
Dupa ce li se alaturase un al treilea tanar Trifko Grabez conspiratorii cerusera arme de la Milan Ciganovic un nationalist bosniac mai in varsta. Acesta i-a invatat sa traga cu pistolul sa se folosesca de bombe si le-a furnizat capsule cu cianura ca sa se sinucida dupa ce isi indeplineau misiunea. In acelasi timp, Princip ii scrisese lui Danilo Iilc, profersor si scriitor din Sarajevo ca a recrutat inca trei asasiniti si si-a asumat conducerea complotului. Organizatia era condusa de colonelul Dragutin Dimitrijevic, seful departamentului de informatii din cadru statului major general sarb, cunoscut sub numele de Apis. In noiembrie 1913 Iilic a vizitat Serbia pentru a discuta cu generalul Potiorek.
La inceputul anului 1914, Apis (in stanga in imagine) si-a trimis prim-adjunctul la o intrunire a revolutionarilor bosniaci la Toulouse, in Franta al carei scop era sa elaboreze planul asasinarii generalului. Guvernul austro-ungar de la Viena a considerat Serbia vinovata de asasinarea printului mostenitor si a sotiei sale. O luna mai tarziu, la 23 iulie Imperiu Austro-Ungar a dat un ultimatum Serbiei. Viena cerea desfiintarea tuturor organizatiilor ostile imperiului, participarea la ancheta intreprinsa de autoritatile sarbe cu privinta la asasinate, arestarea oficialilor sarbi cunoscuti ca adversari ai monarhiei Habsburgilor si prezentarea de scuze pentru participarea Serbiei la atentatul de la Sarajevo. Desi parea conciliant, raspunsul sarbilor era evaziv.
Inclinat sa creada ca Rusia ii va veni in ajutor, micul regat a inceput sa se pregateasca de razboi. La cinci zile dupa ultimatum, Imperiu Austro-Ungar a declarat razboi Serbiei. Cand tarul Rusiei a anuntat mobilizarea generala, Germania aliata cu Imperiul Austro-Ungar a declarat razboi Rusiei. Franta si Marea Britanie aliate cu Rusia, au declarat razboi Germaniei. Pana la sfarsitul lui august aproape toata Europa era in razboi.
Autor: Gabi Dinca, editor www.descopera.org