Istorie


Pagina 1 din 212

Adversitati si dispute politice in Romania de altadata

Adversitati si dispute politice in Romania de altadata

Dupa primul razboi mondial, în toiul eforturilor de reconstructie legislativ-institutionala, de refacere economica, Nicolae Iorga constata “o Românie cu totul deosebita de trecutul ei”, cu o “oarecare eleganta de tinuta si de atitudine.” Pe parcurs, în a doua parte a anilor treizeci, mai ales, lucrurile s-au mai degradat, democratia a avut de suferit, fapt influentat […]... (Citeste tot)

Campaniile militare ale Moldovei impotriva secuilor

Campaniile militare ale Moldovei impotriva secuilor

Informatiile prezente sunt extrase din cronica lui Grigore Ureche (1590-1647), numita Letopisetul tarii Moldovei, de cand s-au descalecat tara si de cursul anilor si de viiata domnilor carea scrie de la Dragos voda pana la Aron voda. Cronica face referire la evenimentele majore care s-au petrecut în Moldova medievala între anii 1359-1594. Versiunea originala a […]... (Citeste tot)

Istoria bibliotecii si a arhivelor antice si moderne

Istoria bibliotecii si a arhivelor antice si moderne

Colectia de cunostinte în scris într-un fel de depozit este o practica la fel de veche ca însasi civilizatia. Aproximativ 30.000 de tablite de lut gasite în Mesopotamia antica dateaza de mai mult de 5.000 de ani. Arheologii au descoperit suluri de papirus de la 1300-1200 i.Hr în orasele antice egiptene de la Amarna si […]... (Citeste tot)

Hiperboreea

Hiperboreea

În viziunea grecilor antici, Hiperboreea este un termen ce reprezintă teritoriul situat la nord de Istru (Dunăre). Etimologic, acest nume s-ar traduce „dincolo de Boreas” (vântul nordic în viziunea grecilor).  Pentru vechii greci, Boreas reprezenta o divinitate ce locuia în Tracia, iar tărâmul hiperboreean se afla „dincolo de Tracia”. Cea mai veche mențiune despre Hiperboreea […]... (Citeste tot)

Batalia de la Vaslui (1475)

Batalia de la Vaslui (1475)

Informațiile prezente sunt extrase din cronica lui Grigore Ureche (1590-1647), numită Letopisețul țării Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă. Cronica face referire la evenimentele majore care s-au petrecut în Moldova medievală între anii 1359-1594. Versiunea originală a […]... (Citeste tot)

Dacii in analele france (secolul IX)

Dacii in analele france (secolul IX)

Analele Regatului Francilor (latina Annales regni Francorum, Annales Laurissenses maiores; germana Reichsannalen) reprezinta o serie de scrieri cu caracter istoric, ce ne informeaza despre regatul francilor si conducatorii acestuia. Perioada istorica cuprinsa în aceste anale medievale este 741-829. Personajul central din aceste scrieri este Carol cel Mare, împaratul francilor. Informatiile sunt prezente si în Analele […]... (Citeste tot)

Despre cavalerism in Evul Mediu

Despre cavalerism in Evul Mediu

Codul Cavalerilor in Evul Mediu Cavalerismul este un termen legat de Evul Mediu si institutia respectiva – „knight” – cavaler investit, care are o origine aristocratica militara individuala prin formare si servicii pentru ajutorarea celor nevoiasi.  Acesta este de obicei asociat cu idealurile si virtutile cavaleresti –  onoare si dragoste curtenitoare: „sursa ideii de cavaleresc,” […]... (Citeste tot)

Batalia dintre Vasile Lupu si Matei Basarab

Batalia dintre Vasile Lupu si Matei Basarab

Arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669), care a calatorit în Moldova, ne ofera date importante în legatura cu razboiul dintre domnitorul moldovean de origine aromâna Vasile Lupu (in dreapta in imagine) si cel muntean Matei Basarab. Despre Vasile Lupu aflam ca a fost sprijinit de cazacii lui Bogdan Hmelnitki (1595-1657), iar Matei Basarab (in stanga […]... (Citeste tot)

Regimul alimentar la romani in secolul al XVII-lea

Regimul alimentar la romani in secolul al XVII-lea

Moldovenii si miedul Cronicarul si arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669) ne relateaza câteva informatii interesante despre consumul de mied (hidromel) la moldoveni. Se cunoaste faptul ca mierea are o puternica traditie multimilenara pe teritoriul locuit de geto-daci, mari consumatori de miere si produse din miere. Acesta traditie arhaica s-a pastrat pâna în zilele noastre, […]... (Citeste tot)

Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial

Razboiul a fost declansat de o noua criza in Balcani: la 15/28 iunie 1914, Gavrilo Princip un student sarb din Bosnia, l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungar. Era pretextul asteptat de Austro-Ungaria ce urmarea distrugerea Serbiei pe care o acuza fara sa poata dovedi ca a pregatit atentatul. Dubla Monarhie a adresat […]... (Citeste tot)

Primul maresal al Romaniei – Alexandru Averescu

Primul maresal al Romaniei - Alexandru Averescu

Maresalul Alexandru Averescu (1859-1938) este una dintre cele mai cunoscute personalitati romanesti de la inceputul secolului al-XX-lea, deopotriva comandant si teoretician, care isi datoreaza renumele, in primul rand faptelor sale de arme pe campul de lupta. S-a nascut la 9 martie 1859, la Ismail, in sudul Basarabiei. A participat ca voluntar in razboiul de independenta […]... (Citeste tot)

Rob Roy – Robin Hood al Scotiei

Rob Roy - Robin Hood al Scotiei

Robert Roy MacGregor, cunoscut doar ca Rob Roy sau ca MacGregor cel Rosu, a fost un celebru scotian, erou popular si haiduc la începutul secolului al XVIII-lea, care este uneori cunoscut ca un Robin Hood scotian. Numit adeseori Robert cel Rosu pe meleagurile sale natale – acest lucru se datoreaza faptului ca Rob Roy avea […]... (Citeste tot)

Imperiul mongol

Imperiul mongol

Imperiul Mongol a fost guvernat de un cod civil si militar, numit Yassa, creat de Genghis Khan. Imperiul Mongol nu a subliniat importanta etniei si rasei în domeniul administrativ, în schimb, a adoptat o abordare fundamentala care a schimbat fata imperiului – anume – meritocratia, urcarea scarii ierarhice exclusiv pe baza meritului propriu. Exceptia a […]... (Citeste tot)

Genghis Khan

Genghis Khan

Genghis Khan a fost fondatorul, Khan (conducator) si Khagan (împarat) Imperiului Mongol, care a devenit cel mai mare imperiu din istorie, dupa moartea sa. El a venit la putere prin unirea popoarelor de nomazi – triburile din nord-estul Asiei . Dupa fondarea Imperiului Mongol si dupa proclamarea ca „Genghis Khan”, a început invazia mongolilor care […]... (Citeste tot)

Che Guevara – un om, un film, o legenda

Che Guevara - un om, un film, o legenda

Plimba-te prin orice metropola din întreaga lume si este foarte probabil sa dai peste o imagine a lui Che Guevara, cel mai frecvent o versiune stilizata. Un arhetip, capabil de regenerare vizuala fara sfârsit, care în functie de opinia dumneavoastra, fie ajuta sa spuna povestea secolului al XX-lea in romantism si culoare fie in sange […]... (Citeste tot)


Pagina 1 din 212